Volkswagen Passat eller Volvo V70 det är frågan många ställer sig när de ska byta bil. Vilken är bäst? Tror du verkligen att detta svar är givet? Nej, det är snarare upp till tycke och smak samt vad man är ute efter.

Volvo V70 2014 (5)

Efter att ha testat både bilarna så kan jag dela med mig av skillnader jag upplevt:

  • Förarstolen: Båda har utmärkta förarstolar i världsklass, här är det personlig ergonomi som får fälla slutliga avgörandet, provsitt dem själv alltså! Båda har armstöd på båda sidor som avlastar armarna när du vill köra avslappnat. Vänster armstöd i dörren vinns knappt av Volvo. Mittarmstödet (höger sida om föraren) är utmärkt utformat hos Volvo V70, men i Passat är det justerbart i både längd och höjd. Så Volvo V70 vinner priset för vänster armstöd, medan Volkswagen Passat vinner priset för bästa mittarmstöd.
  • Baksätet är bekvämare i Volvo V70 än i Volkswagen Passat.
  • Båda bilarna har luftutblås till baksätet.
  • Småförvaring och mugghållare finns i båda bilarna. Men Passat har glasögonhållare infällt i taket, Volvo V70 har inte glasögonhållare.
  • Volvo V70 har stolsvärme i baksätet som standard, hos Passat är det tillval för 2500 kr.
  • Volvo V70 upplevs som större och luftigare inne i kupén, Volkswagen Passat upplevs som lite mindre och tightare. Det är mera “hemmakänsla” i Volvos interiördesign. Passat har dock också trevlig och attraktiv design inne i bilen. Stämningsbelysningen (tillval till båda bilarna) är avsevärt mer stämningsfull i Volvo, i Passat är den mer rak och stilren.
  • Volvo V70 känns som en stor bekväm båt att köra. Passat upplevs mer kompakt och sportigare, liknar mer Volvo V60 avseende körkänsla.
  • Volvo V70 har snyggare och hemtrevligare grafik i mediasystemen och förardisplayerna. Volkswagens mediasystem har touchskärm och mer praktiska fysiska knappar. Volvo vinner designpriset medans Volkswagen vinner överlägset användarvänligheten.
  • Jag tycker Volvo upplevs som tystare inne i kupén.
  • Tekniken: Volvo var tidigt ute med avancerad säkerhetsteknik som analyserar omgivningen och samarbetar med autobromssystemet. Volkswagen Passat har även denna teknik. Volkswagen har dock mer avancerade förarvägledningssystem som arbetar med flera kameror som ger föraren mer än bara en backkamera och visar även bild runt hela bilen. Dessutom har Passat hjälpmedel för att backa med släpvagn. Att Passat är helt ny bilkonstruktion rakt igenom ger Volkswagen ett litet försprång avseende flera tekniska innovationer för närvarande, de flesta är dock tillval.

Måtten:

Längd
Volvo V70: 4,81 m
Volkswagen Passat: 4,77

Bredd
Volvo V70: 1,86 m
Volkswagen Passat: 1,83 m

Höjd
Volvo V70: 1,55 m
Volkswagen Passat: 1,46 m

Det är alltså väldigt jämt lopp mellan dessa två bilar, de har trots allt skillnader och det är upp till dig att fundera vad som du gillar mest. Provkör dem båda och ta lite tid att prova att ratta i menyer och hur färddator samt farthållare sköts. Lyssna på stereon. Ja, fundera på vad du tycker är viktigt och testa innan köp!

Volkswagen Passat 2015 4motion (24) (640x427)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.