Renault Megane 1,5 dCi eller 1,6 dCi, vilken ska jag välja?

Har du testat Renault Megande 1,5 dCi men undrar vad som skiljer mot 1,6 dCi? Det finns troligen inte lika många demobilar med 1,6 dCi att testa. Har du väl genomfört en test av båda motoralternativen så vet du säkerligen redan nu att 1,6 dCi är avsevärt bättre än 1,5 dCi, på nästan alla punkter. Men smakar det så kostar det.

Jag äger själv en Renault 1,6 dCi och bilen på bilden nedanför är min:

Renault Megane Sport Tourer 2013 (640x360)

Renaults klassiska dieselmotor är 1,5 dCi som sitter i jättemånga av Renaults bilar, dessutom i flera Nissan och Dacia bilar också. 1,5 dCi finns i 90 hk och 110 hästkrafters version. Men sen finns det också 1,6 dCi på 130 hästkrafter. Just nu kanske du sitter och funderar på vilken motor som är bäst av dessa två?

Det uppenbara är förstås att 1,6 dCi är på 130 hästkrafter vilket är starkare än 1,5 dCi. Motorn kostar därför mer. Frågan är då är det värt merkostnaden att köpa Renault 1,6 dCi jämte 1,5 dCi? Vad skiljer dem åt utöver motorstyrka?

 • 1,6 dCi är en nyare dieselmotor från Renault än 1,5 dCi
 • 1,6 dCi har kamkedja som normalt inte byts under bilens livslängd.
 • 1,5 dCi har kamrem som ska bytas efter ett visst milintervall alternativt efter 6 år. Kör man inte väldigt mycket per år så kommer ofta 6 år före milen. Kör man mycket så kommer man kanske upp till milbegränsningen istället och får byta kamrem. På 1,6 dCi så behöver man inte tänka på detta som sagt.
 • 1,6 dCi går tyst och fint. Man hör knappt att det är en diesel.
 • 1,5 dCi låter in i kupen på en Renault Megane. Man hör klart ett den är en dieselmotor, den brölar en hel del.
 • 1,6 dCi upplevs som mycket starkare än 1,5 dCi då 1,6:an har gjorts väldigt kraftfull direkt från start. Vridmomenten ser ut enligt följande: 1,5 dci 90 hk: 200 Nm, 1,5 dCi 110 hk: 260 Nm, 1,6 dCi 320 Nm
 • 1,5 dCi kan fås med automatväxellåda. 1,6 dCi kan inte ännu fås med automat.
 • 1,5 dCi har lite lägre deklarerad bränsleförbrukning jämte 1,6 dCi, men det är marginellt.

Körmässigt då?

Jag har kört Renault Megane med både 1,5 dCi 90 hk och 1,6 dCi 130 hk. Skillnaden är som natt och dag. Utöver att 1,5 dCi brölar och låter mer in i kupén så är den inte lika körglad. Men 1,5 dCi 90 hk är ändå helt okej att köra ändå, det är en bil helt enkelt och varken mer eller mindre. 1,6 dCi är mycket starkare direkt vid start och sen är den väldigt lättkörd. 1,6 dCi är perfekt lagom pigg i stadstrafik. På motorvägen är båda motorerna ganska orkeslösa vilket är priset man betalar för att de istället ska vara bränslesnåla. 1,6 dCi är en bra kombination av bränslesnål diesel och körglädje.

1,6 dCi säljs endast i Bose Edition paket som utöver extra bra stereo har en rad exklusiva tillbehör som Navigation, backsensorer med mera, därav så kostar 1,6 dCi dCi ofta betydligt mer än 1,5 dCi, om du inte jämför mot Renault Megane 1,5 dCi också i Bose Edition förstås.

Renault Megane är bara ett exempel i detta inlägg. Motorerna finns till flera andra Renault bilar också. Har det blivit lättare att byta bil nu?

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

4 Kommentarer

 1. Jens

  Tack för bra jämförelse! 1.6:an låter ju som en klart trevligare motor. Är 90 hk 1.5dCi i grund och botten samma motor som 110 hk 1.5dCi, men där det är typ chip-programmerig som skiljer dem åt?

  Svara
  • Joakim

   Ja, visst är 1,6:an trevligare, men så kostar det också mer. 1,6 dCi kommer också till Nya Nissan Qashqai som lanseras nu.

   Om det bara är chip-programmering som skiljer åt mellan 1,5 dCi 90 hk och 110 vet jag inte, jag har inte tänkt på att ställa frågan heller. Eftersom dessa två säljs samtidigt så har jag utgått från att det är så precis som du. Den enda gången detta egentligen är intressant är om man planerar att trimma bilen. Då ska man inte bara titta sig blind på motorn, utan även om resten av drivlinan har samma komponenter och bromsar.

   Svara
  • Percy

   dci 90 är femväxlad och dci 110 är sexväxlad så kraftöverföringen skiljer men motorn är densamma.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.