Hur många år äger svenskarna sin bil i genomsnitt? Här är genomsnittsåldern för de svenska bilarna.

Är den svenska bilparken äldst i Europa? Ja, många undrar hur många år de flesta svenska bilar är och genomsnittsåldern för den svenska bilparken är en vanlig fundering, ofta hör vi ju att de svenska bilarna är äldst i Europa. Detta är faktiskt inte sant!

År 2016 var genomsnittsåldern hos de svenska bilarna 9,9 år vilket sätter oss ungefär i mitten av de Europeiska bilarnas ålder. Men en Volvo är väl minst 25 år gammal och har minst gått 50 000 mil innan den skrotas eller hur? Nej, så är inte fallet faktiskt, för det säljs ju andra bilar än Volvo i sverige 🙂

Så här såg det ut 2016 och då var genomsnittsåldern i följande länder:

  • Estland: 15,3 år och har de äldsta bilarna i EU
  • Grekland: 14,1 år (Har ökat i sviterna av ekonomikrisen från 10,7 år 2010)
  • Finland: 11,2 år
  • EU snittet: 11,0 år
  • Tyskland 9,1 år
  • England: 8,7 år
  • Belgien: 7,8, här hittas de nyaste bilarna i EU

En bil i Eu blir alltså vanligen mellan 8-15 år gammal när den skrotas eller försvinner ut ur EU.

Krockskador är en orsak till skrotning och i Sverige är sannolikt rost också en anledning. Även fall när det blir för dyrt att laga en bil kan vara en stor orsak till att den skrotas. Modern teknik är dyr att underhålla, verkstäderna blir dock bättre och bättre på att hänga med i datoråldern. Vad tror du? Vad är din uppfattning om hur länge en bil bör behållas?

Källa: Vi bilägare nr 12 2018, köp denna tidning för att få mer bra bilfakta!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.