Idag så åkte sommardäcken på igen och Nokian Hakkapeliitta R2 vinterdäcken åkte av. Upplands Motor kampanjade med däckbyte för endast 150 kr under helgen. Trots att jag var där 20 minuter efter att de öppnat så fick jag vänta i över två timmar innan däcken var på. Men det var feststämning på stället och det bjöds på hamburgare och godispåsar till barnen, ja ballonger också. Säljarna var jobbade för fullt och provkörningarna avbytte varandra. Det var nog en del som valde att byta bil i helgen!

upplands motor 2014

Upplands Motor kan knappast tjäna så mycket på däckbyten för 150 kronor. Frågan är hur många flera bilar man säljer under en sådan helg? Men det är inte bara bilar som krängs utan det finns också kampanjpriser på reservdelar och rekonditionering, vilket några nappade på såg jag. Själv så spenderade jag 600 kronor extra på låsbultar. Så en del extraförsäljning trillar in under kampanjhelgerna är jag säker på.

Nu åkte alltså våra vinterdäck Nokian Hakkapeliitta R2 av och får ligga och vänta till nästa säsong. Det var första gången jag körde på dubbfria vinterdäck vilket har gått över förväntan! Jag har nästan inte känt någon skillnad alls mot att köra med dubbdäck, men så har det knappt varit någon is i år heller där vi bor. Där jag ändå anat lite skillnad i grepp är de få tillfällen jag provbromsat på de isfläckar som sparsamt dykt upp i Stockholmsområdet i år.

Även om jag nu bytt däck så har det varit skönt att veta att jag inte blir bötfälld om jag inte skulle hunnit bytt däck innan 15:e april. Förra året var det ju fortfarande snö då. Vilket gjorde att polisen gick ut och påminde om att det är okej att köra vidare med dubbdäck om vinterväglag råder. Men när snön väl försvinner så blir det ju väldigt bråttom. Den stressen slipper man alltså med dubbfria däck. Men jag påminner än en gång om att bromssträckan blir längre ju varmare det blir då gummiblandningen hos vinterdäck är gjord för lägre temperaturer.

Slutsummeringen av mitt test av dubbfria Nokian Hakkapeliitta R2 blir att de går bra, speciellt i stadsmiljö samt att de är tysta. Greppet har jag inte haft något problem med sett i det stora hela. Det problem som varit är att jag fått vibreringar i bilen vid hastigheter från 90 km/h och uppåt, troligen på grund av dålig balansering från Vianor i Bromma som monterade däcken som nya. Mina erfarenheter från dem är inte så goda, vilket jag skrivit om tidigare här på bloggen.  I stockholmstrafiken så kör jag inte så ofta i högre hastigheter så det har ändå inte varit något jätteproblem.  Nu när sommardäcken är på så vibrerar inte bilen längre. Inför nästa säsong kommer jag låta balansera om vinterdäcken.

Nu efter säsongen så kan jag konstatera att jag varit väldigt nöjd med Nokian Hakkapelitta R2 däcken!

Test Black Sari Renault Continental

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.