Med vintern i antågande så var det dags att byta till vinterdäck på vår nya Renault Megane som bara gått 25 mil. Denna vinter ingår jag i ett projekt som testförare  tillsammans med Nokian däck.

Däcken, dubbfria Nokian R2 levererades till Vianor däckverkstad i Bromma. Att få däcken bytta där gick inte så smidigt som radioreklamen utlovar.

Då vi har ny bil så behövde vi först skaffa fälgar till vinterhjulen. Det smidigaste var då att köpa dessa på samma Vianor verkstad i Bromma. Jag tittade först på Vianors hemsida. Pris på plåtfälgar saknades och avseende aluminiumfälgar saknade jag framför allt information om fälgarna är gjorda för vinterklimat. Annars så kan de snabbt bli fula.

Jag ringde upp Vianor i Bromma för att fråga om fälgar samt för att boka däckbytet. Det skulle snart visa sig att det inte bara blev ett snabbt ärende utan det snarare utvecklade sig till en fulltest av Vianor Bromma. Så här gick det:

Fälgrådgivning:

Jag pratar först med en trevlig kvinna vid namn Emma som sa att däcken är på väg men hänvisade mina fälg frågor till en kollega, Pelle. Jag pratade med Pelle om pris på plåtfälgar och om det fanns billiga aluminiumfälgar som klarar vinter. Plåtfälgarna var bara 800 kronor billigare än de billigaste aluminiumfälgarna, varav intresset för aluminiumfälgar tilltog. När jag då frågade om vintertåliga aluminiumfälgar blev svaret i stil med “Ja, det finns ju massor av fälgar att välja på. Vintertåliga, bäst att kolla upp det på leverantörernas egna hemsidor” Jag fick ett par webbadresser för att kolla själv. Jag frågade också om det fanns någon kampanj på någon speciell fälg “Nej, inga kampanjer” löd svaret. Jag fick Pelles direktnummer för att återkomma när jag letat upp de fälgar jag vill ha.

Vianors fälgutbud är väldigt stort och det är fullt acceptabelt att de hänvisar till leverantörerna för den som vill lägga extra tid på fälgvalet. Men man bör dock ha några utvalda fälgtyper för direkt rekommendation. Dessa fälgar kan man då informera lite extra om. Detta gäller inte minst Vianors fälg av märket “Trend”, en fälg som bara finns hos Vianor. Denna fälgs egenskaper kunde jag inte hitta någon info om över huvud taget då det inte står mycket på Vianors egen hemsida.

Bedömning Vianor Bromma fälgrådgivning: Underkänt

Tidsbokning

Efter att ha valt fälgar så ringer jag tillbaka till Vianor i Bromma. Pelle som jag pratat med var inte tillgänglig men Emma tog emot beställningen istället. Leveranstid är två dagar och man skulle återkomma för tidsbokning till mig. När drygt två arbetsdagar passerat så kontaktade jag Vianor i Bromma då jag var angelägen att få på däcken. Först svarar ingen. Sen ringer jag igen och då kommer jag istället till Vianors centralväxel som kopplar mig till platschefen för Bromma, Björn. Han svarar och jag berättar mitt ärende och undrar om fälgarna nu har kommit. Björn säger “Vänta lite så ska jag kolla”, jag hör svagt i bakgrunden hur han pratar med någon om beställning av fälgar. Det blir tyst ett tag, sen hör jag hur någon går, det dunsar och skramlar lite i bakgrunden, någon går igen. Troligen har Björn lagt telefonen i fickan och glömt bort mig. Efter 10 minuter lägger jag på, bäst det innan han går på toaletten tänker jag…

Någon timma senare efter lunch så ringer jag och ber att få prata med Björn igen. Björn svarar och säger att fälgarna kommer in i morgon, för säkerhetsskull rekommenderar han att vi bokar en tid för däckbytet i övermorgon. Vilket innebär en Fredag, precis en vecka efter att inledande kontakt gjordes.

