Att köra dubbfria friktionsdäck av typen Nokian Hakkapeliitta R2 har visat sig vara ett bra val denna vinter, i Stockholmsområdet i alla fall. Både snö och is har hållit sig frånvarande hittills denna säsong. Det var några dagar under den tidiga hösten som det frös till och det blev lite is på vägen, dessa dagar stod vår bil stilla. Så dubbdäck har varit helt onödiga så här långt denna vinter.

Ja att köra Nokian Hallapeliitta R2 har alltså varit ett lyckat val. Däcken går också tyst och fint och jag har provbromsat vid några tillfällen med bra grepp som resultat, både på torrt och vått underlag. Jag har inte upplevt några speciella vindljud eller annat som ibland kan uppstå. Jag är alltså nöjd med däcken så här långt. Men å andra sidan så har ju däcken i år inte fått köras i vinterväglag alls. Vi får se om det kommer någon snö denna säsong så däcken får köras i denna miljö också.

Dack1 (640x480)

 

Något jag dock upptäckt är att i hastigheter upp till 110 km/h så glider bilen jämt och fint. I hastigheter därutöver så börjar vibrationer uppstå. Lyckligtvis så åker jag sällan så pass fort. När jag byter tillbaka till sommardäcken så kommer jag provköra i dessa högre hastigheter och uppstår inga vibrationer i bilen då så kommer jag att låta balansera vinterdäcken på nytt inför nästa säsong.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra till lättläst information kring köp och ägande av bilar

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej