Vilket bilmärke ska jag välja?

I dagens virus tider har många omvärderat sitt resande. Att åka egen bil är idag allt mer attraktivt jämte kollektivt resande med större risk för att bli smittad. Så vilken bil ska jag köpa ställer sig många frågan? Ny eller begagnad bil?

Skattereglerna har förändrats och jag tänker i detta fall på privatpersoner som ska köpa bil. I de flesta fallen är det en 3 år begagnad bil eller äldre som blir bästa bilköpet. Framför allt de bilar som sålts och tagits i trafik första halvan av 2018 eller äldre, innan nya skattesystemet bonus malus trätt i kraft med förhöjd skatt för många bilar de 3 första åren. Det finns några nya bilar dock som klarar sig hyfsat, Ford Fiesta 1.0 ecoboost och några få till har minimalt skattepåslag. Men efter årsskiftet så steg skatten lite och påslaget är ändå totalt ca 4500 kr extra de 3 första åren för denna bil.

Om vi nu fokuserar på bilmärken, för det är kring bilmärket många börjar tänka när de ska köpa en ny bil. Det är inte lätt och det är mycket upp till vad du själv prioriterar. Dessutom så kan kvalité skilja inom samma bilserie, tur och otur är svårt att förutspå. Min känsla för bilmärken, då jag kört en hel del bilar är lite som följande:

Kvalité, för dig som sätter detta som främsta egenskap så rekommenderar jag Toyota/Lexus och Subaru. Subaru är bilmärket som känns mest europeisk även om Toyota/Lexus idag endast är snäppet bakom. Subaru känns också lite trevligare inuti och jag personligen har suttit mycket bra i dessa bilar. Räkna dock med lite mer teknik i fokus hos Subaru och svagheten att de inte kan dra så tunga släp och husvagnar, vilket även gäller Toyota. Anledningen är de steglösa automatlådorna som nyttjas hos asiatiska bilar i många fall.

Säkerhet och bra vinteregenskaper, Volvo så klart. Den svenska ögonstenen, men det finns faktiska andra bilar än Volvo! Köper du en Volvo får du ofta betala lite mer för bilen. Du får dock en bil byggd med lång tradition och forskning kring bilsäkerhet. Kvalité ska du inte räkna med, speciellt inte på tidiga modeller får en ny generation. Sedan Ford och Geely tog över så har rostskyddet blivit allt sämre. Men så länge svenskar är med och utvecklar Volvos bilar så kommer de ha bra vinteregenskaper.

Den Tyska flottan, Volkswagen koncernen. Söker du en optimalt planerad bil som är genomsnittligt bra på det mesta så letar du bilmärken som Skoda, Volkswagen och Audi, okejdå Seat också. Ingen av dessa är så upphetsande utöver den Tyska perfektionismen. Läs på en del om DSG automatlådorna och TSI motorerna med kamkedja om du letar äldre begagnad bil, här finns det välkända problem. De senaste Skodamodellerna har fått ta rejäl plats inom VW koncernen och hålls inte alls tillbaka lika mycket som förr vilket innebär trevligare interiör och lägre bullernivå inne i kupén, den senaste generationen alltså.

Ekonomi, folkbilen. Det ekonomiska bilvalet, dvs den svenska folkbilen. Volvo är ju för dyra idag för privatpersoner i de flesta fall. Så vad väljer man då? Ja Kia har tagit över den pallplatsen rejält med sin 7 åriga garanti, kolla dock noga att den verkligen gäller vid begagnatköpet. Och hur var det nu med om garantin omfattar verkligen allt, LG mediasystem för Kia Ceed inkluderades inte har jag fått info om vilket inte riktigt varit så tydligt, tur då att den vanligen är inkluderad i motorskade försäkringen om du inte kört för långt och har helförsäkring. Så köp gärna en Kia, du får mycket bil för pengarna men se till att garantin gäller. När garantin slutar gälla så kan det bli dyrt, som med alla bilar.

Finns det flera Folkbilar då? Jo, Ford fokus och Fiesta är en riktigt bra bilar, de är prisvärda, komfortabla och känns moderna. Även om Ford är kända för att inte alltid ha bästa kvalité så är de i många fall billiga att reparera jämte andra bilmärken. Ford Focus är en av världens mest sålda bilmodeller och vore kvalitén för dålig så skulle Ford nog ha lönsamhetsproblem.

