Test av Dacia Duster 2018 – Den praktiska folkbilen!

Nu har vi provkört nya Dacia Duster 2018 och det i tuffast möjliga miljö! Ja Dacia Duster klarar av så mycket mer än vad man kan tro. Det är inte alls vad man förväntar sig från en så pass billig bil som Dacia Duster vilken har blivit lite av en folkbil, speciellt utanför storstäderna. Lågt pris, bra utrymme och praktiska egenskaper uppskattas av många. Likaså att behovet av att ha senaste tekniken inte alltid tilltalar alla. Nu har Duster fått ett nytt lyft inför årsmodell 2018 och även om måtten är nästintill desamma så är det mesta ändrat. Dacia Duster känns fortfarande avskalad och enkel men så ska den ju vara, desto viktigare är att priset hålls nere vilket det fortfarande gör. Hur bra Duster är då nya Duster och vad är priset, läs vidare så får du svaret!

Viktiga nyheter hos Dacia Duster 2018:

 • Bättre ljudisolering
 • Bättre Fjädring
 • Ny styrning
 • Automatisk klimatanläggning kan numera köpas till
 • Ny exteriör och interiör design
 • Förbättrad säkerhet
 • Hastighetsvisning med siffror möjlig att ställa in (Komplement till analog visning som finns kvar)

Att köra Dacia Duster 2018

Vi har kört både på vanliga vägar och offroad. På vanlig väg så går nya Duster mjukt och fint. Styrningen är riktigt bra och bilen är väldigt lättstyrd men ändå med bra körkänsla. Fjädringen är mer åt det mjuka hållet. Dieselmotorn på 110 hästkrafter erbjuder inte någon spännande acceleration och vid kraftigt gaspådrag så kan man höra den brölande dieselmotorn in i kupén.

Styrning, fjädring och dieselmotor jobbar utmärkt ihop både med manuell och automatväxel. Allt känns riktigt välavstämt och köregenskaperna passar denna biltyp mycket bra. Duster är ju inte en sportbil och varför ska då styrning och fjädring vara hård? Det viktiga är att bilen känns bra att köra och det gör den. Bullernivån inne i bilen upplevs som relativt låg och i nivå med de flesta nya bilar idag. Bullernivån uppges av Dacia vara 3 dB bättre vilket innebär en upplevd halvering av bullernivån sedan tidigare. Vi märker dock stor skillnad av vägbullernivån beroende på vilka hjuls som sitter på bilen. Vid körning med dubbfria däck så är nya Duster betydligt tystare i kupén mot när vi körde med dubbdäck. Valet av däck är därmed av stor betydelse.

Offroad

Dacia Duster är en riktigt kompetent offroadbil om du köper den med fyrhjulsdrift. Även utan fyrhjulsdrift har du nytta av den 21 cm höga markfria gången. 4×4 offroad klarar exempelvis Duster hela 40 graders sidovinkel och vi kan lova att de 20 grader vi körde upplevs som att man ska rulla runt när som helst, och då klarar bilen fortfarande dubbelt upp!

Djup gropig väg är inga problem samt höga branter går jättefint och bilen med sin låga utväxling tuggar lugnt och fint fram på ojämn väg. Hilldescent funktionen gör att du lätt kan släppa bilen som självmant rullar kontrollerat nedför branta vägar, detta fungerar även baklänges bara man lagt i backväxeln först. Fjädringen som är relativt mjuk parerar ojämnheter fint så länge hastigheten anpassas efter rådande situation.

Dacia Duster klarar verkligen tuff offroadkörning fast sannolikt kommer de flesta aldrig köra denna bil på sådant sätt, men nu vet du att det går!

Säkerhet

Även om autobroms fortfarande saknas helt hos nya Dacia Duster så har bilen genomgått viktiga förbättringar avseende krocksäkerhet. Nu finns 6 stycken krockkuddar i bilen inklusive krockgardiner. Hela bilens konstruktion med balkar samt nackstöd har setts över och förbättrats. Detta innebär ökad trygghet samt att speciellt passagerarna i baksätet har fått en säkrare miljö vilket var en av de större svagheterna hos tidigare modell.

Utrymmen och komfort

Utrymmena är goda och du får verkligen mycket bil för pengarna. Lastutrymmet räcker för de flesta och benutrymmet i baksätet är okej. En mindre svaghet är mugghållarna som fortfarande är dåliga och inte fungerar speciellt bra. Komforten i framstolarna är okej men inte i toppklass. Då vi hade med en medarbetare under testkörningen med långa ben så konstaterar vi att framstolarna inte riktigt kan flyttas bak tillräckligt långt. De som har längre ben och gillar sitta långt ifrån ratten har därmed svårt att inta önskvärd sittställning, detta är dock absolut inte unikt för Duster utan flera andra bilmärken erbjuder inte heller detta. Idag kan dock ratten justeras både i höjdled och längdled vilket är en förbättring sedan tidigare modell.

Teknik

Just avsaknaden av senaste tekniken är lite av kännetecknet för Dacia. För att bilarna inte ska bli för dyra så introduceras moderna tekniska finesser varsamt. Färddatorn har fått större utrymme i förarinstrumenteringen men informationen är densamma som tidigare och den största behållningen samt nyheten är att man han få hastighetsvisning med stora siffror. Duster kan nu fås med kameror runt hela bilen fast då dessa inte samarbetar så är denna funktion inte speciellt användbar. Backkameran är naturligtvis toppen att ha men sidokamerorna som måste väljas manuellt lär sannolikt inte användas ofta, framkameran likaså men om du trots allt skulle köra offroad och över en skarp brant så hjälper den till att se över kanten när du själv bara kan se rakt upp i luften.

Design

Både den exteriöra och interiöra designen uppges ha förändrats helt. Vid första anblicken så ser bilen ändå väldigt lik ut den gamla modellen. Grundformen är lik men linjer och belysning har genomgått förändringar för att bilen ska kännas modernare, fronten har exempelvis fått lite bredare design. Interiört så har mittpanelen förändrats mest. Pekskärmen sitter nu lite högre upp för bättre sikt när GPS navigationen nyttjas, dessutom är den något vriden mot föraren. I övrigt så är det avskalat och enkelhet som gäller i nya Duster. Detta är en bil som är mer praktisk än lyxig, vilket är ett genomtänkt koncept av Dacia!

Priset

Det viktigaste är ju förstås priset eller hur? Nu när du läst så här långt så är du säkert nyfiken över hur mycket nya Duster kostar, detta kan läsa vidare om genom att trycka här

Summering av nya Dacia Duster

Dacia Duster är en otroligt praktisk samt funktionell bil och har alla förutsättningar att fortsätta vara en folkbil. Den nya styrningen är mycket bra och tillsammans med möjlighetet till automatisk klimatanläggning är det kanske den viktigaste nyheten hos nya Duster.

Dacia Duster fakta

Så här sålde Dacia Duster 2017

 • 69% valde diesel (Sverigegenomsnitt 49%)
 • 50% valde fyrhjulsdrift
 • 35% är kvinnliga köpare (Sverigegenomsnitt 24%)
 • 70% köpte tidigare begagnad bil
 • 90% köper en Duster med högsta utrustningsnivån
 • Huvudanledningen till ett Daciaköp är priset följt av låg bränsleförbrukning
 • Ranault/Dacia-nordic är tredje största återförsäljaren i Sverige

Källa: Dacia

Tre av de färger som erbjuds till Dacia Duster är Blåmetallic, Bronsrödbrun-metallic och Begie/Sand-metallic:

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.