Nej nej, detta kan inte stämma. Fyrhjulsdrift är ju bättre och kan inte vara sämre. Jo, det kan det faktiskt! Det är dock inte fyrhjulsdriften som gör bilen osäkrare utan som vanligt personen bakom ratten. Med en fyrhjulsdriven bil får du bättre grepp när du kör på hal väg, speciellt vid start från ishala gator vid rödljus. Det bättre greppet gör föraren mindre uppmärksam på det dåliga väglaget. Detta resulterar i att en förare med fyrhjulsdriven bil lättare håller högre hastighet när vägen är hal. När bilen sedan ska bromsas så blir föraren först då varse om väglaget. Det är ingen skillnad mellan bromsförmågan hos en fyrhjulsdriven bil och en fram/bakhjulsdriven bil. Detta är anledningen till att förare av fyrhjulsdrivna bilar lättare håller högre hastighet och därefter får länge bromssträcka samt oftare är inblandade i olyckor jämte förare med icke fyrhjulsdrivna bilar.

Volkswagen Touareg 2015 (16) (640x427)

Du bör därför bara välja fyrhjulsdriven bil vid behov av bättre framkomlighet, och inte för bättre trafiksäkerhet. Köper du en fyrhjulsdriven bil så är det också viktigt att vara förberedd på detta. Jag själv personligen har upplevt just detta när jag gick från framhjulsdriven bil till en fyrhjulsdriven men hade då turen att stanna med några meter tillgodo. Jag har också kört på dåliga fjällvägar med is och snömoddiga vägar, de som körde om mig hade samtliga fyrhjulsdrivna bilar. De körde också alldeles för fort enligt mig.

Okej, men vad styrker nu detta påstående? Jo, en studie som gjorts av Folksam, publicerad av Aftonkuriren. Läs mer här.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.