Det verkar som att regeringen nu vill att bilägare ska byta till dubbfria däck. Regeringen har en pågående utredning som ska lägga fram sitt förslag till kommande vår. Mycket pekar på att man väljer att införa någon form av skatt för användning av dubbdäck för de som kör i större städer. Stockholm är givetvis nr 1 på listan och så får vi se hur andra städer klassas, Norrköping, Södertälje och Uppsala omnämns också. Det handlar om platser där utsläpp av partiklar överskrids. Så allt pekar på att man nu på allvar ska se till att bilägare kommer att byta däck till dubbfria vinterdäck.

Skatt verkar också vara vägen att gå för att förenkla för dem som kör både på landsbygd och i stadsmiljö, de behöver därmed inte byta till dubbdäck eller köra dubbfritt där man helst vill ha dubbdäck. Det är bara att betala skatt så får man åka vidare på dubbdäcken i stan. Det pratas också om att man vill ha några som kör med dubbade vinterdäck som ruggar upp ytan på vägen, till nytta för de som valt att byta till dubbfria vinterdäck. Vissa påstår dock att vägarna klarar sig ändå även om inga kör med dubbdäck på dem.

För de som vill byta däck till dubbfria men behålla dubbade egenskaper så nära det går kan titta på Nokians Hakka R2 däck. Det är dubbfria däck som har hårda kristaller inblandade i gummit. På detta sätt ökas greppet på is lite mer.

Nokian_Hakkapeliitta_R2_015 (427x640)

Källa: SVT

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.