Test nya BMW X3 2.0D 2018 – Fortfarande en topp-SUV!

Nya BMW X3 är en jättebra och praktisk bil som är svårslagen! BMW X3 har just uppdaterats och kan värdigt fortsätta att behålla titeln “Topp-SUV!”  All ny teknik finns hos X3 vilket är viktigt och självklart i premiumklassen. Till viss del påminner nya BMW X3 fortfarande om gamla modellen och instrumenteringen känns till och med lite omodern. Fast när man likt BMW gör genomtänkta bilar så är det svårt att göra förändringar utan att bilen blir sämre på vissa delar, vilket andra tillverkare faktiskt gör. BMW känns därmed lite konservativa men vad gör det när bilen är så pass bra!

Testbilen: BMW X3 2.0D 190 hk, dieselmotor. M-paket, Automatväxel. Harman Kardon stereo. Backkamera med 360 graders visning, öppningsbart glastak samt mycket mer.

Att köra

BMW är bäst på körkänsla, så är det bara! Allt hos BMW:s bilar är fokuserat kring att köra bilen. Motor, växellåda och instrumentering är i perfekt harmoni och det ligger säkert många timmars interna möten hos BMW kring vad som är viktigt och vad som inte är viktigt för bilföraren. Det som inte är viktigt hamnar i bakgrunden men jobbar på lika bra ändå. Detta är den största skillnaden mellan BMW och övriga biltillverkare som gärna stort och tydligt framhäver en massa teknisk information även när det egentligen inte behövs.

Växellåda och motorrespons är i topp men X3 2.0d är inte en sportbil och känns inte sportig när den körs men jämfört med andra bilar med likvärdig prestanda så har BMW bättre motorrespons. Bilen är pigg från start och det går snabbt och smidigt att växla mellan sport och komfortprogram. BMW har verkligen fattat att det är viktigt att bilen snabbt och smidigt kan anpassas till rådande situation, det är så enkelt men ändå så gör inte andra tillverkare så. Vippa växelspaken eller tryck på programvalsknapparna bredvid växellådan, superenkelt!

Styrningen är åt det sportigare hållet med fördelen att den har väldigt hög vägkontakt. Nackdelen kommer därmed hand i hand då bilen är ganska tungstyrd och spåriga vägar gör att det kan rycka till i ratten ibland. Det är inte heller någon stor skillnad mellan komfort och sportinställning vilket gör att detta blir en av bilens svagheter då det kan upplevas som tröttsamt vid längre körning. Speciellt den som har svaga handleder bör tänka till innan de köper en BMW X3.

Hur beter sig fyrhjulsdrivna BMW X3 i snökurvor då? Ingen fara kära BMW-förare! Du kan gasa, svänga på ratten och baken sladdar lagom kontrollerat, för det är ju trots allt en BMW!

Fjädringen är bra avstämd mellan komfort och körkänsla. Det är faktiskt otroligt att bilen både kan gå så pass fint över ojämnheter men ändå ha bra och inte svajig körkänsla i kurvorna. Omkörning på landsväg går mycket bra och bilen känns kontrollerad även vid denna typ av manövrar.

Ytterligare en styrka hos BMW är att deras bilar ofta är bränslesnåla. Vår förbrukning låg i genomsnitt på straxt under 0,7 liter diesel per mil vilket vi anser är riktigt bra med hänsyn till bilens prestanda och storlek. Vi körde i blandade miljöer men cirka 50% på motorväg vilket drar mer, speciellt hos en SUV som påverkas extra negativt av luftmotståndet.

Komfort och praktiskt nyttjande

Framsätena är jättesköna att sitta i med bra armstöd på höger och vänster sida. Det är lätt att stiga i och ut ur bilen och den högre sittpositionen ger god framförhållning i trafiken. Det är riktigt tyst inne i kupén och bilen upplevs som mycket tystare än normalbilen. En laddplatta för trådlös laddning av mobilen finns. Bra mugghållare finns samt bra plats för småförvaring. Vi saknar dock hållare för solglasögon infällt i taket som många bilar har idag. Baksätet har ett hyfsat benutrymme samt att lastutrymmet är generöst. De flesta kommer klara sig utmärkt med BMW X3 som trots allt är en relativt stor bil.

Teknik

Instrumenteringen är avskalad och enkel samt ger lite 80-talskänsla ibland. Nya X3 kan vid första anblicken upplevas lite omodern men under skalet är bilen teknikmässigt i toppklass! BMW har ett menysystem för inställningar, GPS och media som kallas för I-Drive. Detta system är för den ovane ganska svårt att lära sig jämte andra bilar. Men när man väl lärt sig så fungerar det jättebra samt att allt är uppbyggt med tanken att man inte ska behöva flytta blicken från vägen mer än kortast möjligt. Numera är mediaskärmen av pekskärmstyp men systemet är i första hand gjort för att styras med den runda kontrollen som sitter mellan framstolarna, det är faktiskt bara GPS-navigationen som är smidigare att styra via pekskärmen när man ska mata in en ny adress. Resten funkar bättre med den fysiska kontrollen.

Förarinstrumenteringen är mycket återhållsam avseende teknikinfo som huvudsakligen visas diskret i kanterna. Filhållningshjälpen som även är kopplad till styrningen griper in bra och om du inte blinkar vid filbyte får du ta i extra för att passera mittlinjen. Vid snöiga vintervägar är inte systemet aktivt hela tiden och det finns en indikator i instrumenteringen där du kan se om systemet är aktivt eller inte. Färddatorn som hos andra bilar gärna får ta jättemycket med plats är förpassad längst ner i instrumenteringen och visas med liten text och siffror. BMW gör verkligen ingen grej av all teknik som faktisk huvudsakligen bara ska fungera och inte synas, och så är det hos BMW! Full fokus på körning inte lull lull.

Harman Kardon stereon är toppbra och har bättre ljudbild än genomsnittet hos nya bilar idag. Det öppningsbara glastaket gav ibland lite vibrationsoljud vilket inte är helt ovanligt vid olika väder och speciellt vintertid. Glastaket ger extra ljus in i kupén och det kan vara lite småmysigt sommartid när det öppnas. Någon cabriolet blir det dock inte så fundera en extragång på om det är värt att köpa, speciellt om du inte ofta har familjemedlemmar som sitter i baksätet.

Summering

BMW X3 är en SUV i toppklass! Andra bilar kan kännas modernare och exklusivare men BMW har utvecklat ett koncept som är hållbart och svårslaget! BMW X3 2018 en fantastiskt bra bil helt enkelt!

Not: Testbilen vi testkört innehåller mycket funktioner som är tillval, kontrollera alltid noga vad som ingår till den bil du själv köper

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.