Test av Kia Sorento 2.2 CRDi

Kia har gjort ett jättebra jobb med nya Sorento! Nya Kia Sorento är komfortabel och tyst inne i kupén vilket ger en harmonisk körning. Sorento är en bil för dig som vill ha en praktisk samt fyrhjulsdriven bil, sju års garanti är bara en bonus!

Kia Sorento 2015 Komfort+ (2)1200

Testbilen: Kia Sorento 2.2 CRDi Komfort+, Automatväxel. 0-100 km/h 9,6 sekunder. Bilens längd: 4,8 meter, bredd: 1,9 meter.

Komfort

Nya Kia Sorento är mycket komfortabel. Jag sitter högt och bra på förarplatsen med armstöd bra placerade på vardera sida. Det är lät att stiga i och ut ur bilen. I baksätet sitter jag också bra och dessutom finns det stolsvärme även till baksätets ytterplatser. Luftutblås finns riktat mot baksätet som kan ställas efter eget önskemål. Detta är en bil barnen kommer att gilla att åka i.
Nya Kia Sorento är tyst inne i kupén, speciellt för att vara en så pass stor bil med stor öppen kupé. Även i högre hastighet håller sig Sorento relativt tyste inne i bilen. På grov asfalt tränger lite mer vägbuller igenom, precis som hos alla andra bilar men Kia Sorento är helhetsmässigt sett en relativt tyst bil och bättre än genomsnittet. Just detta är en stor bit för Kia som ofta tidigare fått elaka kommentarer för att vara bullriga. Fjädringen är mjuk vilket gör bilen mycket komfortabel att åka i. Nackdelen med en så pass mjuk fjädring är att väghållningen i kurvor blir sämre, kör man lite snabbt i en skarp kurva känner man att bilen gärna kränger en del. Men denna biltyp ska ju inte köras på sådant sätt. Njut istället av en behaglig och komfortabel framfart samt skippa den aktiva körningen.

Sorento finns med ventilerade säten, ett måste för den resande direktören eller säljaren som vill komma fram utan skrynklor och svettiga kläder på sommaren. Det öppningsbara panoramaglastaket gör framför allt baksätespassagerarna glada och det finns ett elstyrt jalusi att dra för när solen ligger på för mycket.

Kia Sorento 2015 Komfort+ (6)640

Att köra

Kia Sorento kommer med en 2.2 liters dieselmotor på 200 hästkrafter. Detta kan man tro ska ge bilen bra med kraft och bidra till en pigg och glad körning. Riktigt så är det inte, Kia Sorento är en stor bil vilket kräver en lite större motor för att den ska vara körbar överhuvudtaget. Kia Sorent kommer aldrig i närheten av att vara sportig. Kia Sorento gör ändå 0-100 km/h på 9,6 sekunder vilket är snabbare än man upplever den och det finns kraft i motorn, speciellt i hastighetsområdet 30-70 km/h.

Automatväxellådan känns ganska seg trots att Sorento har en bra grunddrag som kommer nästan direkt vid stillastående, om nu inte motorns autostopp har aktiverats. Står du stilla och väntar på att hoppa in i en vältrafikerad stadsrondell och autostopp har slagit av motorn så står bilen stilla en stund när motorn ska hoppa igång och panikkänslan kommer. Men lösning för detta finns och kan fixas på två sätt. Avaktivera motorns autostopp, fast då går ju flera av dess fördelar bort. Bättre är istället att vid stillastående vicka automatväxelspaken åt sidan för manuell drift. Då ligger ettans växel i och autostopp är inte aktivt. Nu kommer bilen snabbt och piggt iväg och så fort bilen börjar röra på sig så vickar du enkelt tillbaka växelspaken till automatdrift och kör vidare. Automatväxelspaken har ett rejält och brett handtag vilket ger en riktigt skön känsla, lite flygplansfeeling.

Kia Sorento är mer en komfortglidare och laståsna än sportbil, detta är viktigt att vara inställd på innan köp. Accepterar du det så får du en härlig bil i flera år framöver!

Teknik

Det finns en hel del av den senaste tekniken i Kia Sorento, speciellt om man köper högsta utrustningsnivån. Filhållningshjälpen larmar exempelvis med ljud om du blinkar och det ligger en bil bredvid eller nära bakom i det körfält du är på väg att byta till. Backradarn larmar med ljud om ett fordon närmar sig när du är på väg att backa ut, bra om du ska backa ut från en skymd parkeringsplats.

Instrumentering

Kia är föredömliga när det gäller knappar och spakar. Allt finns där man önskar och knapparna är stora samt har tydliga symboler som också lyset bra i mörkret. Det enda att anmärka på är några av rattknapparna som känns lite underliga att förstå sig på, det är nämligen från dessa som du ställer in färddatorn och vissa av bilens systeminställningar. Den stora pekskärmen med navigation och Infinity stereo är föredömligt bra. Allt är lättanvänt och skärmen kan kombinera navigation och radioinformation bra. Ljudet i Infiniti stereon är mycket bra och bättre än genomsnittet. Interiören är för övrigt enkel och är inte lyxig.

Kia Sorento 2015 Komfort+ (5)640

Praktisk användbarhet

Kia Sorento är en praktisk bil, den har ett rejält lastutrymme bak. Sorento kan också fås som sjusitsig (Tillval). Med alla stolar nyttjade så blir lastutrymmet avsevärt begränsat. Det finns dock lite kvar för mindre väskor och lite annat, men barnvagnen måste då vara riktigt ihopfällbar för att den ska komma med. De två extrasätena ska mer ses som nödsäten för vissa enskilda situationer då benutrymmet är begränsat. I övrigt är bilen rymlig och det finns flertalet smarta fack för småförvaring. Mer praktisk än så här kan inte en bil bli innan den går över till att klassas som minibuss istället.

Styrkor och svagheter

Styrkor:

  • Praktisk
  • Komfortabel
  • Fyrhjulsdriven
  • Låg bullernivå
  • Bra instrumentering och knappar
  • Möjlighet till sju sittplatser (Tillval)
  • Ventilerade säten (Beroende på version)

Svagheter

  • Växellådan/motorn upplevs ibland seg
  • Ingen elegant inredning

Prisbild

Grundpris: 330 000 kr (Fyrhjulsdrift, rattvärme, dieselmotor m.m.), Utrustningsnivå Komfort: 390 000 kr (bl.a. Parkeringssensorer bra/bak, backkamera, 7″ pekskärm med navigation, möjlighet att köpa till extrasäten så bilen blir 7-sitsig), Utrustningsnivå Komfort+ 445 000 kr (Bl.a. Parkeringsassistans, filövervarningshjälp, 8″ pekskärm med skyltövervakning och Infinitystereo, elstyrd baklucka)

Summering

Nya Kia Sorento är en funktionell och komfortabel bil som fixar alla vardagens sysslor sysslor med mycket gott betyg.

Test Kia Sorento 2015 - Rymlig & komfortabel familjebil
6.1Ditt Byta bil poäng
Reader Rating: (19 Votes)
6.1

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.