Funderar du på att skaffa en ny bil? Vänta inte för länge. Det är nämligen allmänt känt att så fort du lämnar bilhallen med din nyinköpta bil har den förlorat några tusenlappar i andrahandsvärdet. Och ju längre tiden går desto mer förlorar den i värde. Tyvärr är det så på bilmarknaden helt enkelt vare sig man vill eller inte.

De smarta väntar inte för länge

De smarta bilköparna vet dock att det gäller att inte vänta för länge för att inte förlora för mycket pengar på ett bilköp. Med det menas helt enkelt att om du vill köra med en nyare och fräschare bil så vänta inte för länge med att sälja bilen för att köpa en ny. Sälj bilen när det finns ett visst värde kvar samt innan kostsamma reparationer behövs. Det bästa tipset är med andra ord att slå till innan din bil är allt för gammal.

Bra tips för en lyckad bilaffär

Det finns en hel uppsjö med tips för en bra bilaffär men det räcker egentligen med några bra punkter för att du ska kunna känna dig säker inför bilköpet. För det första är det viktigt att du vet om du vill ha en helt ny bil eller en bättre begagnad bil. Som nämndes redan tidigare förlorar bilen i nyvärde så fort du har skrivit på ägarbytet. En begagnad bil kostar oftast inte lika mycket, men där måste man se upp med alla fällor, som rost på gömda ställen, slitna delar, vilket kan leda till kostsamma reparationer ganska snart efter inköpet. En ny bil har oftast några års vagnskadegaranti, ett antal fria mil och några års gratis service. Dessutom behöver en ny bil besiktigas bara två gånger de första fem åren.

Vilken biltyp är du?

Det andra du ska tänka på är vilken typ av bil du vill ha. Ska den vara diesel, bensin, el eller en hybrid? Den som är miljömedveten ska titta på de subventioner staten erbjuder för miljöbilsinköp. Det kan löna sig. Här gäller det dock att vara snabbt ute eftersom subventionerna kan komma att ändras. Dieselbilar å andra sidan har fått mycket negativ kritik, men väljer du en bil som inte väger mycket och inte har en stor motor kan även en diesel räknas som något mer miljövänlig. Kan du ska du undvika dieselbilen helt. Samma regel gäller för bensinbilar, som finns i alla storlekar. Ju mindre vikt och motor desto mindre bensin drar den, desto mindre avgaser. En kompromiss kan dock vara bäst för den som tänker på miljön. En hybrid kan vara det bästa alternativet på bilmarknaden tills elbilarna har fått en kapacitet för riktigt långa sträckor.

Håll koll på hemliga skuldfällan

När du köper en begagnad bil är det också viktigt att hålla koll på att det inte finns några skulder skrivna på fordonet. Kolla kan du lätt göra genom att be säljaren visa det på Transportstyrelsens hemsida. I annat fall kan du ta kontakt med myndigheten själv och kolla eventuella skulder. Det kan vara bra att kolla säljaren hos Kronofogden så att inte ett indrivningsärende har satts igång.

Slå till när det är grönt ljus

Som sagt, listan på hur mycket man ska kolla inför bilköpet kan vara hur lång som helst. För en lyckad bilaffär är det bra att veta vilken bil man vill ha och vilken budget man har att spela med. Ett bra sätt är att jämföra billån på sverigekredit för att se vilken drömbil du tänker slå till på. Sist men inte minst, välj om möjligt den färg som som är din favorit så blir du gladare varje dag du kommer till bilen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.