Just nu säljs Ford Focus i Active version, detta innebär att bilen fått en design i lantlig offroadstil. Vi har testat en Ford Focus active 125 hk med manuell växellåda. Enligt Ford är det detta utförande som Ford Focus säljs mest just i nu, och vi har provkört den!

Test Ford Focus Ecoboost Active-edition

Testbilen: Ford Focus Active. Kombiversion med manuell växel och 125 hk. Angiven bränsleförbrukning 0,49 l/mil, vår testförbrukning: ca: 0,6 liter/mil. Pris: 230 000 kronor.

Active edition

Vad skiljer vanliga Ford Focus mot Focus Active? Huvudsakligen följande:

  • 3 centimerer högre markfri gång
  • SUV inspirerad look med större plastlister runt bilen vilket ger en mer offroadkänsla. Fronten har också en robustare design.
  • Ett extra körprogram gjort för sämre vägunderlag som snö
  • 17″ fälgar
  • Takreling
  • Hasplåtar fram/bak som skyddar underredet om man kör över en för stor ojämnhet i marken som bilen råkar stöta emot.
  • En speciell bilklädsel med blå inslag

Det är inte jättemycket skillnad mot vanliga Ford Focus och bilen är fortfarande framhjulsdriven. De 3 centimetrarna ger något bättre insteg in i bilen utöver att den klarar gropiga vägar något bättre. Det är ingen riktig offroad-SUV men då detta är storsäljaren av Focus just nu så tilltalar den ändå många köpare.

Komfort

Active-klädseln ger ett bra intryck och känns rejäl samt tålig. Jag sitter bra i bilen precis som jag brukar hos Fords bilar, trots att stolsdynan är något kort och inte har ställbar framkant. Baksätet har riktigt bra benutrymme vilket inte är alls givet i denna mellanklass. Det är tyst i bilen upp till ca: 100 km/h sen blir det bullrigare men ändå på en acceptabel nivå. Motorljudet tränger igenom ibland och man hör då det ettriga motorljudet från den tre-cylindriga motorn. Ford är duktiga på att balansera pris mot innehåll och är bilmärket som ligger närmast premiumklassen sett från den vanliga bilklassen.

Praktiska egenskaper

Ford Focus Active är en mycket praktisk bil i kombiutförande. Lastutrymmet är riktigt djupt och tillsammans med det goda benutrymmet för baksätet är detta ett mycket intressant bilval för barnfamiljer. Det finns mugghållare med ställbar storlek och plats för småförvaring, det enda jag saknar är infällt fack i taket för solglasögon. Som tillval finns öppningsskydd för bildörrarna, då fälls en plastdel fram som är något mjukare än plåten vilket minskar risken för skador på andra bilar om dörren råkar svängas upp för mycket. Ytterligare en smart detalj hos Ford Focus är att insynsskyddet kan läggas ner under lastgolvet, du behöver alltså inte lämna kvar det hemma och det är bra!

Instrumentering

Det är en hel del knappar och reglage samt en stor pekskärm i Ford Focus. Det kan ta ett tag att få koll på allt men det mesta har ändå ett bra upplägg. Du kan få hastighet med siffror i förardisplayen om du vill. Ja det mesta finns att få till Ford Focus, om inte i paketpris så finns det som separat tillval. Standardstereon är helt okej men kan klassas som just standard idag då de flesta av dagens nya bilar har ett acceptabelt grundljud. Förmodligen nöjser sig majoriteten med denna stereo men som tillval finns ett ljudsystem från Bang Olufssen för den som vill ha bättre.

Att köra

Ford Focus är en trevlig bil att köra. Bilen är perfekt avstämd mellan komfort och körkänsla. Ja bilen har ett riktigt komfortabelt chassi utan att det prutas för mycket på körglädjen. Motorn på 125 hästkrafter erbjuder inte någon jublande fartkänsla med upplevs pigg och räcker för normal vardaglig körning inklusive omkörningar på landsväg.

Ford Focus ger mycket bil för pengarna och Ford är ett underskattat bilmärke i Sverige. Ford Focus kommer dessutom med 5 års garanti.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.