Test av Subaru Levorg

Subaru Levorg är en ny bilmodell som konstruerats för att vara en körglad och praktisk kombi. Subaru Levorg är därmed också en utmärkt familjebil som klarar av vardagens tuffa utmaningar galant, inte minst på vintern då fyrhjulsdrift är standard. Det Subaru haft extra fokus på vid konstruktionen av Levorg är styrningen. Målet för Subaru är att Levorg ska vara lättstyrd med bra respons och vägkänsla. För att uppfylla dessa önskemål har Subaru Levorg fått ärva en hel del från rallymodellen WRX STI. Subaru är ett Japanskt bilmärke och alla Levorg bilar för den nordiska marknaden tillverkas i Japan.

Subaru Levorg 2016 (88)1200

Testbilen: Subaru Levorg, 170 hk bensinmotor (Inga andra motorer finns att tillgå i skrivande stund), fyrhjulsdrift (Standard), lineartronic automatväxellåda (standard). 0-100 km/h 8,9 sekunder.

Att köra

För denna test kör jag inte bara nya Subaru Levorg i vanlig trafik, jag testkör även Levorg på en testbana. Bankörningen anordnas av Subaru och jag ska få köra både klassisk bankörning i hög hastighet samt testköra i olika situationer genom olika hinderbanor som ställts fram. Innan testkörningen startar får jag information om att jag tillåts köra precis hur jag vill, jag behöver inte hålla tillbaka i någon situation. Jag är inte någon van förare av banracing men jag gör verkligen mitt yttersta för testköra Levorg till gränsen av min körförmåga. Styrningen är väldigt bra och speciellt så lättstyrd som Subaru utlovat. Det är nästan inget motstånd alls i ratten men ändå så är bilen inte sladdrig på något sätt, tvärtom den är kontrollerad och rolig att köra. Jag kör en undanmanövertest, det känns som den lilla konbanan framför mig har alldeles för lite manöverytrymme när jag kommer farandes i 70 km i timmen. Däcken skriker då jag snabbt sliter ratten fram och tillbaka, hindret passeras galant. Jag känner mig som en riktig superförare, tänk att det går att pressa en bil så mycket utan att den tappar greppet. Jag kör vidare och fortsätter övningarna och när inte min egen körförmåga samt fyrhjulsdriften räcker till så går de elektroniska skyddssystemen in och rättar upp bilen. Hur jag än kör så känns det kontrollerat, och jag har kört på minsann kan jag lova!

Subaru Levorg 2016 (28)750

Efter bankörningen och manövertesterna tar vi en längre tur ut på klassisk landsvägskörning. Vi får med oss en väganvisning på papper, en landsvägstur som ska ta cirka en och en halv timme att köra. Efter ett tag så inser vi att vi kört fel men vi struntar i det och fortsätter dit vägen leder oss. Detta gör att vi hamnar i Rimbo och åker man förbi Rimbo då stannar man självklart till vid bilverkstaden Bilverket och tittar in, vilket vi också gör. Denna verkstad är en av få verkstäder som erbjuder riktigt familjär och personlig bilservice då verkstaden drivs av far och son vid namn Ragnar och Robert. Har du krångel med bilen och vägarna förbi Rimbo så varför inte stanna till hos Bilverket på fabriksvägen 8, precis mitt emot busscentralen i centrala Rimbo. Efter en kort paus och visning av verkstaden åker vi vidare för att avsluta dagen samt provkörningen av Subaru Levorg.

Mer personlig bilverkstad än Bilverket i Rimbo hittar du inte

Mer personlig bilverkstad än Bilverket i Rimbo hittar du inte

Subaru Levorg i vardagen

Till vardags i vanlig trafik är Subaru Levorg utmärkt att köra. Speciellt i stadstrafik då Levorg är lättstyrd vilket underlättar körning i tätort. Motorn har också bra drag från stillastående vilket gör stadskörning enkel och bekväm. Tyvärr finns inte backradar med ljud till Levorg, här är det istället backkamera som gäller vilken också är standard. Jag själv föredrar dock ljud framför bild och backradar är därför en funktion jag saknar mycket hos Levorg.

