Det speciella med Nokian Hakkapeliita R2 är att de har en sorts kristaller inblandade i däckets gummi. Dessa kommer fram allteftersom däcket slits. Tanken med kristallerna är att efterlikna dubbdäckets egenskaper, framförallt på hård is.

däckbyte (3)

Den största skillnaden mellan dubbfria och dubbade däck är greppet på is. Dubbdäcken har möjligheten att gräva in sig bättre i isen än dubbade däck. Det är givetvis väldigt svårt att slå detta med ett däck utan dubb. Men dubbdäcket har stor påverkan på vår närmiljö, speciellt i storstäder. Forskare påstår att fler folk dör av partiklar som slits upp från vägarna än i trafikolyckor, forskarna vill därför omgående förbjuda dubbdäck helt eller delvis i vissa miljöer, alternativt belägga en avgift för nyttjande av dubbdäck.

Just av de negativa miljöpåverkningarna som dubbdäcken har så är det väldigt positivt att Nokian lägger ner mycket med forskning kring dubbfria däck. Detta har resulterat i denna kristallinblandning som ska ge det dubbfria däcket bättre grepp på is än tidigare.

Nokian är idag världsledande inom däcktillverkning och inte minst för vårt Nordiska klimat. Detta visar de också genom att noga påtala för mig om att de vill att jag skriver om däckens svagheter lika som deras styrka, de till och med efterlyser återkoppling om eventuella svagheter som de kan ta till sig. Det är nämligen så att jag i år provkör min bil med Nokian Hakkapeliitta R2 däck i samarbete med Nokian Däck. Jag tror dock inte att det är så lätt att hitta svagheter då deras däck som sagt är väldigt bra. I morgon kommer snön sägs det, vi får väl se då…

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.