Idag Car-Salesmanvar jag inne och tittade på bilannonser på Blocket. Jag såg en Skoda Octavia som var 3 år gammal, priset var 100.000kr. Bredvid annonsen på höger sida så finns det massor av olika låneinstitut/banker som erbjuder finansiering på samma belopp som bilen kostar.

Ett av finansieringsförslagen låg på 966kr i månaden, det känns billigt tyckte jag. Hur kommer det sig? Jo, återbetalningstiden visade sig vara på 12 år! Bilen är 15 år när lånet är betalt. Först så sjunker bilens värde mer än lånet vilket inte är bra, sen kommer det säkert en massa underhållskostnader innan bilen är betald. Kommer man ha bilen så länge?

Övriga finansieringsförslag från andra kreditgivare låg på mellan 7 och 10 års återbetalningstid, även det för långt för en begagnad bil om du frågar mig. Räntorna skiljde med flera procent dessutom. Här finns det mycket att spara genom att jämföra bankerna mot varandra.

Om man ska låna pengar för att byta bil så tycker jag att man ska låna i max 5 år avseende en begagnad bil. Bilen bör då inte vara mer än 3 år gammal och inte gått så många mil. Har den gått längre och är äldre, betala då bilen på ännu kortare tid. Tänk på att bilens värde inte ska sjunka mer än lånet. Mitt råd är alltså att ändra dessa bankers finansieringsförslag till betydligt kortare tid än vad som är föreslaget från början.

Detta är min syn, vad är din? Under hur lång tid tycker du man ska återbetala en 3 år begagnad bil som gått 5000mil?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.