Test av Volkswagen 1,4 TSI 150 hk Cabriolet Automat – En härlig sommarbil!

Nya VW Beetle är en riktigt snygg bil! Ja exteriören har verkligen Volkswagen lyckats med hos nya Beetle vare sig det är cabriolet versionen av VW Beetle eller den vanliga täckta karossen. Vi har denna gång testat Volkswagen Beetle cabriolet med automat och 150 hk bensinmotor. Denna bil blev direkt en av våra toppfavoriter! Visst, den är inte så praktisk men charmen och hela bilkänslan är fantastisk! Det är inte så många bilar som lever upp till att både vara snygga och sticka ut lite från mängden men det gör verkligen nya Volkswagen Beetle! Tack VW för att ni håller liv i och förvaltar arvet av Beetle samtidigt som den får hänga med i de moderna tidernas teknik!

Volkswagen-Beetle-cabriolet-2017-(8)e

Testbilen: Volkswagen Beetle 150 hk bensinmotor med automat, version “Dune”. Utrustning: Klimatanläggning, backkamera med parkeringsradar fram och bak m.m.

Beetle Cabriolet

Cabrioletversionen är riktigt mysig och rekommenderas starkt! Taket kan fällas i hastigheter upp till 50 km/h och fort går det! Kommer du på en 70 väg och saktar ner inför en korsning eller rondell så kan du fälla taket i farten och det är klart innan du ska accelerera upp igen. Just detta ökar nyttjandet rejält och även vid lite ostadigt väder vågar du köra nedcabbat.

Klimatanläggningen kommer ihåg inställningen som var när bilen kördes utan tak och så fort du fäller taket så ändras luft och tempinställningen till samma som när bilen sista kördes nedcabbat. Det är ju så att man speciellt i Sverige nyttjar luft och värmereglagen för att kunna köra utan tak även när det är lite svalare ute. På detta sätt kan cabrioletversionen nyttjas under en stor del av året. Komplettera gärna med en moderiktig scarf och se till att köpa med vindavvisaren som sätts bakom framstolarna, kostar ca 3000 kr extra vilket är ett måste!

Bullernivån inne i bilen när taket är stängt är lägre än genomsnittsbilen, just det, cabben bullrar inte mer inne i bilen som många tror! Det finns dock ett mindre vindbrus som tränger in vid sidorutan när Beetle körs på motorvägen, detta kan möjligen bero på cabriolettaket. Det är i alla fall inte speciellt störande.

Volkswagen-Beetle-cabriolet-2017-(2)e

Att köra

Volkswagen Beetle 150 hk upplevs pigg speciellt eftersom bilen är ganska liten. Omkörningar bör göras med automaten placerad i “S” läge och då går omkörning på landsväg utmärkt. Motorn passar bilen mycket väl  och någon rekommendation att köpa större motor är inget vi anser vara nödvändigt, det finns dock för den som önskar. Som brukligt hos tyska bilar är fjädringen åt det hårdare hållet vilket gör körkänslan god men färden lite mer stötig. Detta passar speciellt Beetle bra då det är en mindre bil som mår bra av att ha en lite sportigare körkänsla.

DSG 7 stegad automat: Det finns två körlägen “D” och “S”, det är faktiskt stor skillnad mellan dessa körlägen. S är sportläge och då reagerar växlingen blixtsnabbt och bilen är pigg, speciellt vid omkörning. Varvtalet hålls uppe för bästa kraft men det gör också att mer motorsurr tränger in i kupén, i sportläge kan bilen även upplevas lite ryckig ibland. I D läge blir körningen mer harmonisk men ibland så upplevs växellådan riktigt trött och seg, speciellt vid vissa omkörningar på landsväg då det kan ta en stund innan bilen fattar vad som ska göras och växlar ner. När du lärt dig detta så byter du lätt och snabbt till S läge inför omkörningar och går tillbaka till D vid komfortkörning.

Praktiskt nyttjande

Ergonomin i framsäten sätena är god och armstöd är ett måste att få med. Cabrioletversionen rymmer fyra personer med lite god vilja. Framsätena får inte vara ställda längs bak för då finns inget benutrymma kvar till baksätet. Benutrymmet i baksätet kan vara därmed vara allt från gott till obefintligt. Ergonomin i baksätet är sämre då stolsryggen är väldigt rakt vinklad uppåt och kan inte justeras. Baksätet är alltså inget för långturer. Lastutrymmet är inte bra i cab-versionen då öppningen knapp är större än ett brevlådeinkast, men så är det hos alla cabbar å andra sidan. Baksätet kan fällas för att lite längre föremål ska kunna läggas in i bilen. Plats för småförvaring finns.

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen är stilren och praktisk. Allt är enkelt och funktionellt vilket är så typiskt tyska bilar. Det finns inte så mycket extra charm och känsla i instrumenteringen likt i exempelvis Mini och vissa franska bilmärken. Istället är bilen riktigt enkel att lära sig och du lär dig bilens alla funktioner på typ 5 minuter. Det finns inget som kan göras personligt avseende grafiska menyer och lite extra stämningsbelysning hade kunna varit ett mysig inslag. Beetle är ändå en trevlig bil på insidan trots att Volkswagen gärna hade fått tagit in båda italienska och franska designers till hjälp.

Testbilen hade inte det dyrare ljudsystemet från Fender och det visar sig att standardljudsystemet är riktigt bra! Betydligt bättre än genomsnittet och det slår till och med flera andra bilmärkens dyrare ljudsystem som säljs som extrautrustning.

Volkswagen-Beetle-cabriolet-2017-(5)e

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.