Test av nya Renault Espace

Nya Renault Espace 2015 har just kommit ut på marknaden. Detta är inte vilken bil som helst utan Espace är för närvarande Renaults flaggskepp! Frågan är då om nya Renault Espace lever upp till att vara Renaults förebild? Jovisst gör den det! Nya Renault Espace är en stor och rymlig bil med exklusiv känsla. Den som får nöjet att äga denna bil åker kungligt och gärna på långresor.

Renault Espace 2016 (1) 640

Testbilen

Renault Espace dCi 160 EDC ZEN. Utrustad med Multi-sense, 4-control paket (Fyrhjulsstyrning samt adaptiv fjädring), Citypaket (Nyckelhandsfree, elektrisk baklucka), Crusingpaket (Head-up display, adaptiv farthållare). Läderklädsel med massagestolar för förare och passagerare, Öppningsbart panoramaglastak, Solskyddspaket (Tonade bakrutor, solgardiner till baksätet), Vinterpaket (Eluppvärmd framruta och eluppvärmt baksäte), 3-e klimatzon till baksätet samt mycket mer.

Komfort

Nya Renault Espace är en mycket komfortabel bil, detta är en riktig glidarbil som du blir avslappnad av att köra. Förarsätet har god komfort. Det finns armstöd på båda sidor som är på bra höjd och det enda jag önskat var att vänster armstöd hade varit placerat någon centimeter närmare mig. Förarstolens höjd är perfekt och dörröppningen generös vilket gör det bekvämt att stiga i och ut ur bilen. Passagerarna bak sitter rymligt och bekvämt. Renault Espace går väldigt tyst och fint i lägre hastigheter. På motorvägen tillkommer främst vindbrus som uppstår när hastigheten närmar sig 100 km/h. När bilen körs på den värsta svenska grova asfalten så tränger vägbullret igenom lite mer, men detta har de flesta bilar mer eller mindre problem med. Nya Renault Espace är generellt en mycket tyst bil och jag upplever den som mycket tystare än genomsnittsbilen.

Fjädringen är åt det mjukare hållet vilket gör Espace till en riktigt bekväm bil som man gärna åker långt i. Testbilen var utrustad med adaptiv fjädring vilket innebär att den är anpassningsbar och du som förare kan välja olika inställningar, oavsett inställning så är fjädringen ändå åt det komfortablare hållet.

Massagestolarna (tillval) är ett trevligt inslag och förhöjer känslan av att kunna köra avslappnat och komfortabelt. Detta är dock en mer mysmassage och inte några punkt-muskelknådande massagestolar likt de lösa massagedynorna som finns i detaljhandeln. Massagestolarna kan liknas mer som att någon drar upp och ner med en bekväm kavel längs ryggen. Det finns tre olika rygg zoner som kan ställas in samt val av hastighet och intesitet.

Renault Espace 2016 (16) 640

Digitalt förarinstrument med flera olika visningsval att välja

Multi-sense

Multi-sense innebär att det finns olika programval för bilen. Det finns program för, komfort, eco, sport, normal och personlig där du själv kan välja bilens inställningar. Exempel på funktioner som kan anpassas är styrningens tröghet, fjädringen (om bilen har adaptiv fjädring), gasrespons, färgsättning på interiörbelysning, tema för det digitala förarinstrumentet (hastighetsvisning m.m.), massagestol.

Skillnaden mellan sport och komfortläge är dock inte så stor i praktiken. Ratten blir lite trögare i sportläget, fjädringen lite styvare och gasen reagerar något snabbare vilket främst märks när man “duttar” snabbt på gaspedalen och då rycker bilen mer än i komfortläget. Renault Espace får dock aldrig några riktigt sportiga egenskaper.

Praktisk

Renault Espace styrka utöver dess goda komfort är att det är en praktisk bil. Det finns plats för sju personer genom att fälla upp två extrastolar som annars ligger infällda i lustrumsgolvet. Samtliga stolar i mittenraden är individuellt justerbara och kan anpassas för att ge plats till bakomvarande passagerare. Sätena i mittenraden är relativt höga vilket gör att de kan dras fram ganska långt utan att det blir allt för obekvämt, detta kan då ge plats även för vuxna längst bak. Fast sätesraden längst bak är trots allt att betrakta som extrasäten och inte för längre resor.

Används inte extrasätena längst bak så är lastutrymmet mycket generöst. Lika generöst är det inte med mugghållare i Espcae. Det finns förvisso mugghållare vid golvet under mittpanelen men dessa är inte så djupa och håller inte en dryckesflaska på plats, dessa får istället förvaras i dörren. Glasögonhållare saknas och generellt är det lite snålt med förvaringsplats för mindre saker, speciellt med tanke på den bilklass som Renault Espace tillhör.

Renault Espace 2016 (14) 640

Mugghållare under mittpanel

Renault Espace må se liten och smidig ut men det är trots allt en stor bil. Detta märks speciellt i stan där många parkeringsplatser längs gatan blir för små. Vid parkering i parkeringsrutor så märks det att bilen är bred och det kan bli trångt att komma i och ut ur bilen. Att ha en stor bil i stan är helt enkelt inte praktiskt oavsett bilmodell och märke. Men ibland måste man ha en rymlig bil i stan och då är ändå Espace ett bra val, speciellt med fyrhjulsstyrningen som gör bilen smidigare vid tighta manövrar.

