Nokian lanserar nya sommardäck för stadsjeepar (SUV), Nokian Hakka Black SUV och Nokian Hakka Blue SUV.

Den stora nyheten med dessa däck är att de fått förstärkta däcksidor, utöver detta så har även däckens prestanda optimerats ytterligare med bland annat ännu bättre våtgrepp. Ännu en detalj som förbättrats är att småstenar har svårare att fastna i däcken vilket minskar risk för stenskott. Dessutom har bullernivån minskats ytterligare. Nokian har utvecklat dessa däck under 4 års tid, Apple har under samma period hunnit lansera fyra Iphonemodeller. Nokian tar istället rejält med tid på sig för att utveckla sina däck och självklart tar dessa lång tid att ta fram. Det är en produkt som kräver forskning i material samt fysiska egenskaper. Det innebär tester under olika förhållanden som inte enbart kan simuleras i en dator utan kräver komplettering med verkliga tester under tuffa förhållanden.

Test Nokian Hakka SUV

Nokian presenterar nya Hakka SUV serien

Nokian Hakka Black SUV och Nokian Hakka Blue SUV har som nämnt ovan förstärkta hjulsidor. Det är hjulsidan som är ett däckets svagaste punkt och som lätt skadas när man kör emot en trottoarkant eller en stor sten i lite för hög fart. En rörelse som snabbt pressar ihop däcket mot en kant riskerar att omgående förstöra däcket. Större däck som ofta SUV:ar har är ännu mer utsatta då de har högre däcksidor. Vad Nokian gjort är att förse hela sidan med ett extremt slitstarkt material, som bland annat ingår i skottsäkra västar, Nokian kallar det för Aramid Sidewall.

Nokian Hakka SUV - Byta däck (1)

Jag var på Nokians premiärvisning av dessa däck som hölls i Borgå i Finland. Först gavs en stolt presentation om dessa däcks nyheter och förbättringar. Sedan fick alla journalister, och bloggare likt mig provköra dessa däck på en racingbana efter bästa förmåga. Jag själv som saknar racingkunskaper gjorde mitt bästa för att pressa däcken till det yttersta vilket jag inte direkt lyckades med. Förvisso var jag ute på “chikanerna” för att nosa på det bakomliggande gruset i en skarp kurva, men den manövern hade nog mer sina brister i mig som förare än i däckens grepp. Bilen jag körde var en Volvo XC60 med Nokian Hakka Black SUV däck. Det är svårt att komma fram till en slutsats hur bra dessa däck är utan att kunna jämföra med andra däck, vad jag dock kunde komma fram till var att däcken inte presterar undermåligt. Racingbanan gav mig chansen att köra på gränsen till min förarförmåga och Nokians Hakka Black SUV däck klarade av denna hantering galant. Så min slutsats är att Nokian Hakka Black SUV räcker för mig. Det skvallrades dessutom om att en Norsk motorjournalist som också är en van racingförare var mycket nöjd med Nokian Hakka Black SUV däcken, han passade dessutom på att köra när det senare på dagen kom en rejäl regnskur och var efter detta ännu mer nöjd då våtgreppet enligt honom var utmärkt.

Bilarna var uppradade inför testkörningen

Bilarna var uppradade inför testkörningen

En SUV körs inte på en racingbana i första hand. Nokian har garanterat skapat SUV däck som håller måttet för majoriteten av alla SUV förare, varför det absolut viktigaste är att man som den största nyheten skapat tåligare däck. För det krävs inte någon rallyförare för att köra emot och över skarpa kanter med risk för däckskador, det är vanligare än man tror. Jag själv gjorde det förra hösten med en bil som hade splitternya däck (Inte Nokian däck), en manöver som knappt märktes förstörde däcket totalt på just däcksidan och som behövdes bytas direkt enligt den däckverkstad jag tillfrågade, de var dessutom förvånade över att däcket hade luft kvar fortfarande då skadan var så pass djup.

Jag fick testköra Nokians SUV däck på racingbana

Jag fick testköra Nokians SUV däck på racingbana

Jag kommer att presentera ännu mer om Nokians nya Hakka SUV serie här på bloggen framöver där jag kommer att gå in i detalj förbättringarna och innovationerna i Nokians nya SUV däck, välkommen tillbaka!

 

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.