I helgen var det soligt och fin, i lördags i alla fall. Varför inte passa på att tvätta och städa bilen lite extra denna gång tänkte jag och åkte iväg.

Renault Megane 2013-tvättad (2)

Först dammsög jag bilen för 10 kr i 4 minuter, då jag endast behövde dammsuga grus på golven och lite snabbt i sätena så hann jag precis. Sist jag skulle dammsuga så tog automaten min 10:a utan att starta, punkt. Men denna gång gick det bättre.

Sen körde jag in bilen i en tvätthall med högtrycksspruta där jag först avfettade manuellt lite snabbt där bilen var som mest smutsig. Sen körde jag en omgång på 3 minuter med högtrycksspruta med iblandning av avfettningsmedel. Därefter svabbade jag manuellt med en svamp, viktigt att inte glömma bort fönsterrutorna och speciellt panoramaglastaket. Man kan skippa svabba med svampen men då blir det kvar en “dammhinna” på bilen. Jag svabbar inte manuellt varje gång jag tvättar bilen men då och då måste jag gå på manuellt för att få ett bra resultat. Slutligen spolade jag ren bilen med högtryckssprutan innehållandes vanligt kallvatten i 3 minuter. Total kostnad högtryckstvätt: 50 kr.

Jag har också skaffat mig en våtskrapa för bilar. Denna använder jag på fönsterrutorna, speciellt på panoramaglastaket då detta annars får prickiga fläckar efter att vattnet torkat. Andra föredrar sämskskinn för att torka rent hel bilen med, vilket troligen är det bästa men tar också väldigt lång tid.

Invändigt och i dörröppningarna så använde jag tvättservetter speciellt gjorda för bilar. Det gick åt några stycken då de blir smutsiga ganska snabbt. Men dessa fungerar faktiskt väldigt bra, ibland får man torka torrt efter med lite vanligt hushållspapper (ännu bättre med en torkduk som inte luddar). Har du inte använt tvättservetter för bilen ännu så kan det vara värt att testa! Det finns olika märken och priser, dyrare är ofta bättre men inte alltid avseende servetterna utan mer hur det funkar att dra dem ut ur förpackningen, och hurvida locket går sönder när man öppnat det några gånger.

Även motorrummet fick en liten uppfräschning. Jag torkade av det värsta, även här använde jag de fuktade torkservetterna för bilar. Jag kanske spenderade 5-10 minuter för detta ändamål. Det blev inte i klass med utställningsbilar men avsevärt fräschare än innan. Det ser i alla fall lite trevligare ut nu när jag öppnar motorhuven för att fylla på spolarvätska.

Renault Megane 2013-tvättad (1)

Jag uppskattar kostnaden att göra bilen vårfräsch till ca: 90 kronor. Bilen är förvisso nästan ny och inte så smutsig, håller man bara efter så går det smidigt varje gång. Men även om man får lägga ut med dubbla pengarna så blir det ju bara 180 kronor, då är det nog istället tiden och skrubbandet som blir belastande.

En smidig tvättstation med högtryck är guld värd i stan. Sen jag hittade till en sådan så sparar jag inte bara pengar, utan bilen hålls betydligt renare än tidigare. Kanske sparar jag därmed faktiskt inte pengar därför att jag nu tvättar bilen oftare, utan behållningen är främst en renare och fräschare bil.

Glöm inte bort att inhandla alla rengörings tillbehör, trasor med mera innan du åker för att tvätta bilen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.