Test Renault Zoe, perfekt i stan!

Vi har just testat elbilen Renault Zoe som fått en uppdatering. Nu har bilen en elmotor med 52 kW batteri som räcker upp till ca: 38 mil samt kan snabbladdas med hög effekt. Även interiören har piffats upp en hel del. Renault Zoe är en 100% eldriven bil och en perfekt pendlarbil för dig som vill köra så miljövänligt man kan idag.

Renault Zoe är en liten elbil men upplevs ändå rymlig. Det som är räddningen är takhöjden. Detta gör att sätena kan göras något högre vilket bidrar till bra benutrymme, eller rättare sagt ett acceptabelt benutrymme för alla i bilen. Lastutrymmet är även detta okej för vardagen men en familjebil är detta inte, i alla fall inte om barnvagn och stora hockeytrunkar ska med. Fast om barnen är större och landställe, båt och husvagn saknas så klarar sig nog många med en Renault Zoe.

Testbilen: Renault Zoe Edition One, 52kW batteri som kan snabbladdas upp till 80% av batterikapaciteten.

Körbarhet, räckvidd och laddning

Zoes styrka är körbarhet! I stan och lägre hastigheter är bilen superpigg, motorresponsen är direkt och med detta är körglädjen hög. Renault Zoe har inte sportfjädring så den ligger inte klistrad mot vägen i kurvorna men bortsett från detta så är körkänslan i topp. Hela bilen inklusive ratten är lättkörd och svängradien smidig. Det enda att gnälla på är att det är svårt att se var frontpartiet slutar, både framåt och längs sidorna. Sammanfattat är Zoe en svårslagen elbil, framför allt i storstadsmiljö.

Räckvidden uppges upp till cirka 38 mil vilket bilen fortfarande kanske i de flesta fall inte uppnår under vanliga förhållanden, men runt 30 mil är inte omöjligt. Vi har provat att bilpendla en sträcka på 6 mil enkel resa. Runt 20% av batterikapaciteten har då nyttjats och utetemperaturen har varit runt 4 grader samt att bilen parkerats i varmgarage under natten. Vid laddning på ett 1-fas 10A eluttag som är det minsta möjliga så har bilen varit helt återladdad under arbetsdagen. Dock så måste bilen även laddas hemma för tur och retur hinns inte med att återladda under 8 timmar på 10A uttaget. Ska bilen enbart laddas på en plats vid bilpendling på 6 mil så behövs ett eluttag med högre effekt.

Nu börjar också kraftigare eluttag poppa upp på stan som svampar. Många ladduttag är kopplade till olika betalningslösningar men fortfarande finns en del gratisladdare kvar, ofta i kombination med butiker eller kommunala parkeringar där man vill främja elbilsåkande. Snabbladdare lyser dock ofta med sin frånvaro även om dessa också blir allt fler. Vattenfalls snabbladdare envisas fortfarande med att ta betalt för tid istället för hur mycket energi bilen laddats med, det är inte okej tycker jag. Det jag saknar är riktigt enkla och bra kartor över laddningsstationer i sverige med info om laddning samt vilken betalningslösning som gäller. Jo det finns numera webbsidor som listar väldigt mycket men de är fortfarande svåra att tyda. Speciellt för den som inte är van och haft en elbil tidigare, och detta är en del av steget för att våga gå över till en elbil.

Komfort

Förarsätet hos Renault Zoe kan inte ställas i höjdled, katastrof kanske många tänker nu men jag sitter riktigt bra i Zoe. Även de andra två testförarna som fått köra bilen har varit nöjda. Det är den lite högre stolen och sittställningen som ger en mer upprätt position som funkar okej för ganska många. Renault Zoe är tyst inne i kupén vilket passar en elbil bra. Fjädringen upplevs ganska mjuk. Det jag saknar är ett mittarmstöd som testbilen inte hade. Bose stereon har ett mycket bra ljud. En sak som du ska skippa är skinnklädseln. Inte för att det är något fel på den i sig men när det är kallt ute så är sätena extra kalla att sitta på och då krävs mer stolsvärme vilket förbrukar onödig el. Rattvärme finns till Zoe, för dig som vill slösa energi på detta. Det är ändå viktigt att alla moderna funktioner finns även till elbilar då det efterfrågas av bilköparna, många hinner ju återladda energin ändå även när energislösande funktioner nyttjas. Det är helt enkelt upp till dig själv hur du vill nyttja bilen.

Praktiska detaljer

Renailt Zoe är liten och lastutrymmet därefter. Baksätet är delbart och fällbart vilket ger ett helt okej lastutrumme om man är upp till två eller möjligen tre personer i bilen. Mugghållarna har numera blivit bättre också. Reglage och knappar är lätta och hantera. Instrumenteringen är genomgåne snygg och lätt att komma överens med. Bilens interiör har fått ny modernare design och jag tycker att nya Zoe känns riktigt trevlig att sitta i.

Prisbild:

Mellan 275 000 till 308 000 kronor om du väljer att hyra batteriet, vill du köpa batteriet så detta 80 000 kronor till. Att hyra batteriet kostar från 750 kronor upp till 1250 kronor per månad där den lägsta summen ger 750 mil/år och det högsta beloppet ger dig obegränsad körsträcka. Fram med miniräknaren och plus minus noll för långpendlare hamnar då på drygt 5 år, därefter blir det billigare att äga batteriet men samtidigt så blir kapaciteten sämre med tiden.

Batterigaranti: Vid hyra så garanteras minst 75% kapacitet de första 10 åren, därefter 60%. När man hyr batteriet ingår även hela tiden vägassistans inklusive om batteriet blir helt urladdat och du blir stillastående längs vägen. Vid batteriköp så är det garanterad minst 66% batterikapacitet samt vägassistans under de 8 första åren.

Andrahandsvärdet är inte så lätt att förutspå. Nypriset för dess bilar är högre även om just Renault Zoe är en elbil där priset ändå inte är fasligt högt, men fortfarande högre en vanliga småbilar i samma klass. Sannolikt finns ändå många personer idag som börjar bli nyfikna och funderar på att köpa en billigare elbil för vardagspendling. Bilar har historiskt sjunkit kraftigt i värde med tiden, så det är ju inget nytt.

Summerat

Renault Zoe är så mycket bättre än man först tror! Zoe är komfortabel körglad och har nu ett ännu bättre batteri. Laddningsmöjligheterna blir också allt bättre, speciellt i storstäder och längs de stora lederna. Den stora frågan är, ska man hyra eller köpa batteriet?

Vi har testat den förra versionen av Zoe tidigare och det kan du läsa om här

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.