Test av Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe är den största SUV:en i Hyundais modellprogram. Santa Fe är en praktisk bil med många goda egenskaper samt att den är riktigt bränslesnål sett till sin storlek. Trots att Hyundai Santa Fe inte sticker ut och inte känns unik så innebär det inte alls att det är en dålig bil. Hyundai Santa Fe följer dagens bildesigntrender och har en rad moderna funktioner och är likvärdig de närmsta konkurrenterna. Fast den största konkurrenten kommer inte från något annat bilmärke utan inom Hyundais egna modellprogram, vilket du kan läsa mer om i denna artikel. Vi har testat Hyundai Santa Fe 4×4, så här gick det:

Testbilen: Hyundai Santa Fe 2.2 diesel 200 hk, 4×4 fyrhjulsdriven med 6-stegad automat. Utrustning: Premium Plus, Infinity stereo, panoramaglastak, läderklädsel, navigation m.m. Pris: 420 000 kronor + metalliclack

Att köra

Santa Fe 2.2 diesel är trevlig att köra utan att bilen bjuder på några större överraskningar. Santa Fe är pigg i starten och automatlådan går mjukt och fint. De 200 hästkrafterna behövs då bilen är stor. Stora SUV:ar brukar ofta ha en tendens till att kränga och vara lite mer svajiga än andra bilar. Santa Fe har också en viss tendens till att vara lite mer svajig vid första intrycket men när vi kör bilen vidare så tycker vi ändå att den känns kontrollerad samt stabil och beter sig helt okej.

Stadskörning: Automatlåda i stan är praktiskt att ha och förenklar körningen. Backkamera och parkeringsradar känns som ett måste när bilen är så pass stor. Det finns även automatisk parkeringshjälp för de som har problem med fickparkering, en stor bil är alltid svårare att parkera i tät stadsmiljö.

Landsväg: På landsvägen går Hyundai Santa Fe mjukt och bekvämt. Omkörningar går bra även om en viss framförhållning behövs.

Motorväg: På motorvägen går Santa Fe också bra och speciellt på snöiga vägar är Santa Fe stabil och trygg. Kupén är stor och luftig vilket ger något högre vägbuller jämte andra bilar, men inte så att det känns besvärande.

Bränsleförbrukning

Bränsleförbrukningen ligger när vi kör på runt 0,75 liter per mil vilket är mycket bränslesnålt med tanke på att detta är en så pass stor bil. Ja, vi har faktiskt inte kört en bränslesnålare bil i denna storleksklass! Låg bränsleförbrukning är därmed en av de största styrkorna hos Hyundai Santa Fe. Vi testar bilarna under relativt likvärdiga körförhållanden och en hel del på motorväg vilket har en negativ påverkan på bränsleförbrukningen, speciellt avseende större bilar som har större luftmotstånd.

Praktiska egenskaper och komfort

Här kommer bilens svagheter. Trots att detta är en stor och ganska dyr bil så saknar vi en hel del funktioner även i fullutrustat utförande. Att passagerarstolen inte går att justera i höjdled känns riktigt dålig och passagerarna har inte lika stora möjligheter att nyttja bilens rymliga takhöjd. Santa Fe upplevs inte heller så rymlig inuti som den borde. Benutrymmet i baksätet kunde också vara bättre samt att sätena kunde varit något högre bak.

På förarplatsen sitter man desto bättre med bra komfort och det är bekvämt att stiga i och ut ur bilen. Bilens dörrar går ända ner till bilens underkant vilket gör att byxorna inte smutsas ner.

Lastutrymmet är rymligt och riktigt bra med dubbelt lastgolv som ger goda förvaringsmöjligheter. Det finns även bra med småförvaring, mugghållare och infällt fack för solglasögon i taket.

Baksätet kan flyttas framåt och bakåt samt fällas i tre delar vilket ger stor flexibilitet.

Teknik och instrumentering

Bilen kommer med mycket modern teknik och exempelvis automatiskt helljus är toppen för dig som kör mycket på mörka vägar. Funktionen fungerar bra men bilen har dock inte adaptiv belysning likt premiumbilarna. Knappar och reglage känns inte alls speciellt bra placerade. Flera funktioner sitter dolda bakom ratten på vänster sida. Den mindre SUV:en Tucson har näst intill identiskt instrumentering men alla knappar är helt annorlunda och mycket bättre placerade, där har Hyundai tänkt till desto bättre. Infinity stereon erbjuder dock inte alls något imponerande ljud, till och med sämre än många standardstereos i sin grundinställning. Här måste man öka basen rejält för att få lite liv i ljudet, och då pratar vi inte “dunka dunka”. När surroundfunktionen aktiveras så blir ljudet trots allt ändå bättre. En bra stereo ska dock låta bra redan i grundinställningen, speciellt när den är extra påkostad i tillvalspaket. Vi saknar också head-up display. Panoramaglastaket är gigantiskt och dessutom har det en jättestor öppningsbar del, härligt!

 

Största konkurrenten till Santa Fe

Hyundai Santa Fe har en riktigt vass konkurrent. Det är faktiskt den bara något mindre Hyundai Tucson. Tucson är en riktigt bra bil från Hyundai och behöver du inte den något större storleken så är det en bil vi rekommenderar som ett bra alternativ och bättre avseende det mesta, dessutom billigare. Läs gärna vår test av Tucson här.

Summering

Hyundai Santa Fe är en bränslesnål och mycket praktisk SUV.

Not: Hyundai har just släppt bilder på nästa version av Santa-Fe som snart kommer att lanseras

Test Hyundai Santa Fe - Bränslesnål & praktisk SUV
Summering Hyundai Santa Fe 201860%
60%Bränslesnål och praktisk

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.