Ford B-max, den lilla familjebilen.Sälj bilen, köp nya Ford B-max!

Mitt i semestern så är det premiärvisning på Ford B-max på Upplands Motor i Akalla. Då jag hade möjlighet att åka förbi så offrade jag några timmar på semestern för Ford. B-max är en liten familjebil baserad på Fiestans plattform. Den är mindre än C-max.

Bilen fanns i ett visningsexemplar och fanns inte för provkörning. Man meddelade att bilen är från en prototyp-serie och att det inte är den sista versionen som ska säljas. Därmed kan mindre detaljer vara annorlunda i slutversionen. Speciellt sa man att materialkvaliten samt känslan/hanteringen för vissa knappar och reglage troligen kommer att vara bättre i versionen som kommer att säljas. Bilen kommer att kunna köpas i Oktober i år.

Det som är lite speciellt med bilen är att bakdörrarna är av skjut-typ samt att B-stolpen saknas. B-stolpen är den stolpe som normalt sitter mellan fram och bakdörrarna.

Lastutrymmet bak var hyffsat, dock osäkert om en barnvagn av normalstorlek får plats. Är det av vikt att en barnvagn ska få plats så bör detta kollas innan köp.

Mina favoritdetaljer för denna bil är skjutdörrarna då vi är en familj med plats i ett trångt garage, sen är det panoramaglastaket. När man öppnar skjutdörrarna så hänger det en sladd från undersidan av baksätet ut till dörren. Sladden ligger hyffsat åt sidan men det finns fortfarande risk för att man ska fastna i den med snubbelrisk samt risk att sladden ska gå sönder, detta är en nackdel i konstruktionen.

Broshyren jag fick gav tyvärr inte så mycket information som man skulle önska. Först ut i motorer är 4 st bensinare, varav 2st av så kallad EcoBoost typ. EcoBoost motorerna från Ford är i dagsläget 3 cylindriga 1.0l med Turbo, det ger ingen vidare prestanda men ska vara desto mer bensinsnåla istället. Motorerna konkurrerar med dieselmotorerna och blir framför allt lönsamma för de som inte kör så många mil per år.
Avseende vad som är standard och tillbehör var lite luddigt i broshyren. Modellen finns i paket: Ambiente, Trend, Titanium och Titanium X. Trots alla dessa paket så verkar ingen av dessa innehålla exempelvis Automatisk Klimatanläggning, inte heller Soltaket som i Peugeots SW modeller.  Det känns som att mycket som finns i paketen är sådant som är standard i andra bilar, exempelvis Volvo.

Visningsexet var en en 1,6l TDCI på 95hk och hade ett pris på 235.100 kr. Denna kan jämföras med nya Volvo V40 som ligger i ungefär samma storleksklass, dock inte lika praktisk för en familj som Forden. Volvo V40 diesel med Kinetic paket hamnar på ca: 240.000 kr. Inte mycket mer än B-max. Precis som när C-max visades upp så kändes prislappen hög, C-max kampanjas numera ibland och kan då köpas till förmånligare priser, det är då den blir intressant. Samma sak kommer troligen gälla B-max, prislappen kommer avgöra speciellt för dieselmodellerna. Jag tror denna blir mer intressant med bensinmotorerna förutsatt att de ligger billigare i pris vilket de brukar göra. Även prissättningen för vad som ingår i bilen kommer att bli avgörande. När man måste lägga på saker utöver de första två standard paketnivåerna så brukar det sedan inte värdesättas speciellt mycket i inbyte. Därför är det viktigt att en bil har så mycket som möjligt av det man vill ha redan i standardutförande eller med grundnivå uppgraderingarna/paketen.

Mina slutord om Ford B–max: Den känsla jag fick var “Jag vill ha den!”, japp så är det. Vi behöver inte en barnvagn länge till och skulle som sagt gärna ha skjutdörrar. Känslan att sitta i bilen var bra, både fram och bak. När vi ska byta bil nästa gång så kommer B-max att vara med på listan för intresse, skulle den bli så pass intressant att ett köp skulle kunna vara aktuellt så kommer det hänga på priset samt utrustningsnivån.
Nu åter till semestern…vilket innebär ett uppehåll ytterligare ett tag.

Data:

Bensin:
1.0 Ecoboost 100hk: 0-100 13.2 s, Förbrukning Stad 6.0 Landsväg 4,2 Blandad 4,9
1.0 Ecoboost 120hk: 0-100 11.2 s, Förbrukning Stad 6.0 Landsväg 4,2 Blandad 4,9
1.4 90hk: 0-100 13,8 s, Förbrukning Stad 7,9 Landsväg 4,9 Blandad 6,0
1.0 105hk: 0-100 12,1 s, Förbrukning Stad 8,6 Landsväg 5,1 Blandad 6,4

Diesel:
1.5 75hk: 0-100 16,5 s, Förbrukning Stad 4,8 Landsväg 3,8 Blandad 4,1
1.5 75hk: 0-100 13,9 s, Förbrukning Stad 4,7 Landsväg 3,6 Blandad 4,0

Ytterligare bilder jag tog på plats (Samt en från Fords hemsida):

Notera sladden mellan säte och dörr

Pris, Visningsexet

Från Fords hemsida

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.