Franska modehuset. Frankrike har ju många bilmärken faktiskt, här i Sverige fnyser vi gärna åt dem lite för mycket. Renault är de som kämpat mesta med kvalite och rost. Idag är deras bilar i topp även om de fortfarande är lite tråkiga på insidan. Men så har Renaults bilar också dragit iväg i pris. Renault ligger i framkant när det gäller elbilar och det kommer många nya eldrivna bilmodeller just nu från dem. Peugeot gör trendiga och prisvärda bilar, ett attraktivt koncept. Citroen har vissa bilmodeller som kan köpas riktigt billigt, C3 och C4 Cactus exempelvis. Så värsta vintervänliga är inte bilarna och värmen är inte den bästa under vintertid hos Citroén, men vi är ju svenska vikingar eller hur?
Främsta anledningen till att köpa en fransk bil är prislappen, Från de franska bilarna är det Renault Clio som känns mest intressant samt de nyare SUV:arna från Peugeot. Nu höll jag på att glömma Dacia som idag ägs av Renault. Klarar du dig utan senaste tekniken och accepterar lite mer avskalade bilar så kan detta vara ett riktigt bra bilval. Dacia Duster är en riktigt härlig och billig SUV som klarar av riktig terrängkörning dessutom om du köper den med fyrhjulsdrift. Lyxiga stadsjeepar i all ära men en Duster 4×4 fixar offroadkörning som få “finbilar” klarar. Bullernivån inne i bilen har blivit lägre för varje generation Duster som kommit. Duster är en bil jag verkligen rekommenderar både som nybilsköp och begagnatköp. Vissa som sätter sig i bilen säger dock “No way” detta går bara inte, men ser du den för sin enkelhet och robusta stil så “Javvist!”

Statusbil. När det ska vara lite finare och när man vill visa upp sig lite extra. Då är det Mercedes och BMW, ja om vi nu tar bort de allra dyraste specialmärkena. Båda dessa bilmärken har i många fall liknande egenskaper och upplevs som Premiumbilar. Skillnaden mellan Mercedes och BMW upplever jag som följande. Mercedes känns lite elegantare och visar gärna upp sin teknik medans BMW är körgladare med sportighet i fokus samt låter tekniken arbeta mer i bakgrunden. Audi då? Visst teknikmässigt bra bilar och några modeller är till och med snygga, men både Mercedes och BMW har mer egen identitet.

De bilmärken som hamnat vid sidan om de senare åren är bl.a. Nissan, Honda, Huyndai och Fiat. Dessa bilar ser man allt färre av idag i trafiken tycker jag, i alla fall där jag rör mig som är huvudsakligen i stadsmiljöer. Nissan har en del attraktiva bilmodeller som X-trail. Men det är nog klassiska lilla Micran som är bästa köpet om den fås till rätt pris. Fiat, ja där är det bara den legendarisk Fiat 500 som är intressant, tyvärr kommer bilen med täta kamremsbyten som inte är så billiga. Bilen är inte heller så ergonomisk, men charmen är oslagbar! Hundai delar massor med teknik med Kia då de ingår i samma koncern, och jämte Kia så känns Hyundais bilar lite mer exklusiva.

Retrodesign. Mini är bilen för dig, körglädjen får du på köpet också! BMW äger idag Mini och Minibilarna är något enklare versioner av BMW bilarna teknikmässigt. Dock är alla Mini framhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. Du köper Mini för att du gillar designen. Svaghet, jo, de flesta modellerna är ganska bullriga och inte blir det bättre med att många sålts med stora sportiga fälgar och lågprofilsdäck.

vad skulle jag personligen välja. Ja, jag äger ju en Mini, så det är ju främsta valet då eller hur? 🙂 I annat fall så är det bilar från Mercedes, BMW och Volvo som generellt står högst upp hos mig. Bubblaren är Subaru. Fast du som frågar mig vilken bilmodell bortsett från bilmärke jag anser vara den allra bästa summerat på alla tänkbara egenskaper så svarar jag Tesla Model X i 6 sätes version. Sportbil, familjebil, fantastiska badörrar, rymlig, inga utsläpp, Model X har i princip allt. Frågar du vilken enskild bilmodell som bara helt enkelt rent egoistiskt är min absoluta favoritbil så får du svaret Ford Mustang.

Alla väljer bilmodell och märke sett från sitt eget behov och vad man tror på. Har du läst så här långt så undrar jag nu, var detta till hjälp eller blev valet ännu svårare?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.