Test av BMW M240i – Vilken kärra!

BMW står för körglädje och BMW M240i är dessutom en av de bästa upplevelserna som BMW erbjuder idag! M-serien är BMW:s sportversioner som gör sig helt okej även vid bankörning. De flesta kör dock sina M-serie bilar på vanlig väg och även detta har BMW lyckats göra bra då BMW M240i också går komfortabelt vid vardaglig bilkörning. Det är något inte alla biltillverkare lyckas med. Sport och komfort går hand i hand hos BMW 240i. Det är detta som gör denna bil extra bra!

Testbilen: BMW M240i. 4-hjulsdrift, automatväxel, bensinmotor, 370 hästkrafter, 0-100 km/h 4,3 sekunder. Pris från 581 000 kr med automat (544 000 kr utan automat).

Att köra

En liten bil med 370 hästkrafter och fantastiskt bra väghållning kan inte annat än vara rolig att köra. Ja, såklart är BMW M240i riktigt härlig att köra! Bilen är superpigg och det finns kraft hos motorn från start och, jo faktiskt hela tiden vid svenska körförhållanden och hastighetsbegränsningar. Det finns olika körprogram att välja och du kan dessutom snabbt skifta mellan sport och komfortkörning genom att tippa växelspaken. Lättare än så blir det inte! Interiörmässigt är bilen trivsam och all inredning flyter snyggt ihop på ett bra sätt. Då BMW M240i är en mindre bil så blir upplevelsen att köra mer jordnära och direkt. BMW är oslagbara när det gäller körkänsla så är det bara!

Stadskörning: I stan är bilen pigg och smidig. Parkeringssensorer runt hela bilen gör parkering busenkelt. I kupén är det tyst, utanför bilen mullrar det desto mer och kanske kan grannarna bli lite störda men det är något man får leva med. Fyrhjulsdriften gör att bilen startar fint även på isigt väglag som i stan ofta uppstår vid rödljus.

Landsväg: Hur bra går inte BMW 240i på landsvägen? Jo, omkörningar går som en dans och det automatiska helljuset gör mörkerkörning bekvämare.

Motorväg: BMW M240i har kraft kvar i 110 km/h och känns pigg och körglad även i denna hastighet. Lite mer vägbuller tränger igenom på grov motorväg sannolikt på grund av de sportiga däcken och fjädringen, fast ändå inte mer än hos vanliga genomsnittliga bilar. BMW M240i är i grunden och vid lägre hastigheter  tystare än de flesta av dagens nya bilar.

På asfaltsplanen i snö: Med antisladdsystemet så beter sig bilen fullt kontrollerad och tråkigt tryggt. Med antisladdsystemet avslaget så snurrar bilen runt i cirklar likt en dans, buskul!

Teknik

BMW M240i har en hel del modern teknik. Denna är dock diskret integrerad och BMW har genomgående fokus på bilkörning och inget annat. Instrumenteringen visar främst hastighet samt varvtal med klassiska visare. Färddatorn har fått ett mindre utrymme och hastighet i siffror kan endast fås i riktigt litet format. Autobroms, rattvärme och mycket mer finns till BMW M240i. Bilens mediasystem och menynavigering är svårare att ta till sig än genomsnittet. När du väl lärt dig detta, vilket vi till slut har gjort, ja det är då som man inser styrkan i upplägget och att man lättare kan navigera utan att ta blicken från vägen. Harman Kardon stereon har mycket bra ljud och är betydligt bättre än genomsnittet

Komfort och praktiskt nyttjande

Komforten i framätena är riktigt bra. Bättre än man kan tro då detta är en så pass sportig bil. Visst är bilen stötigare än många svajiga glidarbilar men det är fantastiskt hur BMW lyckats att hålla så god komfort i en bil som ändå har så pass sportiga köregenskaper. Baksätet har begränsat benutrymme samt att det bara finns plats för två. Detta är inte en kombi men trots detta så är det ganska gott om plats i bakluckan, speciellt med tanke på att detta ändå är en av de mindre bilarna i BMW:s modellprogram

Summering

Fyrhjulsdriven körglädje med komfort, tänk att det finns en sådan bil!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.