Jag har testat att bromsa hårt med mina sommardäck, Nokian Hakka Black.

Farten jag höll låg på ungefär 70 km/h. Underlaget var vanlig torr asfalt. Ingen bil låg bakom så jag tryckte snabbt och hårt på bromspedalen. Bilen bromsar givetvis in kraftigt. Det tjuter inte om däcken och jag känner inte att bilen kanar framåt, ABS systemet jobbar inte. Det som händer är att bilen snabbt saktar ner och stannar.

Detta innebär alltså att däcken har bättre grepp än bromsarna. Bilen kanar inte en centimeter längre än vad bromsarna tillåter. Bromsarna är inte slitna då bilen bara gått 600 mil. Jag upplever inte någon brist med bromsarna utan bilen stannar helt enkelt snabbt. Tidigare hade jag en Volvo V70 utrustad med bränslebesparande däck som tjöt och kanade med ABS pulserande bromspedal vid hård inbromsning. Min Volvo V70 var tyngre än min Renault Megane vilket är en påverkande faktor. Nokian Hakka Black har riktigt bra bromsförmåga på torr asfalt så lång jag kan erfara, bättre testresultat kräver mätinstrument. Bilen skulle dock gärna kunna stanna något snabbare vilket möjligen något större bromsskivor skulle kunna hjälpa till med, men då måste alla ha minst 16″ på fälgarna både på sommar och vinter vilket blir dyrare.

Test Megane panoramaroof

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.