Bedömning Vianor Bromma tidsbokning: Underkänt

Vianor Bromma däckbyte:

Jag kommer till Vianor i Bromma straxt innan utsatt tid och går in och anmäler min ankomst, Emma tar emot. Jag blir ombedd att sitta ner och vänta. Ungefär 10 minuter efter utsatt tid kommer en mekaniker och kör in vår bil i garaget. Jag går då ut till mekanikern och frågar om en uppsättning nya oanvända låsbultar jag hade över från vår förra Volvo passar på vår nya Renault. Mekanikern tittar på dem och säger “Jag vet inte, jag tror de har olika bult dimensioner. Jag tar dem och kollar, funkar de så använder jag dem”

Bilen hissas upp, hjulen tas bort. Straxt därefter ser jag hur mekanikern kör in en annan bil i garageporten bredvid. Okej, de har väl någon form av teamarbete när det är högsäsong för däckbyte tänker jag. Säkert är någon och hämtar däcken till flera bilar samtidigt eller liknande. Men tiden går och inget mer händer. Efter drygt 40 minuter utan att något hänt så börjar jag undra vad som händer. Vår bil bara hänger i luften utan däck. Jag går ut till mekanikern som började med däckbytet och frågar hur det går med vår bil. Han svarar “Jag vet inte, jag fick ett annat uppdrag istället. Men någon annan måste ju tagit över…” Jag går in igen till kundmottagningen och pratar med Emma. Jag berättar jag vad mekanikern sagt och så frågar jag om någon annan avser att montera på däcken på vår bil. Emma går och kollar. Återkommer och säger att det är på gång. Jag går ut och väntar ett tag till, inget händer. Till slut kommer en ny person med våra nya däck för att skruva på dem. Jag går fram till denne och frågar om han testar låsbultarna som jag lämnade till förra mekanikern. “Vilka låsbultar frågar han?” Jag säger, “Äh, strunta i det, de passar nog inte ändå och så gick jag och tog dem tillbaka”. 1h och 30 minuter efter ankomst var däcken på plats.

När vi varit på plats så har vi också noterat bland annat hur någon säger “Egentligen skulle de bytt kl 9 imorse men…”. En annan person som sitter och väntar på sitt däckbyte frågar Emma “Jag ska vara i Uppsala om två timmar, är det någon idé att jag sitter kvar här?”.

En däckverkstad har två gånger om året riktigt hög belastning och som kund kan man ha visst överseende med detta. Det är också vid dessa tider som väl inövade rutiner behövs för ett sådant företag. Vianor i Bromma har inte uppvisat att de har haft bra arbetsrutiner i vårt fall.

Bedömning Vianor Bromma däckbyte: Underkänt.

Så här hängde bilen i över 40 minuter

Så här hängde bilen i över 40 minuter

Reklamation fel fälg:

Redan vid betalningen märkte jag att något inte stämde med priset mot vad jag läst på Vianors hemsida. Då beloppet inte skiljde så mycket och jag själv inte mådde bra så betalade jag utan att fråga mer, jag ville bara hem så fort som möjligt. På kvittot såg jag dock direkt att det inte var den fälg jag beställt. På kvittot stod det “Enzo BEE” medan jag beställt “Enzo B”. På telefon så låter förstås båda likadant. Dåligt av Enzo att ha så lika produktnamn, oerfaret av Vianor att inte vara uppmärksamma. Hur som helst så tänkte jag, strunt samma ser fälgarna okej ut så tar jag dem ändå. Mitt illaående resulterade i ett akutbesök på KS där jag blev kvar. När jag tre dagar senare väl blev utsläppt från sjukhuset kollade jag noggrannare på fälgarna och ser då att de monterat de jag beställt men tagit betalt för den något dyrare varianten.

