Hur man återfår nybilskänslan i bilen

Mina föräldrar har en Volvo V70 2,5T AWD årsmodell 2006. Bilen har svårslagen komfort, en bra motor och är fyrhjulsdriven. Den har dessutom endast gått 11 ooo mil vilket är relativt lite. Många år och mil återstår innan det är dags för pensionering. Vad som dock hänt med åren är att den ljusa inredningen blivit väldigt solkig. Rejält med smuts har grott in i förarsätet och diverse fukt samt smutsfläckar finns lite här och där på bilens samtliga säten. Utöver detta finns också en elak spricka i förarsätets vinyl (vinyl=skinnimitation).

Volvo hos ColorGlo-1

Vår Volvo V70 i väntan på att bli fixad

För att återvinna den positiva känslan av att sätta sig i en fräsch bil så är det dags att rengöra klädseln och laga sprickan i förarstolen. Vi söker därför upp närmaste ColorGlo som i vårt fall ligger i ett industriområde i Järfälla. Här blir vi mottagna av Pia som informerar oss vad de gör. Vi får veta att ColorGlo inte gör vanlig bilrecond, ColorGlo restaurerar interiören i bilen till nära orginalskick. Förenklat fortsätter ColorGlo där en vanlig bilrecond stannar, tryck här för att komma till ColorGlos hemsida för mer info.

Nu ska sprickan lagas!

Nu ska sprickan lagas!

Test av ColorGlo

Det är två saker som ska fixas i vår Volvo, sprickan i vinylen ska repareras och stolarna ska genomgå en djuprengöring.

Reparation av spricka går till på följande sätt:

 • Rengöring av området kring sprickan
 • Värmning av flikarna kring sprickan som därefter böjs tillbaka
 • Spackling med vinyl
 • Värme tillsammans med en matris (Matrisen gjuter lädermönster i vinylfyllningen)
 • Handblandning av färg som motsvarar klädselns färg
 • Sprutmålning kring lagningen
 • Mattmedel påförs som gör att lagningen blir matt i nyansen istället för blank. De flesta bilklädslar är nämligen matta.
 • Slutfinish av lagningen.

I vårt fall hade vinylen som är av typen skinnimitation spruckit men väven under var fortfarande intakt och höll ihop klädseln. Om skadan varit värre och hålet större så lägger ColorGlo till en ny matta som grund för att sedan bygga vidare lagningen på. Pia visar exempel på att de kan laga riktigt stora skador i bilstolar. Vi får också prova att slita och dra i lagningar för att se att de håller, vilket de gör.

Foton från några av arbetsmomenten:

Djuprengöring:

För djuprengöring av tygklädseln så använder ColorGlo olika rengöringsmedel och en klassisk tvättsvamp. De använder inte ångtvätt som jag själv trodde. I vissa fall använder de även tryckluft som hjälpmedel.

Slutresultat:

När vi återvänder till ColorGlo för att hämta bilen så tittar jag in i en ny bil som är åtta år gammal, det är som att bilen rullat ut från fabriken 2006 och stått parkerad tills nu. Så är känslan efter att ColorGlo har restaurerat bilklädseln.

Kostnad:

Lagning av instegssprickan i förarstolen: 1500 kr. Djuprengöring av samtliga säten: 2000 kr. Slutsumman blev 3500 kr för att få en sunkig bil med en spricka i klädseln att återfå nybilskänslan.

ColorGlo kan även göra rent övrig bilinredning inklusive fasta paneler. Är det revor, hål i de fasta panelerna exempelvis instrumentbrädan så lagar de detta också. 1 års garanti lämnas på jobbet.

Foton, före och efter (Tryck på bilderna för att förstora):

Volvo T-tec:

Har du en Volvo med klädsel i T-tec material som fått sprickor? Du är inte ensam! Min förra bil var en Volvo V70 med tyg/T-tec klädsel. T-tec materialet sprack efter två år, jag klagade hos Volvo och fick klädseln på förarstolsdynan utbytt. Exakt två är senare var sprickorna tillbaka igen, då kom det dessutom även sprickor i ryggstödet samt att passagerarstolen började spricka upp. ColorGlo lagar T-tec material lika bra som allt annat, läs mer här.

Härligt att sätta sig i en hel och ren stol igen!

Härligt att sätta sig i en hel och ren stol igen!

Om ColorGlo

Pia på ColorGlo säger informativt att det är lagningar de gör, de skapar inte en ny produkt. Den som vet exakt var skadan funnits kan urskilja lagningen, men de flesta som inte vet något ser inte lagningen.

Restauration hos ColorGlo kan med fördel användas i bland annat följande fall:

 • Du får en prisvärd reparation istället för att riva ut och köpa ny klädsel som ofta är dyrare.
 • Du äger en gammal klassisk bil och vill behålla så mycket av orginalinredningen som möjligt, ColorGlo gör detta möjligt. De lagar stora hål och kan slipa ner och göra ny infärgning av läderklädseln samt fixa flertalet inredningsdetaljer. Här har du alltså chansen att bevara så mycket som möjligt av orginalkänslan.

Med känsla:

Då ämnet att fräscha upp bilen intresserar mig så ber jag Pia berätta mer om hur de jobbar och vilka som är deras kunder. Pia berättar att ColorGlo jobbar med äkta känsla för att reparera och återställa till orginal. Vare sig det är en vanlig Volvo, en Ferrari eller en gammal 50-talsbil så lever de för sitt jobb. Detta är en konstform där man måste ha känsla för färger och vad som ska skapas. En 50-talsbil ska efter restaureringen ha samma känsla som rådde på 50-talet när den var ny. Det gäller alltså att återställa till skicket som rådde vid tillverkningen. Pia visar oss en inredning från en gammal Jaguar som är utriven och ska renoveras. Paneler, stolar, ja allt med skinn på ska fixas så Jaguaren blir som ny igen.

Övrigt:

ColorGlo har bilar som sitt huvudområde men samma teknik kan även appliceras på båtdynor, skinnstolar, soffor med mera. Vi ser några designstolar som väntar på att bli restaurerade av ColorGlo. Vid träffar också en kund som hämtar äkta klassisk designfåtölj med skinnklädsel som restaurerats från grunden. Jag får se en bild som var tagen innan inlämning, då hade fåtöljen bruna fläckar och var sliten efter många års användning. ColorGlo har slipat ner ytan på skinnet och därefter gjort en ny infärgning av skinnet. Fåtöljen såg verkligen som ny ut igen.

Gällande CarGlo i Järfälla: Kommer du själv utan följebil så erbjuder de transport till närmaste tågstationen vilket är Barkarby pendeltågsstation. Har du resten av dagen fri och bilen kommer att bli klar under dagen så kör de dig gärna istället till Barkarby shoppingcenter. Där han du lätt spendera hela dagen tills de ringer och meddelar att jobbet är klart.

Var finns ColorGlo?

ColorGlo finns i skrivande stund på 11 orter i Sverige. I Stockholmsområdet finns det 4 st ColorGlo verkstäder vilket därmed ger totalt 15 ColorGlo-verkstäder i Sverige. Här hittar du alla platser där ColorGlo finns.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

3 Kommentarer

 1. Celine Evans

  Rent och fint. Trevlig personal och ett otroligt resultat från deras jobb. Fixade sättena i min volvo och är jätte nöjd!

  Svara
 2. Lars

  Har rekondat min bil i många år hos Ditec. och varit ganska nöjd. Men jag kommer prova colorglo nästa gång eftersom jag har några skador både på förarstolen och dörrpanelen.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.