Finns det bra bilstereos orginalmonterade i bilarna? Visst finns det! Jag har testat flertalet bra och mindre bra bilstereos, men långt ifrån alla. Idag integreras väldigt många bilstereos i bilen fullt ut vilket gör det omöjligt att byta dem. Högtalare kan man byta men sen är man låst i de flesta fall till vad biltillverkaren erbjuder.

Här listar jag några av mina favorit bilstereo som jag provat:

1: Volvo Premium Sound. Denna bilstereo har väldigt bra ljudkvalité och hög dynamik i ljudet. Ljudet låter levande och brett vilket gör det till en avkoppling och njutning att lyssna på. Svaghet är när man drar på lite högre så blir basen lite “fläskig och klafsig”. Denna bilstereo har den bästa ljudkvalitén jag hört hittills så länge man lyssnar på normal ljudnivå. Även Volvos standard stereos brukar hålla mycket hög ljudkvalité i de bilar som säljs idag.

2: Volkswagens “Fender bilstereo”. Denna stereo har jag provat i en VW Up! Först måste man höga diskanten något då noll inställningen tyvärr inte är optimerad, efter det så låter ljudet väldigt bra. Ljudet är lite mer kompakt än i Volvos och Fords (Sony) stereos. Denna stereo är kompletterad med en extra bashögtlare. Känner man för att “rocka fett” så drar man på extra bas vilket ger känslan av att bilen studsar fram. Vid vanlig vardaglig lyssning har man dock basen på neutral nivå för bästa ljudkvalité. Denna stereo trivs bra med rock och popmusik.

3: Fords bilstereo från Sony. Finns att köpa extra till de flesta Fordbilarna idag. Här får man vara lite försiktig i ljudinställningarna. Det finns nämligen både DSP-programval och klassisk Equlizer inställning som båda kan användas samtidigt. Börjar man använda olika inställningar i båda dessa menyer samtidigt så kan ljudet bli helt fördärvat. Denna stereo trivs utmärkt med neutrala inställningar, för den som vill krydda lite så kan det traditionella “pop” programmet med fördel användas i DSP menyn. Ljudet har högre dynamik än genomsnittet och man kan uppnå “svävande och avkopplande” känslor vid val av rätt musik. Trivs bra med det mesta i musikväg vid normala ljudnivåer. Knapparna och designen kan upplevas något rörig, men när man lärt sig så är det inget problem och den har en härligt stämningsfull belysning i mörker. En rejäl volymratt underlättar för både förare och passagerare.

Sonystereo

Sonystereo

4: Renault Bose stereo. Bose är experter på att få ut bra ljudkvalité och hög ljudvolym tillsammans med bra bas ur minimala högtalare. Så även i detta fall. Ljudet är av mycket hög kvalité men något kompakt. Lite bättre än VW:s Fender stereo fast med mindre bas då extra bashögtalare saknas. Men det är ändå inte brist på bas även om bilen inte “studsar fram”. Trivs mycket bra med pop och rockmusik. Riktigt tung rockmusik låter elakt bra i denna stereo!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.