Privatleasa elbilen? Privatleasing är idag populärt hos privatpersoner!
Runt hälften av privatköpen av bilar sker genom privatleasing skriver Privata Affärer (November 2020). Privatleasing är en trend som har ökat starkt de senaste åren. Är det bra att privatleasa bilen?
Ja, det kan vara bra att leasa sin bil istället för att köpa den. Men man måste komma ihåg att det är lika som att hyra bilen och inte köpa den. Alltså inte för dig som köper ”drömpärlan” som ska behållas och putsas på. Nej detta är främst för dig som ska ha en vardagsbil som gör det den ska, varken mer eller mindre. Då du inte blir bilmärkesberoende så dra nytta av bästa kampanjen som finns utan tanke på bilmärke, du kommer ändå lämna tillbaka bilen så andrahandsvärdet är inte ditt problem.
En elbil kan vara intressant för privatleasing. Detta då det är svår att avgöra pristappet idag för elbilar fram tills att dessa blir vanligare. Hybridbilar likt Toyotas utan laddning med sladd har funnits länge och dessa har nu stabiliserats så tekniken är känd och har visats sig fungera bra. Rena elbilar och laddhybrider är fortfarande lite mer ovisst. Detta då batteriets kapacitet påverkas ännu mer än de äldre hybriderna utan extern laddning. Begagnatmarknaden är alltid förlåtande mot visst slitage men frågan är hur mycket det är för bilarna som går på ren eldrift? Därför kan det vara läge att nyttja privatlesing om det uppstår en bra deal för ebilen.
Att tänka på vid privatleasing:
Du är bunden vid kontraktstiden, så även om du inte äger bilen kan du inte bara lämna tillbaka den när du vill. Det har dykt upp tjänster för överlåtelse, likt Releaso. Du får då vanligen locka bilövertagande person med att betala några månadshyror vilket blir din förlust i affären.
Kontraktstiden är oftast 3 år men andra tider förekommer. Den vanligaste körstråckan är upp till 1500 mil per år. Se till att du inte överskrider överenskommen körstråcka för det kostar ganska mycket per mil. Står du inför denna situation , hör av dig till bilhandlaren för att skriva upp miltalet så du inte får en chock när du skaa lämna bilen senare.
Service, ingår den eller inte? Oftast så är det så. Men oavsett så är du skyldig att se till att serva bilen inom sin intervall för annars kan det klassas som onormalt slitage när du lämnar tillbaka bilen.
Skatten, Ja, du betalar den årliga fordonsskatten.
Vinterdäck, många bilhandlare tar tyvärr chansen att vräka på för denna post om det ska ingå. Det kan bli bättre att köpa däcken själv, men det kostar en slant så kolla upp vad som är bäst.
Försäkring? Ibland ingår denna, ibland inte.
Det är inte alltid en ny bil som du får leasa, är priset riktigt bra så kan det bara en begagnad bil. Men det behöver inte vara dåligt ändå, tvärtom, spelar det någon roll för dig?
Kontantinsats, hela vitsen med privatleasing är att det inte är någon kontantinsats. Kolla så att det inte är tal om någon förhöjd första månadshyra som blir en kontantinsats.
Jämför, kolla på Blocket och välj ”endast privatleasing” i filtret, likaså Bytbil.com listar bilar för privatleasing separat. Sortera efter lägsta pris, och jämför.
Onormalt slitage. När du lämnar tillbaka din leasade bil så kan du åka på rejäla kostnader om bilen är sliten och skadad. Rena skador hanteras via bilförsäkring och självrisker, flera skador blir flera självrisker. Detta är dock samma lika om du själv äger din bil. Men annat slitage är lite svårare som inredning, stenskott med mera. Nu när detta funnits ett tag så har det kommit få klagomål för detta till reklamationsnämnden så handlarna verkar hantera detta bra. Ibland har de broschyrer som visar vad som är skillnad mellan normalt och onormalt slitage som vägledning.
Tidigare har vi skrivit om privatleasing jämte billån och då lät det så här, samt också så här
Källa till delar i artikeln: Privata Affärer 11 nov, 2020