Snabbtestad, Ford Kuga plug-in/laddhybrid 2020

Alla biltillverkare lanserar olika typer av batteridrivna versioner av deras bilar just nu. Trenden är glasklar, det ska finnas batteridrivna bilalternativ! Ford Kuga är inget undantag och bilen har just kommit som laddhybrid eller Plug-In hybrid som Ford kallar den. Vi har testat denna bil lite kort under en dag. Ford Kuga är vad man bilmässigt idag klassar som en mellanstor SUV. Nya Ford Kuga Plug-In är en perfekt pendlarbil kan vi konstatera under testkörningen! För att maximalt nyttja tiden så var vi tre personer som deltog i testkörningen denna dag, Jag, Hasnain och Richard, så här gick det:

Testbilen: Ford Kuga Plug-in hybrid 2,5L. 225 Hk, automatväxel. 0-100 km/h: 9,2 s. Tjänstevikt: 1844 kg, max släpvagnsvikt: 1200 kg (bromsat släp)

Bilen uppges kunna ha en räckvidd helt på el i upp till 5,6 mil, men räkna snarare med runt 4 mil i praktiken. Denna plug-in hybrid kan laddas från elstolpe utanför bilen samtidigt som den också återvinner överbliven kraft tillbaka till batteriet, exempelvis vid inbromsning.

Bilens inredning är trevlig och ger ett bra intryck. Alla är vi snabbt överens om att komfort är bilens styrka. Förarstolen känns bra och den upprätta sittpositionen uppskattas. Baksätet är bra det med och benutrymmet är mycket bra. Baksätet är dessutom ställbart så man kan dra ner lite på benutrymmet till lastutrymmets fördel om man vill. Ett 230V AC uttag finns som stödjer många olika elkontakter och klarar en maximal effekt på 150 watt. Lastutrymmet är riktigt bra och bilen upplevs genomgående som praktisk avseende det mesta. Bullernivån inne i bilen är helt okej och då hade testbilen ändå ganska smala lågaprofilsdäck.

Instrumenteringen är modern och olika alternativ kan ställas in. Nya Ford Kuga har en lite speciell automatväxel. Det är inte en klassisk spak utan ett vridhjul, det är lite ovant först men fördelen är att den inte tar någon plats och mer än så här behövs ju inte. Hassnain är dock mer konservativ och föredrar en klassisk växelspak jämte detta hjuldreglage från nytänkande Ford. Bilen kan ställas in olika körlägen både för elmotorn och hela bilen i sig.

Att köra

Nu till den viktigaste biten för många. Hur är nya Ford Kuga Plug-in hybrid att köra? Ford Kuga är mycket lättkörd! Ratten är hur smidig som helst och likaså alla reglage när man väl lärt sig var de finns. Kör man helt på el så är motorn begränsad. Bottendraget från start är mycket bra och bilen är pigg i låg hastighet, men när man kommer till högre hastigheter och kraftiga accelerationer för omkörning så finns nästan ingen kraft kvar alls när bilen är ställd på att enbart köras på el. Ställer man istället in bilen på att gå både på el i och med bensinmotor, ja då är det tvärtom, bilen är riktigt pigg i alla situationer och inga problem med omkörningar!

Chassit är mjukt ställt och tillsammans med tunga batterier och hög markfri gång så upplevs bilen svajig vid snabbare manövrar och i snävare kurvor. Bilens motor upplevs förvisso sportig men chassit hänger inte riktigt med vid sportig körning, fast detta är ju inte en sportig biltyp så det gör kanske inte så mycket? Jag föredrar det så här i alla fall när inte de betydligt dyrare och anpassningsbara chassilösningarna nyttjas.

Efter dagens testkörning så är vi alla tre överens om följande:

  • Bilen känns modern och fräsh
  • Kuga laddhybrid är pigg
  • Chassit är mjukt, komfortabelt, lite svajig och inte sportigt
  • Bilen är rymlig
  • B & O stereon rockar fett
  • Toppen för bilpendling om avståndet är inom batteriets räckvidd
  • Vi gillar bilen, speciellt för vardaglig körning!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.