När det gäller acceleration så har Levorg sina begränsningar, trots att motorn har 170 hästkrafter så känns det aldrig riktigt spännande avseende kraftiga accelerationer. Subaru påstår inte heller att detta är en bil med sportbilsprestanda utan Levorg ska vara en praktisk, körglad familjebil i första hand och detta lever Subaru Levorg upp till.

Växellådan kallas lineartronic och är en steglös kedjedriven automatväxellåda. Japanerna tycker att steglösa växellådor är det mest effektiva sättet att växla bilen med, vi européer är ofta inte lika positiva. Nackdelen med steglösa automatlådor är att de rusar i varvtal snabbt och det kan låta lite surrigt samt att körkänslan inte är som vi är vana vid. Därför har Subaru programmerat om växellådan för att vi i Europa ska gilla bilen lite mer. Upp till drygt 30% så är växellådan steglös, därefter växlar den stegvist.

Subaru Levorg 2016 (9)750

Komfort

Komforten är alldeles utmärkt i Subaru Levorg, både i framsäte och baksäte. På förarplatsen sitter jag mycket bekvämt och har bra med armstöd på båda sidor. Subaru Levorg har en komfort som kan mäta sig med de bästa Europeiska bilarna. När det gäller bullernivån inne i bilen så ligger den på en låg nivå i stadstrafik. När hastigheten ökar så blir det lite mer buller i bilen, först av det lite dovare slaget sen i högre hastigheter så finns det ett visst buller i kupén. Subaru Levorg är inte bilen med minst kupébuller utan håller en genomsnittlig nivå.

Subaro Levorg instrument (4)750

Instrumentering

Jag gillar verkligen instrumenteringen i Subaru Levorg. Den är inte diskret och exklusiv utan mer åt det färgstarkare och informativa hållet. Det känns lite Japanskt och tekniknördigt men jag tycker det presenteras bra förpackat med snygg grafik. Favoritfinessen är visningen av gaspedalens vinkel, känns verkligen som man inte kan klara sig utan denna visning nu efter att ha sett den. Subaru Levorg har en bra och informativ färddator i förarinstrumenten. I mittkonsollen finns en stor tydlig pekskärm som gör jobbet galant. Längst upp på instrumentbrädans mitt finns dessutom ytterligare visning av flertalet av bilens inställningar och funktioner, likt gaspedalens vinkel, turbotryck och så vidare. Du kan själv välja mellan olika visningsval. Paneler och interiör i Subaru Levorg känns snygg och stilren, någon lyxig premiumkänsla infinner sig dock inte. Stereon har väldigt bra ljud, bättre än genomsnittsbilen. Subarus bilar känns överlag trevliga och komfortabla att köra.

Subaro Levorg instrument (6)750

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Bra styrning
 • Praktisk
 • Komfortabel
 • Fyrhjulsdriven
 • Extremt bra vardagsbil!
 • Snygg front
 • Bra instrumentering
 • Bra stereo

Svagheter

 • Något bullrig i kupén i vissa hastigheter
 • Accelerationskänslan är inte i topp (Finns inte heller starkare motor)
 • Växellådan är inte riktigt det vi i Europa är vana vid
 • Designmässigt inte åt premiumhållet
 • Backradar finns inte (Backkamera är standard)

Prisbild

Subaru Levorg GT baspris 270 000 kr, det mesta är redan där standard: Automat, fyrhjulsdrift, klimatanläggning m.m.

Subaru Levorg GT-N med GPS- navigation: 280 000 kr.

Subaru Levorg GTS har samma som GT-N fast även 18″ fälgar, läderklädsel, elstyrda stolar, carbonpaneler i bilen, öppningsbart soltak och aluminiumpedaler: 300 000 kr.

 

Test Subaru Levorg
7.4Overall Score
Reader Rating: (39 Votes)
7.4

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.