Test av nya Ford Mustang 2016 – Prisvärd sportbil med amerikansk körglädje!

Nya Ford Mustang är en prisvärd sportbil som både knyter an både till Mustangs historia från 1964 och till vad vi förknippar med en amerikansk sportbil. Ford Mustang 2016 är en bil för dig som gillar att köra bil på riktigt. Mustangen har en körkänsla där känner hur bilen och motorn samspelar genom växellåda, motor och däck. Ford Mustang fastback ska köras med manuell växellåda och är inte en bil för dig som vill ha superstabil körning, nej Ford Mustang är en bil som gärna sladdar och endast går stabilt framåt när ratten är rak. En bil för dig som gillar riktig bilkörning helt enkelt, vill du istället ha en bil med prestanda som ligger klistrad på vägen? Välj en annan bil!

Ford Mustang 2016 (3)

Testbilen: Ford Mustang, 418 hk V8, manuell växellåda.

Att köra

Ford Mustang trivs bäst med manuell växellåda, det är då du får mest körkänsla ur denna bil. Väljer du istället cabriolet versionen så kan möjligen automatisk växel passa bättre om du är mer ute efter “glidarkänsla” under varma sommardagar. Växellådan känns väldig direkt kopplad, den här hård och precis. Kopplingen hugger snabbt och Ford Mustang är inte den lättaste bilen att köra. I gengäld är samspelet mellan bil och människa oslagbar, jag upplever verkligen att jag kör bil när jag kör nya Ford Mustang.

Amerikansk körkänsla är något Ford Mustang verkligen står för, på gott och ont. Mustangen är väldigt sladdbenägen. Så fort jag gasar lite extra med ratten svängd så börjar bilens bak att sladda och om jag gasar riktigt hårt så blir bilen nästintill okontrollerbar och bilens bak kränger kraftigt fram och tillbaka. Jo, det finns faktiskt antisladdsystem i Ford Mustang 2016. Men detta antisladdsystem är extremt sladdtillåtande. Ja, nya Ford mustang är som just nämnt inte en lätt bil att köra utan detta är mer en bil för entusiaster samt för den som gillar amerikanska bilar. En hel del övning krävs för att lära sig hur Mustangen beter sig på vägen annars kan det gå illa.

Prestandamässigt står sig bilen bra även om det finns ännu snabbare bilar att köpa. Ford Mustang med V8 är snabb i start från stillastående och genomgående mycket pigg i hastigheter upp till 220 km/h. Just det, motorvägskörning i Sverige är alltså inget problem och omkörning på landsväg går som en dans. Risken för att bli tagen i hastighetskontroll är dock överhängande då denna bil är så pass kul att köra att det är lätt att glömma bort hastigheten. En mogen förare vet dock att välja sina tillfällen väl. Mustangens fjädring är åt det sportigare hållet men ändå mjuk för en sådan här biltyp, därför känns körning i hög hastighet inte helt så stabil så som jag skulle önska. Men inom de svenska vägnätet och hastighetsbegränsningarna så är det inget problem.

Ford Mustang 2016 (4)

Komfort

Mustangen är lagom tyst i kupén men jag hade önskat att lite mer motorljud från V8:an hade hörts in i bilen. Bilen går relativt mjukt över farthinder men samtidigt så känns ojämnheter från vägen i bilen. Fjädringen är vad jag tycker mjuk sett för att vara en sportbil.

Testbilen har framstolar från Recaro, de är komfortabla men saknar en hel del detaljer som värme med mera vilket gör att jag rekommenderar orginalstolarna istället. Armstöd finns på båda sidor om förarplatsen och är placerade bra. I baksätet sitter man bra förutom att det är väldigt lågt i tak, vissa längre personer kommer inte ens att kunna sitta i baksätet utan att böja huvudet. Det finns endast plats för två personer bak.

Ford Mustang 2016 (5)

Praktisk användbarhet

Vem förväntar sig egentligen att en sportbil som Ford Mustang ska vara praktisk? Men sett för en sportbil så är den ändå det. Bakluckan är rymlig och det går att lasta en hel del, bakluckans öppning och stängning är dessutom bekväm vilket gör att jag gillar att åka och handla med nya Ford Mustang. Det finns även två bra mugghållare och lite plats för småförvaring som exempelvis en mobiltelefon.

Mediasystem

Ford SYNC2 innebär en jättestor pekskärm i mittpanelen. Denna är bra uppbyggd och visar de viktigaste funktionerna samtidigt. Du kan sedan själv välja att få mer information om någon specifik del som radio, navigation (tillval) med mera. Systemet är lättanvänt men tyvärr ganska segt, Ford får gärna uppgradera detta med en snabbare processor i framtiden då responstiden kunde vara bättre. Färddatorn styrs via rattknapparna och visas i förarpanelen. Sony stereon levererar ett bra ljud som är klart bättre än genomsnittet samtidigt som det finns ännu mer exklusiva ljudsystem hos de stora premiummärkena. I sin helhet är instrumenteringen hos Ford Mustang inklusive Ford SYNC2 med Sonystereo klart godkänt avseende ljud och användarvänlighet.

Burnout

Nya Ford Mustang har automatiserat burnoutläge. Jag aktiverar funktionen och håller foten på bromsen, släpper lägger i växeln och burnar! När jag är nöjd trycker jag enkelt på “OK” knappen på ratten och bilen åker iväg, de brända däcken är extremt hala och bilens bakdel rör sig hellre sidledes istället för i färdriktningen. Roligt är det dock!

Ford Mustang 2016 (2)

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Snygg!
  • Rolig att köra
  • Stark motor
  • Omkörningar går som en dans

Svagheter

  • Sladdbenägen och ostabil
  • Lågt i tak för baksätespassaerare
  • Mer motorljud önskas från V8:an
  • SYNC2 medisystem har något seg respons
  • Hög bränsleförbrukning

Prisbild

Priset börjar på ca: 345 000 kronor för 2,3 liters Ecoboost 314 hästkrafter, och 390 000 kronor för V8 418 hästkrafter.

Bränsleförbrukningen är svår att hålla under litern per mil även om det ska vara möjligt, räkna med 1,4 liter per mil rekommenderar jag. Kör du mycket i stan och har tung högerfot, dubbla då den uppskattade förbrukningen.

 

Ford Mustang 2016 (6)

Följ BytaBil.net på Facebook:

Följ vår medarbetare Jenny på Facebook som lägger ut läckra och personliga bilder på de bilar som provkörs just nu. BytaBil på Facebook, tryck här.

Mustang_Jenny

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.