Med ökade underhållskostnader i sikte och reparationer som börjat krävas för vår Volvo V70 så har tankarna nu börjat gå mot att byta bil. Är det ändå inte billigare att behålla bilen och underhålla den har någon frågat mig? Jo, det är det troligtvis om inte något riktigt dyrt går sönder förstås och det vet man aldrig. Men då jag har en familj på fem personer inklusive mig så är bilen väl använd varje dag och det är viktigt att den rullar därefter.

Så hur går då tankarna runt bil byte då?
Volvo har börjat bli dyra för privatköp och deras minsting V40 är för liten för oss. Tankarna har nu istället börjat gå mot bilar med längre garanti, alternativt Toyota på grund av deras höga kvalitétsrykte.

Renault Mégne
Renault Megane har kampanjats väldigt mycket senaste tiden vilket har påverkat mig och jag har fått upp ögonen för denna bil. Den har fem års garanti och du får den ganska välutrustad i kombiutförande kallad “Sport Tourer” för ca: 160.000kr. Bilmodellen kom runt 2008 och har några år på nacken, den har därefter fått ett facelift på senare tid. Denna generation Renault har fått bra betyg avseende både rostskydd och krockskydd.

Då jag blivit mer och mer nyfiken på Renault Mégane så har jag bett att få låna en sådan av Renault under några dagar, vilket jag också fick. Så just nu håller jag på och provkör en Renault Mégane med 1,6l diesel motor på 130hk och 320 Nm. Första intrycket när jag körde iväg var “Wow, vilket drag!”. Bilen har kraft direkt från start när man nuddar gaspedalen. I början fick jag lite problem med att bilen drog så snabbt och det gick lite ryckigt, jag är ju van vid vår Volvo V70II 2.0F som har en helt annan motorkaraktär.

Resa till Dalarna
Jag och familjen tog bilen direkt på en familjeresa till Norberg i Dalarna för att hälsa på min frus mormor. Mycket motorvägskörning är det upp dit. Bilen som är riktigt kraftfull direkt från start och vidare i låga hastigheter får det lite jobbigare i motorvägsfart. I motorvägsfart blir man inte längre intryckt mot sätet vid acceleration och i högre farter märks det att det är en mindre motor. Ligger man mellan 90-110 och accelererar så känns det ingen större skillnad om man använder 4:an, 5:an eller 6:ans växel. Men det är faktiskt så att den har mer kraft kvar än vad som känns. Utan att direkt känna någon accelerations ökning är man ändå snabbt uppe i hastigheter som kan ge böter. Den blir därmed helt okej avseende motorvägskörning fast utan att klassas som ett fartmonster.

Är man i Dalarna måste man stanna till vid Dalahästen

Är man i Dalarna måste man stanna till vid Dalahästen

Motorvägskörning
Efter att kört i en timma så börjar bilen få bekänna färg avseende ergonomi och komfort. Förarstolen är inte helt perfekt för mig under längre resor vilket känns i både ben och rygg. Något högt vägbuller tycker jag att bilen har.

Utrymme:
Bilens utrymmen är bra i kombiversion och lastutrymmet är rymligt. I baksätet sitter en vuxen och två äldre barn på 11 respektive 15 år utan problem. Takhöjd och benutrymme i baksätet är bra. Vad som inte är så bra är mugghållaren, har man inbyggd GPS så finns det bara nämligen vara en mugghållare mellan stolarna som är inklämd direkt nedanför instrumentpanelen. En McDonalds mugg passar inte så bra och riskerar att spilla ut innehållet om muggen är full. En 50cl flaska passar lite bättre men står med liten lutning. Fast de flesta köper nog en Renault Megane utan inbyggd GPS och då finns det en bättre mugghållare mellan stolarna istället för GPS kontrollen.

Tre i baksätet går bra

Tre i baksätet går bra

Renault Mégane som familjebil:
Bilen är en rymlig familjebil som är mycket prisvärd och med fem års garanti, kanske den mest prisvärda mellanklass-kombin just nu? Så vad tycker du? är Renault Mégane ett bra köp?

Provkörningen fortsätter och en slutredovisning kommer, häng kvar!

Alla tekniska fakta om Renault Mégane finns här (Öppnas i nytt fönster)

Närliggande intressanta konkurrenter med lång garanti är annars Ford Focus, Kia Ceed och Hyundai i30.

En klassisk dricka mugg funkar inte så bra i denna där mugg hållare

En klassisk drickabägare passar inte så bra i denna mugghållare, trångt och risk för spill.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.