Gummidubbade vinterdäck, IceContact 3 från Continental. De senaste i vinterdäckstekniken erbjuds här i en ny variant. Vad är gummidubbade vinterdäck då?

Ska det vara dubbdäck så ska dubbarna vara som förhårdnader på något sätt, så tänker jag i alla fall. Men blir det då inte fortsatt mer slitage på vägarna då med gummidubbdäck? Eller är det en mellanvariant som sliter lite mindre än metalldubbade däck?

Ja lite så är det. Gummidäcken är inte bara av gummi. Det är fortfarande metalldubbar men de är omgivna av gummi som bidrar till mindre vägslitage . Gummit klämms lite mellan vägen och metalldubben enkelt förklarat. Blir kraften hög så viks gummit undan helt och hela metalldubben griper ner i vägen.

Continental anger att gummidubbdäck ger 7% bättre grepp än dubbfria vinterdäck. Till detta kommer fördelen att vägslitaget blir 20% lägre än metalldubbade däck.

Gummidubbdäcken erbjuds hittills enbart i dimensioner från 17″ och uppåt. Troligen därför att de är dyrare och kundgruppen som man riktar in sig på är de som betalar lite mer för sina däck.

Det framgår inte om dessa däck klassas som duuade däck eller dubbfria avseende lagkraven när man inte får köra med dubbdäck. Troligen räknas de fortfarande som dubbdäck och då är flera av fördelarna borta och en av anledningarna till att men erbjuder dessa däck till en köpstarkare kundgrupp i frösta hand.

Denna däck typ skulle kunna ges möjlighet till att ha fler dubbar i däcket än vad som tillåts som standard. Detta får man om man påvisar att däcken har minst 10% lägre däckslitagepåverkan än angivet gränsvärde, Denna möjlighet har dock Continental valt att inte utnyttja i detta fall.

Källa: ViBilägare 4-2019

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bilnytt

Renault lanserar nya motorer, vi har testat!

En ny motorgeneration är född! Kommer finnas i Renault, Dacia, Nissan & Mercedes bilar

Effektivare, bättre för miljön och kostnadseffektivare i samarbete med Renault, Nissan och Daimler!