Många nya bilmärken från Kina
Nya kinesiska bilmärken lanseras i Sverige på löpande band. Det är i första hand elbilar som står i fokus hos dessa nya Kinesiska bilmärken. Europa ställer om till elbilar och dessa kinesiska bilmärken passar på att bli en del av denna omställning. Det har dock visat sig inte vara helt enkelt, först och främst så har bilarna inte blivit så billiga som vi kanske förväntat oss. Visst är de oftast billigare än motsvarande elbil från ett europeiskt bilmärke men batteriutveckling är kostsamt även för kinesiska biltillverkare. Bilarna är därmed inte så billiga som vi skulle önska. Dessutom så börjar kända bilmärken effektivisera sig och även deras nya bilar sjunker i pris, Tesla är ett exempel på detta.
Några av alla Kinesiska bilmärken som finns i Sverige:
MG motors (Har tagit över det klassiska bilmärket från England)
Zeekr (Ingår i koncernen som äger Volvo)
Xpeng (De som visade upp den flygande bilen, typ en drönare för för persontrafik. Bilarna har dock inte fått samma stora uppmärksamhet i Sverige ännu)
Ora (Erbjuder bl.a. en småbil Funky Cat med eldrift som inte är jättedyr och som har klarat EuroNcap krocktest med okej resultat)
Hongqi (Lyxbilsmärket som ska konkurrera med Rolls Royce och mostvarande. Billig jämfört med dessa lysmärken men ändå svindyr för de flesta.)
Maxus (just nu främst arbetsbilar i fokus men har även personbilar i sortimentet)
Lync & Co ägare Zhejiang Geely Holding Group
Att tänka på inför val av bilmärke
Säkerhet. Kolla så att bilmodellen är krocktestad hos EUROncap eller motsvarande. Vissa är det medans andra inte är det. Förr var det otänkbart att lansera en bilmodell som inte krocktestats och länge höll sig kinesiska biltillverkare sig borta från EU marknaden av denna anledning. Men nu händer det att de skriver massa fina ord i marknadsföringen om säkerhet men inte krocktestat, tänka på att tekniska säkerhetssystem som autobromsar m.m. inte är samma sak som den mekaniska krocksäkerheten som tar generationer av erfarenhet att utveckla.
Reparationer och reservdelar. Ofta så finns det avtal med verkstäder men bör kollas upp. Kommer reservdelar finnas till bilen när den börjar bli gammal? I många fall så är det ändå stora etablerade biltillverkare i Kina som ligger bakom bilarna men ändå värt att tänka på. Dessutom, är de då billiga?
Oerfarenhet av EU och nordiska bilmarknaden. Erfarenhet är guld värt vid utveckling av nya bilar, detta kräver många års kompetens och dokumentation. Tänk franska bilar. Ja de europeisk bilmärkena har inte alltid varit anpassade för nordiskt kallare klimat och saltade vägar men med åren blivit allt bättre även de franska bilarna och inte minst Renault har gjort en jätteresa inom detta område. Numera finns det dessutom anläggningar som genomför vintertester av bilar som nyttjas under utvecklingen av nya bilmodeller. Hur står sig bilmärket i vinterklimat, har de testats för detta? I vissa fall ja, de har de och vissa kinesiska elbilar klarar sig också okej här, Norska bilmediaföretaget Motor har testat många bilar vilket kan läsas om här
Ja, det finns lite att tänka på men samtidigt så behöver det inte bara vara dåligt med bilmärken från Kina. Det kostar att ta fram en bilmodell och det är oftast inte småföretag som gör det.