I helgen har nya Hyundai i30 kombi premiär. Lagom till detta så tänkte jag titta lite bakåt i i30:ns historia. Hyundai i30 modellen kom 2007, för ca. fem år sedan. Så är det värt att byta bil till en begagnad Hyundai i30?

I början av året kom en ny generation av i30 och detta inslag handlar om den tidigare generation 1. Jag letade lite i begbil guiden för att se vad de skriver om i30.

Kortfattat står det följande:
i30 är syskonmodell med Kia Ceed, dessa är i stort sett samma modell. Med i30 har Hyundai skärp till sig rejält och bilen känns trygg och stadig på vägen. Antisladdsystem är numera standard. Bilen är bullrig, speciellt i motorvägsfart precis som rapporterats om syskonmodellen Kia Ceed. Förare har klagat på körställning och komfort i framstolarna. Bilen finns i två versioner halvkombi och kombi. Kombin är rymligare än halvkombin avseende lastutrymme. 2007 årsmodell fick fyra stjärnor i krocktestet vilket förbättrades fr.o.m. årsmodell 2008 då Hyundai förbättrade bilen, provade om den och fick fem stjärnor.

Andrahandsvärdet var tidigare lågt för Hyundai bilar men märkeshandlarna har infört en märkesgaranti upp till 9 år/14000 mil för begagnade bilar som köps av dem. Detta har påverkat begagnatpriset positivt och i30 ligger bättre till i andrahandsvärde än flera modeller från Opel, Peugeot, Ford och Renault. Kombimodellen är mer efterfrågad än halvkombin.

Rostbetyg: 4 (av5)

Kända problem:
Glapp i krängningshämmartag, märks genom oljud från framvagnen när man kör över gupp och gropar.
Hjullager
AC-kondensor
Skeva/slitna bromsskivor
Strulande fjärrlås
Tankluckan öppnas inte
Bakluckan stängs inte ordentligt
Ryckig motorgång
Vibrationer/Oljud från inredningen

Krocksäkerheten är OK, rostskyddet bra och garantier bra hos märkeshandlarna. Så är du begagnatspekulant som vill ha en bil med långa garantier, byt bil till en Hyundai!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.