Byta bil bloggen har testat många bilar och det är ofta detaljerna som skiljer dyra från billiga bilar. Fönsterhissarna är ett sådant exempel. Dessutom så kan en dyr bil ha en enklare typ av fönsterhissar medans en billigare bil har en mer avancerad typ. Varför? Jo därför att detta ofta är standard och et blir den billigaste bilen i serien som styr detta. Vill biltillverkaren ha en billig variant kan enklare material användas för att hålla ner priset, sen följer detta med ändå upp till den lyxigaste versionen som förvisso har massor med specialutrustning, men fönsterhissarna är lika enkla ändå. Vadå enkla tänker du nu! Vad finns det för varianter?

Det finns huvudsakligen tre varianter (fyra om man räknar in den manuella veven)

1: Fönsterhiss med snabbtryck både upp och ner. Dessa kräver klämskydd för att ingen ska komma i kläm när rutan ska upp. Detta kräver lite extrakomponenter och blir därmed lite dyrare. Detta är den bästa varianten!

2: Fönsterhiss med manuell upp och snabbtryck ner.

3: Fönsterhiss med manuell upp och ner, manuell innebär att du måste hålla in knappen hela tiden när rutan ska justeras.

Att hålla in knappen en stund kan tyckas vara en simpel sak, men när du kör bilen så kan det bli mer irriterande än du tror. Det är sådana små detaljer som gör de stora skillnaderna!

Vill biltillverkaren göra riktigt billigt så placeras regleringen av fönsterrutorna i mittpanelen, då behöver man inte dra lika mycket kablar. Så är det i bland annat först versionen av Dacia Duster samt i dagens Dacia Logan.

Men ska det vara riktigt billigt så är det manuella vevar som gäller, vilket man fortfarande hittar i en hel del bilar i sitt basutförande..

Kia Sportage 2014 (19)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.