Ska du byta bil? Speciellt till en ny? Glöm inte stänkskydden till bilen. Fler och fler nya bilar säljs numera utan stänkskydd bakom däcken. Design och att uppnå de mest optimerade bränsleförbrukningarna gör att att tillverkarna slutat att sätta på stänkskydd. Fler och fler bilägare har därefter fått problem med blästringsskador under bilen bakom hjulen. Tidigare har stänkskydden skyddat mot att grus ska kastas upp hår mot karossen bakom däcken. Dessa skador kommer sen med tiden att orsaka rostangrepp och det tycker inte vi bilägare om.

Vi bilägares långtidstestade Kia Ceed fick rejäla bläsringsskador undertill bakom däcken, något som Kia motvilligt åtgärdade om jag minns rätt. Även Volvo har problem och likaså troligen de flesta bilmodeller från tillverkare som inte monterar stänkskydd som standard.

Enligt Volvo så väljer så många som 90% bort stänkskydd. Å andra sidan så har ingen försäljare tagit upp detta med mig när jag köpt bil. Så jag likasom de flesta andra bilägare har nog inte tänkt på detta. Så skärpning på er biltillverkare, i Sverige behöver vi mer info om detta innan bilköpet!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.