I helgen lanseras nya Volvo V40 stort runt i landet och försäljningen kommer igång på allvar. Så småningom kommer det visa sig om det blir en storsäljare eller inte.

Lagom till denna helg har Volvo resultatet klart från Euro NCAP som krocktestat bilen. Resultatet är i absoluta toppen och Volvo kan vidare stoltsera med att vara världsledande inom krocksäkerhet.

Standard Volvo V40:
I nya Volvo V40 så finns det två stycken nya säkerhets system som är standard i modellen. Det är City Safety och airbag för fotgängare. Airbagen för fotgängarna blåses upp mot vindrutan som annars är en del som orsakar stora skador vid påkörning framifrån och en människa trycks upp mot motorhuven och framrutan. City Safety autobromsar bilen om en framförvarande bil kommer för nära och föraren inte reagerar. Systemet funkar upp till 50km/h.

Euro NCAP har dessutom redan beslutat att automatisk nödbroms ska ingå i deras betygsättning vid krockprov från 2014. Saknas detta system i bilen då så kan man inte på full pott i betyget. Volvo V40 är alltså redan där idag och klarar detta krav. Euro NCAP försöker dessutom påverka politikerna så att detta införs som lagkrav på nya bilar inom EU.

Tillval Volvo V40:
Volvo har dessutom Pedestrian Detection som är en vidareutveckling av autobromsen. Pedestrian Detection är inte standard i Volvo V40 idag. Detta system består av radar samt kamera som läser av rörelser runt bilen. Volvo har lagt ner mycket tid på att lära systemet tolka olika typer av rörelser. Man har i första hand riktat in sig mot människor men systemet kompletterar även trafikskyddet och reagerar även på bilar framför. Systemet tolkar som sagt rörelserna och kan dessutom göra bedömningar om risken är stor att personer kommer framför bilen eller inte. Då detta system kräver en hel del sensorer som idag är rätt dyra så är det ett tillval som ingår i ett paket till ett rekommenderat pris om ca: 20.000kr.

Pedestrian Detection i verkligheten:
Det finns ett Youtube klipp från verkligheten när en tjej springer ut framför en XC60 som har Pedestrian Detection installerat. Bilen bromsar in framför flickan som just springer ut framför bilen. Videoklippet ser inte så speciellt allvarligt ut vilket är lyckosamt och själva idén med systemet, att människor framför bilen inte ska komma till skada. Se klippet här nedan:

Prioriterar du hög säkerhet och är ute efter en ny mindre bil, byt bil till nya Volvo V40!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.