 

Att köra

Man blir lugn och harmonisk av att köra nya Renault Espace. Det är mycket rymligt inne i kupén vilket ger en behaglig och luftig känsla. Automatlådan är bra och känns som ett måste för att upplevelsen av Espace ska bli komplett, det enda negativa är att den kan vara något ryckig när man ska backa försiktigt.

Motorn på 1,6 liter och 160 hk känns väl avstämd för Espace och den går fint både i stadstrafik och på motorvägen. Ljudmässigt går motorn tyst och fint. Då fjädringen prioriterar komfort så kan bilen kränga lite i skarpa kurvor och gunga lite vid hastigare manövrar. Några sportiga köregenskaper är det alltså inte tal om men köparen av Renault Espace är knappast inställd på att få en sportig bil, fast farthinder tar Renault Espace oförskämt lätt på.

Det finns dock en lite irriterande sak, blinkersspaken. Känsligheten mellan fast blinkersläge och tre snabba blinkningar är inte bra. När man ska dutta till blinkersspaken för att göra tre snabba blinkningar så är spaken lite för trög vilket gör att man istället lätt kommer över till det fasta blinkersläget. Detta fenomen är exakt som hos Nissans senaste bilmodeller.

Instrumentbrädan ger lite mer reflektioner i framrutan än vanligt. Detta kan avhjälpas genom att använda polariserande glasögon/solglasögon, fast då syns inte head-up displayen om du köpt detta. Men head-up display funkar även vid mörkerkörning och då har du inte solbrillorna på.

4-hjulsstyrningen (tillval) gör att Espace som är en stor bil kan hanteras likt en mycket mindre bil. Fickparkering sker smidigt och U-svängar kan göras lite tightare.

Mediasystem

Mediasystemet R-link 2 med stor pekskärm är i sin helhet mycket bra. Föregångaren R-link 1 är en av de bästa på marknaden. Menysystemet i R-link 2 är i de flesta fall lättanvänt. Men då Espace har mycket fler funktioner än tidigare så blir det fler menyer och inställningar vilket gör systemet lite mer invecklat. Detta fenomen drabbar de flesta bilmodeller, speciellt de lyxigare och Renault ligger trots allt bra till jämte många avseende användarvänlighet. En snabbare processor för lite snabbare menyhantering hade dock varit önskvärt. Bose stereon ger en bättre ljudbild än genomsnittet. Det är lite kaxigt av Bose att man bara kan ställa in bas och diskant. Fast ljudsystemet är så pass vältrimmat så det behövs faktiskt inte några extra ställbara ljudparametrar. Det är bara basen som man kan vilja dra i ibland och då inte för ljudkvaliténs skull utan för att framhäva en dunka dunka effekt, tyvärr är detta ett exempel på när man måste knappa lite väl mycket i menyerna för att komma åt “dunka dunka knappen”.

Design

Renault har ett bra flyt just nu avseende bildesign. Renault har en förmåga att lansera modell efter modell med snygg och lyckad design. Här finns det anledning för konkurrenterna att vara oroliga, inte minst de andra franska kollegorna. Trots att Renault Espace är en stor bil som tillhör den lite tråkiga MPV-klassen så syns det inte utanpå. Karossen ser slank och smidig ut samt har lite crossover drag vilket är populärt idag (Crossover=personbil med lite högre markfri gång och gärna med lite drag åt SUV hållet).

Renault Espace 2016 (3) 640

Säkerhet

Nya Renault Espace har fått 5 stjärnor av 5 i EuroNCAP krocktest. Espace har autobroms men bara den enklare varianten som detekterar framförvarande fordon. Systemet fungerar i hastigheter från 30 km/h och uppåt. Renault ligger därmed inte i framkant avseende den senaste säkerhetstekniken. Många andra biltillverkare stödjer även hastigheter under 30 km/h samt att många även erbjuder det mer avancerade systemet som söker av omgivningen för gående och cyklister på kollisionskurs. Autobromstekniken utvecklas för fullt just nu och flera bilmärken har å andra sidan inte levt upp till vad man lovar fullt ut när deras bilar har testats. Det känns som att Renault går in i detta lite försiktigare och låter andra stå för utvecklingen.

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Komfortabel
 • Tyst
 • Bidrar till lugn körstil
 • Fixar långresan galant
 • Rymlig
 • Plats för sju personer
 • Bra lastutrymme (när extrasäten ej används)
 • Massagestolar (Tillval)

Svagheter

 • Dåligt med plats för dryckesflaskor
 • Trångt vid parkering på små p-platser
 • Har inte den senaste säkerhetstekniken för autobroms.

Prisbild

Antingen köper du Renault Espace i basutförande för 315 000 kronor. Då får du en stor, rymlig bil för sju personer och en dieselmotor med låg förbrukning, vanligt klimatanläggning är standard. I annat fall köper du den maxutrustad för runt 400 000 kronor, då får du en riktig komfortglidare i stora mått, automatväxel, massagestolar och mycket mer.

Summering

Renaults bästa bil hittills!

Test Renault Espace - Tyst, komfortabel lyxbil
2.5Byta bil poäng
Reader Rating: (93 Votes)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.