Min Mini Cooper D 2015 har pyspunktering, visade sig vara krånglande TMPS ventiler

När min Mini Cooper D F56 som gått knappa 7000 mil var på verkstaden för byte av bromsklossar så hittades även ett annat problem av verkstaden. Nämligen krånglande däcktryckssensorer som gav läckage och pyspunka.

Jag har haft problem med att ett däck sakta tappat däcktrycket, vänster fram. Detta har dock inte varit så farligt och dett gått minst en månad mellan jag fått fylla på luft. Men helt plötsligt började även höger framhjul tappa luft, och det ännu snabbare. Jag har fått fylla på ungeför varannan dag och max 4 dagars mellanrum innan bilen inte längre skulle vara körduglig. Så jag bad verkstaden titta till detta, om det var någon skrov som fastnat i däcket eller annat.

Verkstaden identifierade problemet till däcktryckssensorerna TPMS som min Mini Cooper 2015 har. De läcker helt enkelt. Det finns packningar som sitter mot däcket och det är dessa som börjat bli dåliga och släpper förbi luft, inte själva luftventilen alltså. Men sensorerna behöver bytas om det ska bli bra igen. Det är inte lag i Sverige att man har däcktryckssensorer, det är bara krav att bilen har däcktrycksövervakning när den säljs som ny. Verkstaden tipsade om att de gamla klassiska gummiventilerna mycket sällan krånglar och att de är mycket mer driftsäkra. Då slutar dock däcktrycksövervakningen att fungera förstås. Så lite ironiskt är det att TMPS ventilerna orsakar problemet de ska övervaka. Men övervakningen fungerade i alla fall då de vissat däcktryckets korrekta värde samt larmat när bilen stått någon dag extra och trycket sjunkigt lite för mycket.

Jag har inte TPMS ventiler i vinterdäcken och systemet larmar därmed varje gång man startar bilen. Men ett tryck på radioknappen och texten är borta, varningslampan lyser men det glömmer man snabbt bort. Så även om det inte går att stänga av så är det inte heller något jätteproblem och faktiskt inte värt merkostaden, fast det är ju klart, varningsfunktionen är ju inte dålig att ha.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.