Ja, vilken är den vanligaste färgen på en bil kan man ibland undra? Inte minst vi svenskar som gärna håller oss till mängden och följer kollektiva trender funderar nog en hel del på detta. Tidigare undvek vi i sverige vissa färger som gav avdrag vid senare inbyte. Dessa prisavdrag är numera stort sett borta. Huvudsakliga anledningen är att dessa färger som exempelvis brun har försvunnit helt, eller har en metallic nyans som idag har en avsevärt mer tilltalande färgnyans än tidigare. Vit har inte minst vunnit stor mark då det är en färg som kopplas till bland annat Apple som gjort detta trendigt. Vit ger numera inte heller längre prisavdrag vid inbyte som det gjordes under ganska många år.

Tittar men ute på gatorna så kan man idag också se ett mönster där metalliclack idag inte är lika dominerande. Man väljer hellre något annat tillbehör till bilen. Det finns ju mycket mer idag att utrusta bilen med så färgen har nog fått ge vika för andra populärare saker. Det är också fler som söker billiga bilalternativ idag och inte är intresserade av mer än bilens funktion.

De populäraste färgerna är idag: Vit, Svart, grått och Silver. 73% av alla bilar för modellår 2013 såldes med dessa färger.

Vit: 25%
Svart: 18%
Silver 18%
Grå: 12%
Röd: 9%
Naturnyanser: 8%
Blått: 7%
Grön: 2%
Resterande 1%

En av anledningarna till detta är troligen att vitt och svart erbjuds utan pristillägg. I många fall är inte kunderna intresserade av att betala ca: 3000-7000 kronor extra för en färg. Dessa pengar lägger man dessutom då idag hellre på något annat till bilen, som glastak exempelvis.

För och nackdelar bilfärger:

Generellt för solida lacker (vilket ofta vitt, svart och rött erbjuds i) är att det är lättare att själv använda sig av förbättringsfärg vid mindre skador.

Vit: Fördel, Absorberar mindre solljus, vitt ser fräscht ut, signalerar miljömedvetenhet (beroende på bilmodell). Nackdel, smuts syns bättre.

Svart:  Fördel, svart ger en tuffare alternativt exklusivare look beroende på bilmodell. Nackdel, smuts syns bra, repor syns bättre, absorberar mycket med solljus

Silver: Fördel, vägdamm döljs bättre och bilen ser inte smutsig ut lika snabbt som andra bilar. Lacken glänser snyggt.

Röd: Nackdel, färgen är känsligare och med åren så uppstår ofta en vitare yta i färgen som inte är så snygg.

Källa: ViB Nr16 2013/PPG Industries

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.