Just nu vet man inte om man ska vänta eller slå till om det börjar bli dags att byta bil. Å ena sidan så har aldrig bilarna varit bättre än nu då utvecklingen går framåt hela tiden. Okej, kanske inte avseende rostskyddet där biltillverkarna snarare drar ner på kvalitén vilket vi i Norden får lida extra av. När det gäller motorer så sprutar dessa ut i nya varianter och finjusterade varianter just nu. Det som gäller i stort sett överallt för närvarande är mindre cylindervolym, och dessutom färre cylindrar. Dessa motorer förses med turbo, ibland två stycken till och med.

Ford kom tidigt med sin 3-cylindriga bensinmotor på 1 liter som kan fås upp till 125 hk. Sen kom Renault med 0,9l motor på 90 hk. BMW har kommit med en 3-cylindrig motor på drygt 130 hk, som tar deras 218i 0-100 på precis drygt 9 sekunder. Prestandan är det alltså inte fel på. Allt går ut på att spara några droppar bränsle, vilket man kan göra om man kör bilen på rätt sätt. Att köra dessa bilar rätt är dock inte så lätt som det låter, men de är ändå hyfsat bränslesnåla. En liten neckdel med de små otorerna är att man måste vara mer aktiv med växelspaken, som ofta är manuell i dessa motorprogram.

Nu kommer snart även Volvo med 3-cylindriga motorer. Volvo har meddelat att de påbörjat utvecklingen av dessa som dessutom kommer att kunna produceras i samma produktionslina som de 4-cylindriga motorerna vilket underlättar för lönsamheten, och prissättningen.

Så det har aldrig varit svårare att besluta om det är dags att byta bil nu, eller vänta lite. Mitt tips är att byt bil nu om du behöver, det händer så mycket i motorvärlden för närvarande och säkert de närmast kommande åren så risken blir annars att du bara väntar och väntar.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.