Jag åker tillbaka till Vianor i Bromma och upplyser Emma som jobbar i servicedisken om detta. Hon tittar på kvittot och under en stund får hon inte ihop siffrorna och får det istället till att Enzo BEE är en ännu billigare fälg, jag upplyser henne om att priset hon pekar på är utan moms. Förutsatt att priserna på Vianors hemsida är med moms så är vi nu på samma bana. Dock så är inte någon person på plats som kan hantera denna typ av eventuell återbetalning. Emma följer mig sedan ut till bilen och vi kontrollerar tillsammans vilken fälg jag har fått på bilen. Hon lovar sedan att återkomma när hon vet mer hur ärendet ska hanteras.

Dagen efter åker jag tillbaka till Vianor Bromma. Då får jag beskedet att min reklamation är korrekt och att jag ska få tillbaka pengar. Dock så är det bara Björn (platschefen) som kan hantera detta. Han var för tillfället inte där. Jag åker därifrån. Någon timma senare blir jag uppringd av Emma som säger att jag kan komma och hämta pengarna samt ett nytt korrigerat kvitto.

När jag tar upp frågan om att de kanske borde deligera kassakrediteringar till fler personer så får jag svaret att ledningen har slutat för två veckor sedan och platschefen Björn har bara haft tjänsten i två veckor.

Bedömning Vianor Bromma reklamation: Underkänt

Var det slut här??, nej inte direkt…

Fälgarnas märkesemblem i mitten var blåa när de var monterade. Jaha, lite annorlunda tänkte jag. Tills jag efter ett par dagar tittade lite noggrannare och upptäckte att det var en blå skyddsplast. Det kanske råder olika meningar om detta men jag tycker nog att man tar bort denna innan överlåtelsen till kund.

Nåväl, jag drog bort skyddsplasten på fälgemblemen och upptäckte då att ett emblem var monterat snett. Inte så många millimeter men tillräckligt för att emblemet skulle hamna något utanför mittcirkeln som också är en liten upphöjd kant. Därmed så hade emblemet som är påklistrat inte fäst så bra och man såg att det stod ut lite grann. Jag försökte trycka det tillrätta men insåg att man måste montera det helt rakt först och därmed ta bort emblemet och börja om från början. Detta tyckte inte jag att jag skulle göra själv då jag knappast får hjälp om jag istället förvärrar allt och inte lyckas fixa det.

Jag ringde Vianor Bromma igen och förklarade läget. De bad mig komma tillbaka. De åtgärdade felet genom att ta loss emblemet helt, bocka det tillrätta och fäste det centrerat. När de var klara sa de att emblemet som är gjort i metall hade blivit lite skadat när de bockade tillbaka det. De bad mig titta på det och var jag inte nöjd så kunde jag meddela det. Jag gick ut och tittade, och man ser att det har en lite mindre skada. Jag valde att acceptera det hela då det duger för mig och min bil, samtidigt så tycker jag att det återspeglar Vianor Bromma ganska bra.

 

 

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

3 Kommentarer

 1. Kurre

  Jag köpte nya vinterhjul till min bil av Vianor Bromma för två år sen. Då ingick däckförvaring en säsong samt första skiftningen (har jag för mig).
  Sen har jag använt denna tjänst varje år, även till min tidigare bil två säsonger.
  Nu tittade jag på fakturan (runt 1200:-/2ggr om året) vid den senaste skiftningen, och såg då att i det priset ingår, specificerat, tvätt av hjul.
  Nu vet inte jag hur skitiga hjulen ska vara för att hjultvätten ska utföras, men jag har såvitt jag uppfattar det inte någon gång sett att dom varit tvättade.
  Den automatiska tidsbokningen, med sms, har iaf fungerat utomordentligt, och jag har inte behövt vänta nämnvärt mycket, snarare tvärtom vill jag påstå.
  Dom har 3 olika nivåer på däckförvaring, varav jag använder Brons den lägsta nivån.

  Svara
  • Kurre

   Jag svarar mig själv.
   Kom just på att dom kanske tvättar däcken men inte fälgarna, men det står “Tvätt av hjul” på specificeringen.

   Svara
   • Joakim

    Tack för att du delar med dig, jag tycker dock att tvätt av hjul innebär helt rena däck, inklusive fälgar.

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.