Idag premiärvisades nya Volvo V40 på Bilia i Haga Norra med möjlighet till provkörning. Jag var givetvis där för att representera bytabil.net.

Då jag kom direkt från jobbet så var jag hungrig vilket Bilia hade förutspått och bjöd alla på wraps med drickbart till. Tack för det Bilia, för kort därefter hade jag energi att provköra V40:n.

På plats var även Johan Frölén produktexpert från Volvo. Johan pratade varmt om den nya V40:n, speciellt om hur de jobbat hårt med att få ut en sportig känsla med körglädje ur samtliga modeller i serien. Jag tror helt klart att de fått jobba hårt med detta får att få ut körglädje ur en 1.6l motor på 115hk är inte helt lätt. Bilen utlovas vara mycket stabil med extremt bra och följsam väghållning. Dieselmotorer har ett högt vridmoment från start vilket är ett plus för att få ut lite körglädje ur en så liten motor.

Den bil som fanns tillgänglig när jag kom var D2, den minsta dieseln. Detta var perfekt för det var just den jag ville prova. Det är som sagt den minsta motorn på 115hk och specad 0-100 på 12,3 sekunder vilket inte är så där jätte snabbt. Å andra sidan så uppges bränsleförbrukningen bli så låg som 0,36l/mil.

Provkörning av Volvo V40 D2:
Nu var det upp till bevis, skulle Johans löfte om körglädje uppfyllas i denna D2 version? Tyvärr så var möjligheten till provkörning begränsat i tid denna dag. Rusningstrafiken var i full gång och köerna ringlade runt bilhallen. Bilia hade dock ordnat en liten slinga runt kvarteret där inte köerna gick och man kunde provköra. En runda sa de men jag körde två, det blir en hemlis som stannar mellan mig och ni som läser detta.

När bilen slås på så startar en kortare animering i instrumentpanelen, ett kul inslag. När jag väl började köra så går den först lite lätt segt men snabbt kommer en kraftökning som griper tag i bilen och för den framåt. Visst, det är inte en superrallykänsla men det tror jag ingen förväntar sig ur denna minsta modell. Men ja, jag tycker att Johan och Volvo lever upp till sitt löfte att de gjort så mycket körglädje de kan ur denna motor vars främsta syfte ändå är att den ska dra lite bränsle. Bilen känns också stabil och följsam. Ljudnivån i kupén var behaglig fast jag hade ju inte chansen att köra bilen i motorvägsfart. Tyvärr var bilturen lite kort för att jag skulle få en helhetsbild och jag ska försöka få tillfälle att köra denna bil under en lite längre tid och i motorvägsfart.

Min helhetsbedömning efter provturen är att bilen känns fräsch och riktigt bra. Min sammanfattade slutsats är att jag vill ha den!

Komforten och kupén:
Fjädringen vid provkörningen kändes riktigt bra fast provturen var lite kort för att nå en hel slutsats. Men några mindre gupp passerades och jag kunde ana att bilen varken är för mjuk eller hård. Men mer provkörning behövs för att nå slutresultat i frågan. Kupén är som alla numera troligen vet inte jätte rymlig. Framsäten är det inga problem med. Baksätet är hyffsat och benutrymmet OK om jag som bara är 170cm sitter fram och inte någon längre som vill ha förarstolen längre bakåt. Baksätet tycker jag var OK där andra skrivit att huvudet kommer nära karosskanten, men jag är ju som sagt 170cm lång och därmed lite smidigare avseende den punkten. Då jag provsatt baksätet fick jag sälskap av en till besökare och vi kunde tillsammans konstatera att tre vuxna bak blir trångt om det ens går. Panoramaglastaket ger en härlig rymd till kupén, men främst till baksätespassagerarnas glädje. Glastaket börjar ganska långt bak i bilen precis som på många andra märken vilket beror på att framrutan är vinklad mycket för bättre aerodynamik. Min personliga favorit avseende panoramaglastak är fortfarande Peugeot 307, men denna Peugeot har inte så mycket annat att bjuda upp emot nya Volvo V40 förstås. I alla fall så tycker jag fortfarande att man ska ta panoramaglastaket om man har råd då känslan med detta definitivt inte är sämre i alla fall!

Lastutrymmet:
Lastutrymmet känns större än vad jag trodde det skulle vara, men visst det har sina begränsningar. En större kombibarnvagn går inte in, kanske någon modell kan klämmas in men räkna inte med det. Man var också tydlig med att syftet med denna bil inte är att en större barnvagn ska gå in. En mindre sulky kan man däremot få in. Småbarnsfamiljer är alltså inte målgruppen för nya Volvo V40 och det kanske är just det som är misstaget att tro när man har den gamla Volvo V40:n i tankarna. För den var en just en billigare familjebil från Volvo. Troligen missar Volvo en kundgrupp här när minsta bilen för en småbarnsfamilj nu blir den ännu dyrare Volvo V60.

D2 motorn:
D2 diesel motorn kommer i grunden från PSA som är ett samarbete mellan Peugeot och Citroén. Johan från Volvo är noga med att informera om att många egna anpassningar av motorn har gjorts av Volvo själva för just deras bilar unikt.

Det som också är nytt är instrumentpanelen för hastighetsvisning. Detta gör förvisso inte Volvo V40 till en bättre bil sett ur funktionsperspektiv men den gör att du kan anpassa bilen mer individuellt. I Volvos marknadsföring ser man att de vill framhäva människors personliga koppling till bilen framför teknikfakta. Möjligheten till personlig anpassning gör att du kan göra bilen lite mer till din egen, så som just du vill ha den. Jag tror detta bara är starten för individuell anpassning i bilar och att vi kommer få se mer av det framöver.

Kommande driftkostnader:
Jag har tidigare skrivit en hel del om bilarnas kostnader och passade också på att höra hur det var med kamremmar och partikelfilter. Då det finns flera olika motorer och för att det inte ska bli felaktiga data här så har Johan lovat mig att återkomma med fulla tekniska data avseende samtliga V40 modeller. Men på stående fot kunde man säga att D2 dieseln har kamkedja och övriga motorer har kamrem fast med Volvos vanliga långa intervaller till byte. Partikelfiltret ska på samtliga modeller vara av den självrengörande typen som inte ska behövas bytas. Dock så om man kör många korta dagliga turer som jag så måste man kombinera detta med någon längre tur då och då. Mer exakt info om detta lovade man att återkomma med.

Jag avslutar detta för idag med mina klassiska ord: Byt bil till nya Volvo V40 nu! om du absolut inte måste ha en större bil. Samt att jag återkommer med mer tekniska fakta kring nya Volvo V40 när jag fått dem.

Allmänna tekniska fakta om V40, finns här.

Bilder jag tog från Volvo V40 premiären:

Hastighetsmätare, performance mode

D2 motor

Kupén

Provkörningsbilen

Mittpanelen

Lastutrymmet

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.