Vad är CarPlay? Den frågan kommer många snart att ställa sig, om de inte redan gjort det.

CarPlay är Apples försök att komma in i bilbranschen. Det är inte bara ett försök utan de är på god väg att lyckas då Volvo, Ferrari, Honda, Jaguar, Mercedes, BMW, Chervrolet, Ford, KIA, Land Rover, Mitsubishi, Nisan, Opel, Peugeot, Suzuki och Toyota har hoppas på tåget. Apple är ett starkt varumärke som många vill samarbeta med. De är också bra på IT och smarta IT-lösningar.

Vad har då dessa biltillverkare att vinna på detta? Jag tror att Apples Iphone är ett så starkt varumärke att men gärna vill ha den bästa integrationen i bilen för Iphone. Sen tror jag att bra röststyrning och GPS funktionalitet är något som lockar biltillverkarna. Apple verkar också på gång att utveckla röststyrningen SIRI till flera språk, inklusive Svenska. Det där med GPS navigation har förvisso blivit billigare som tillbehör men är fortfarande ett allt för dyrt komplement gentemot lösa GPS enheter. Endast några få har lyckats få med GPS navigering till konkurrenskraftigt pris likt Renault som genom avtal med TomTom i princip har navigation som standard i nya Clio såvida man inte väljer den absolut enklaste varianten. Även Dacia har GPS navigering till lågpris om man väljer deras lite större mediapanel. Chevrolet valde att ha ett system där man kan spegla mobiltelefonen i bilens display för bland annat möjlighet till billigare GPS navigering. CarPlay kan ge ett genombrott avseende avancerade funktioner till bilen till lågt pris.

CarPlay är bland annat följande:

  • Ringa samtal och läsa SMS med röststyrning alt. via bilens display
  • Föra över telefonens kartbild till bilens display (Telefonens bild “speglas” i bilens display)
  • Skicka och ta emot meddelanden via bilens egen display
  • Musik streamad från mobilen
  • Avancerad röststyrning via SIRI

I Volvos bilprogram så är det nya Volvo XC90 som blir först ut med CarPlay. Apples system kombineras med Volvos eget system. Bland annat kan bilens skärm delas för att visa CarPlay och bilens egna funktioner tillsammans. Volvos tanke är att bilägarna ska känna sig hemma med Apples design och symboler samt ha möjligheten till att använda funktioner som de är vana vid från Iphone, exempelvis kartan. De första Volvobilarna kommer att levereras inklusive musiktjänsten Spotify (exakta villkor i tjänsten okänt)

Volvo_CarPlay

Räkna med att CarPlay kommit för att stanna (och säkra Apples dominans för Iphone), men Android och Google utvecklar ett motsvarande system också, förstås. Frågan är om detta blir ett slutgiltigt krig mellan operativsystemen IOS och Android. Du kommer med all sannolikhet att ha den mobiltelefon som funkar med bilen och du kommer inte välja bil efter vilken mobiltelefon den stödjer.

Källa: Garantibil och VolvoCars

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.