I julhelgen så testar jag nya Volvo V60 D4 2014. Denna bil har den nya 2 liters dieseln på 4 cylindrar och 181 hk som just kommit. Volvo håller på och byter ut hela sitt motorprogram. Dels för att Ford inte längre äger Volvo och dels för att konkurrera med andra biltillverkare (Visste du att dagens Volvo T4 bensinmotor på 1,6 liter och 180 hk är Fords Ecoboostmotor?).

volvo v60 2014 (1)

Trenden just nu är att skapa små motorer med hög prestanda som samtidigt har låg bränsleförbrukning. De flesta lyckas med att få ut hög kraft från de mindre motorerna men allt oftare ifrågasätts bränsleförbrukningen. Många som exempelvis kör Fords motorer har avsevärt högre förbrukning än angivet. Jag tror mycket hänger på att man måste köra bilen på rätt sätt, detta blir allt viktigare. Växling och planerad körning krävs för den som vill ta sig fram snålt. Men den som inte gör denna ansträngning får troligen ändå lägre förbrukning även om den inte blir så låg som specifikationen.

Första intrycket av Volvos nya 2 liters dieselmotor är mycket bra. Den känns kraftfull och tyst. De som gillade mullret från de  tidigare 5-cylindriga motorerna kanske blir besvikna. Å andra sidan de som prioriterar en tyst bil blir nöjdare.

Provkörningen av Volvo V60 D4 2014 fortsätter och jag kommer att skriva mera, välkommen tillbaka.

 

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

    • Joakim

      Kontakta de som säljer och fråga, glöm inte att ange vilken Volvomodell och årsmodell.

      Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.