Qoros-GQ3Ja, dagen till när du kan köpa en Qoros närmar sig med starka steg. På bilmässan visades kommande bilar avsedda för den Europeiska marknaden. Först kommer en sedan att börja produceras, sen finns det prototyper av en kombi och en crossover som de håller på att utveckla.

Om Qoros:
Vilka är då Qoros? Jo det är ett Kinesiskt företag som rekryterat flera Europeiska ingenjörer för att ta fram bilar till Europa. Man kommer satsa på att ha kvalitétskänsla, materialval och säkerhet enligt Europeiska mått, enligt dem. Man satsar på att nå högsta krockbetyg. Dessutom kommer bilen att ha en 8″ färgskärm i panelen. Bilarna kommer att produceras i Changshu i Kina.

Att köpa:
Nu kommer jag då till hjärtefrågan, köpa en Kinesisk bil?

Jag tror att Kineserna satsar på allvar när de anlitat Europeiska ingenjörer. Jag tror att material kommer att kännas bra, bilarnas intryck kommer säkert att vara gott. Designen på det jag sett hittills är helt OK, möjligen lite anonymt och försiktigt. Förhoppningsvis så ser de Europeiska ingenjörerna till att krocktesterna kommer att gå bra. Men en sak är att klara krocktesterna och en annan sak är att vara bra på alla andra situationer som uppstår i verkligheten, då behövs långvarig erfarenhet och utveckling likt exempelvis Volvo.

Man drar till med ett klassiskt knep, bjuder direkt på lite extra lyx i form av 8″ skärm. Det ser bra ut, men det viktiga är inte att skärmen finns där utan hur den används och vad den används till. Men oavsett så är det ofta framgångsrikt att locka med lite extra elektroniktrams.

Kvalitén då? det tror jag blir den största frågeställningen majoriteten kommer att ställas inför. Även om man haft med Europeiska ingenjörer så kommer bilarna produceras i Kina. Visst, vi var skeptiska till Japanerna när de kom, Koreanerna när de kom och båda dessa har toppsäljande bilmodeller idag.

Mina erfarenheter av Kineser VS Japaner:
Jag själv har jobbat lite både med Japaner och med Kineser och dessa är väldigt olika i sin arbetskultur enligt vad jag upplevt. Japanerna är extremt plikttrogna och är ledande på att ta fram produktionsmetoder för att minimera risken för fel. Många av de problemlösningsmetoder vi använder i Europa härstammar från Japan. Ska en produkt kontrolleras och detta kan göras på 10 olika sätt så gör de också detta på alla 10 sätten. Har du något du jobbar med åt en Japan och lovat leveransdatum men inte kunnat hålla så kommer de ringa eller maila dig varje dag ända tills de får sin leverans. Vad de däremot är dåliga på är att fatta beslut, detta försöker de överlåta till någon annan för att minska den tunga bördan som ansvar innefattar för dem. Kineserna jag jobbat med är väldigt trevliga samt roliga och jobbar hårt, jag trivdes bra under min vistelse i Kina. De byter ofta jobb för att klättra i karriärstegen samt för få lite extra i lön. Företag i Kina kan därmed ha problem med att behålla kompetens långvarigt inom företaget. Kineserna tar också gärna genvägar om möjligheten finns. Detta är som sagt min bild och den behöver inte nödvändigtvis överensstämma med andras.

Nu tillverkas redan väldigt mycket i Kina som säljs i Europa och vissa produkter håller hög kvalité medan andra är bedrövliga.

Tillbaka till Qoros:
Jag kommer i alla fall tänka på tre saker:
1-Priset, jag kommer förvänta mig en billig bil.
2-Kvalitén, hur kommer den bli. Kommer de erbjuda lång garanti?
3-Rostskyddet. Renault har med Dacia visat att man kan rostskydda bra även om bilen är av lågpristyp. Men det är inte så många andra tillverkare som bryr sig om rostskydd idag utöver basnivå.

Summerat:
Visst är man nyfiken i alla fall, det kan jag erkänna!
Kommer vi om 5 år ropa “Byt bil till Qoros, inte i morgon utan idag!”?

Qoros-3_Sedan_2014Qoros-3_inredning

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.