Lexus CT200 är den minsta bilen i Lexus modellprogram, och väldigt prisvärd. Du kan köpa en Lexus CT200 för 240 000 kronor. Då ingår förvisso långt ifrån all tillgänglig utrustning men det finns ändå en hel del i standardnivån. För 240 000 kronor får du en hybridbil med bland annat automatväxel, automatisk klimatanläggning, larm och stereo med enkel LCD display. Med tanke på den komfort bilen dessutom erbjuder så står den sig bra redan här jämfört med andra bilar som kostar ungefär lika mycket.

Lexus CT200 (7)

Vill man ha lite mer teknik så börjar det dock kosta på lite mer. Högsta utrustningsnivån Executive går på 116 700 kronor extra. Då får du dock det mesta inom ny bilteknik som finns idag, navigation, avancerade färgdisplayer, backradar, backkamera, aktiv säkerhet inklusive autobroms, aktiv farthållare, en fantastiskt bra stereo och mycket mer.

Körkänsla Lexus CT200h

Lexus CT200 är fantastisk att köra, väghållningen är suverän. Bilen har ett bra grunddrag men CT200 blir dock aldrig sportig att köra. Fjädringen tillsammans med 17” lågprofildäck gör att alla vägens ojämnheter känns, bättre att välja 16” däcken som kommer att passa denna bil bättre. I slutändan vinner denna bil på komfort. Jag sitter bra i bilen och kupén är extremt tyst i stadstrafik och även på motorvägen tycker jag den är tyst.

Bilen har tre körlägen, Eco, Normal och Sport. Eco styr motor och klimatanläggning för bränslesnål körning. Sport gör bilen lite nervösare och motorn reagerar på minste rörelse, i slutändan blir dock inte bilen speciellt mycket mer sportigare i detta läge och normalläget är bäst passande för denna bil.

Automatväxellådan är av steglös typ och motorn rusar snabbt i varvtal när man gasar lite extra. Detta kan upplevas som lite surrigt och annorlunda men varvtalet lugnar ner sig lika snabbt igen och denna växellåda förstärker bilens komfortabla känsla.

Utrymmen

Utrymmena är bra fördelade över bilen. Har föraren inte stolen allt för långt bak så finns det benutrymme kvar till baksätespassagerarna som är okej. Lastutrymmet är inte jättestort men ändå bra med tanke på bilens storlek. Den rakt nedåtgående bakluckan gör bilen mer praktisk. Småförvaring finns det gått om i bilen samt till och med en nedfällbar glasögonhållare finns i bilens innertak.

Displayer och kontroller

Köper du en Lexus CT200 med 7” färgdisplay och 4.2” färddator display så får du ett förstklassigt informationssystem. Den stora 7” displayen i mittkonsollen kan fördelas i tre sektioner där du väljer vad som ska visas i respektive sektion. Till och med bild på skivomslag kommer upp när du spelar upp musik från exempelvis ett USB minne. Färddator displayen på 4.2” ger all tänkbar information du kan önska. Du kan växla mellan allt från färddata till radioinfo. Denna display kompletterar dessutom GPS navigationen med översikt över detaljerad vägkörning i stadstrafik. Mediasystemet styrs med en slags fast monterad mus, tyvärr är inte användarvänligheten för menyhantering i toppklass trots detta.

Bluetooth telefonstyrning funkar bra. Du bör dock inte ringa upp samtal via mediasystemets kontroller när du kör, men då kan istället röststyrningen användas som funkar utmärkt.

Lexus CT200 instrument

Stereo

Köper du en Lexus CT200 med Mark Levinson stereo så får du en fantastiskt bra stereo. Ljudet är i toppklass. Jag upplevde dock ljudet som lite för skarpt och hårt men jag reglerade ner diskant och mellanregister något och då kändes det bättre. Det är inte ofta jag kritiserar ett ljudsystem för att ha ett för skarpt ljud! Det ska dock i det stora hela tolkas som positiv kritik.

Lexus CT200 display1

Svagheter CT200h

– Backradarn syncas inte med stereon, har du högt ljud på så hörs inte backradarn.
– Lite för hård körning med 17” däck, välj 16” istället
– Vänster armstöd placerat lite för lågt

Sammanfattning

Lexus CT200 är en tyst och komfortabel bil. Den är inte sportig men miljövänlig och bränslesnål genom hybriddriften. Billig i grundpris men dyr med all utrustning. Premiumkänslan finns där!

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.