Ha alltid en sådan här i en Renault Megane

Ha alltid en sådan här i en Renault Megane

Mitt på motorvägen i slaskväder så hände det, spolarvätskan tog slut i vår Renault Megane. Va, sjutton nu då? varför kommer det inget när jag drar i spaken säger jag. Jag drar några gånger till, sen kommer det spolarvätska. Ja tänkte väl det sa jag till min fru, så där ja. Men några mil senare så slutade vår Renault Megane igen att spruta spolarvästka på rutan. Men tusan, igen! utbrister jag. Jag drar och drar i spaken men inget händer. Tidigare var det tydligen bara de sista dropparna som rann till i körlet. Ja, det var bara att köra så lugnt som möjligt och till närmaste mack för att fylla på.

Väl hemma igen så tog jag fram manualen. Det kan väl inte vara så att det inte finns någon indikering för låg spolarvätsenivå i bilens instrumentering? Jo, så var det insåg jag sen. I manualen så står det att spoalrvätskenivån i Renault Megane kontrolleras från motorrummet genom att man drar upp en mätsticka från röret där man fyller på. Efter att ha dragit i denna mätsticka ett antal gånger så har jag ännu inte i skrivande stund lyckats att förstå hur man avläser denna.

Jag passade på att fråga en arbetskollega som också har en Renault Megane som är cirka två år (utan fel!), han hade aldrig dragit upp mätstickan alls, “ja det kanske sitter något där i påfyllningsröret” blev svaret.

Så nu blir det till att fråga på Renault verkstaden hur mätaren funkar. Sen får jag ha en dunk färdigblandad spolarvätska i bilen och kontrollera varje gång jag tankar.

Dessutom verkar det som att 4 liter får plats precis i tanken, baserad på att den är tom. I min Volvo V70 så fick man en varning i panelen, sen kunde man fylla på en 4 liters dunk  för att sen direkt slänga den i soptunnan då det fanns plats för mer. Resultatet blir att om man fyller på innan tanken är slut så får man vackert behålla en slatt i bilen.

Det är nu jag inser hur bortskämd jag var med de Volvobilar jag haft, det är inte många gånger jag öppnade motorhuven på dessa bilar under min ägandetid. Bilen varnade för låg spolarvätskenivå i god tid innan det tog slut, och det i förardisplayen inne i bilen! Min arbetskollega gav också sin syn på saken, “du skulle sett min tidigare bil” sa han. “Då är detta en ickefråga” fyllde han i sen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

5 Kommentarer

 1. Björn Sennbrink

  Renault. Kommande modeller har inte bensinmätare. Mängden bränsle kontrolleras genom att du läser en sticka som sitter på tanklocket.

  Svara
  • Joakim

   och jag har hört att Renaults kommande modeller enbart blir av typen trampbilar.

   Svara
 2. Jens

  Det var en funktion jag knappt visste fanns, och det verkar vara ganska praktiskt, men jag är inne på samma linje som din arbetskollega. Lyckligtvis har man inte blivit bortskämd med sådana funktioner. 🙂

  Såg din blogg om lampbyte på Volvon. Hoppas inte du behövt byta än på Renaulten, men har du någon uppfattning om det är möjligt att byta själv och hur lätt det är? Den erfarenhet jag har av franska bilar på den punkten (Citroen C4) är att de är rätt kass konstruerande för att man ska kunna göra det själv. Det är möjligt, men sannerligen inte lätt.

  Svara
  • Joakim

   Hej Jens, nej jag har inte bytt lampa på min Renault Megane än, enligt försäljaren är det lätt. Givetvis kommer jag att dokumentera ett lampbyte här på bloggen så småningom.

   Till dess så tog jag fram manualen och läste. Det är lite Volvo stil på Megane i alla fall. Avseende de vanliga lamporna, hel, halvljus med flera som sitter i samma breda lykta i fronten så verkar det lätt. Men lossar två skruvar med ett verktyg som finns på plats i motorrummet. Sen drar man fram hela lyktan en bit via två skenor. Därefter tar man loss täcklocken till de lampor som ska bytas. I manualen verkar det alltså hyfsat enkelt, även om det inte är i klass med Volvo V70 II och Volvo V50, men i Volvo nya V40 och V60 ska man också dra i ett par skruvar först.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.