Nu har jag just gjort en test av Volvo XC60. Denna bil har funnits ett tag nu men har fått en rad uppdateringar allt eftersom tiden gått. Många har detta som en favoritbil inklusive mig själv. Detta är verkligen en bil att njuta av varje dag. Det enda som talar emot den som vardagsbil är att den drar en hel del bränsle. Detta beror på att bilen är större än man tror. Bilens design gör att den ser ganska liten ut, dessutom finns ju den ännu större XC90. Volvo XC60 har marknadsförts som en mindre stadsjeep. Men väl parkerad i parkeringsrutan så ser man att den ändå är båda ganska lång och bred. Detta ger också generösa utrymmen både i framsäten och baksäten samtidigt som det finns ett bra lastutrymme.

volvo xc60

Fakta och specifikationer om Volvo XC60 finns här (öppnas i nytt fönster)

Man känner sig snabbt hemma i en Volvo XC60, speciellt med den nya digitala förarpanelen där man själv kan välja mellan tre olika visningslägen. Bilen är en SUV vilket innebär att man kommer upp lite mer och får bättre sikt ut över trafiken. Man får också en skön sittställning gentemot fotpedalerna tycker jag. Vad som inte är skönt är sportstolarna, om man har ryggbesvär. Svankstöd finns givetvis men är man öm i sidan av ryggen så är dessa säten en pina fick jag uppleva själv. Volvos vanliga säten är mycket bättre och bör väljas istället då detta ändå aldrig blir en sportbil.

Den starka D5 dieselmotorn på 215 hästkrafter är kraftfull men inte sportig. Automatlådan har ett sportläge men trots att jag nyttjar detta och trycker gasen i botten så upplever jag aldrig bilen som sportig. Visarinstrumenten visar dock annorlunda då man inte riktigt inser hur snabbt man kommer upp i 100 km/h, vilken enligt specifikationen är på drygt 8 sekunder. Vad man dock upplever är dieselmotorns kraftfulla brölande in i kupén, motorljudet låter lite väl mycket faktiskt tycker jag. Där motorn gör mest nytta är på motorvägen. I motorvägsfart så blir inte motorn svag som de flesta små snåldieslar blir, D5 motorn har kraft kvar även i högre hastigheter.

Det viktiga är att man förstår att detta inte är en sportbil utan istället en väldigt skön och komfortabel vardagsbil som även kan köras på dåliga vägar.

Jag har också pressat bilen extra mycket för att se vad den går för i kurvor. Denna dag var väglaget fuktigt efter ett lätt regn. Jag körde in i en rymlig kurva och tryckte på max gas just när det svänger som mest. XC60:n tappade greppet lite oväntat snabbt. Bilen började kortvarigt kränga fram och tillbaka både i fören och baken. Antisladdsystemet fick jobba hårt och hade det inte funnits så hade säkert jag snurrat runt. Elektroniken gjorde dock sitt, bilen återfick greppet och färden fortsatte i samma riktning som planerat. Det är i sådana här situationer som man måste inse att man faktiskt kör en hög och ganska tung bil som dessutom har breda däck.

Inser man att detta inte är en sportbil och kör den med respekt och förnuft så har man kanske världens bästa vardagsbil. Volvo XC60 är en av mina favoritbilar som jag själv skulle vilja njuta av varje dag. Tyvärr är den både dyr i inköp och bränsleförbrukning och inget för den som vill påvisa ett miljöansvar. Men är dessa detaljer inte ett hinder för dig, köp den!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.