Test: Bluetooth musikstreaming till gamla bilstereos

Google Chromecast Audi har slutat tillverkas och därför har jag testat tre stycken andra yper av bluetooth adaptrar som har till uppgift att streama ljud till äldre stereoapparater och bilstereos: TP-link HA100, Andersson FMT-200 och Kitsound Wireless Music Adaptor 2 (KS WMA2)

Inte alla bilstereo stödjer streaming till bilens stereo. Behovet av att kunna streama musik från mobiltelefon till bilstereon blir allt större då många nyttjar Spotify eller andra musikstreaming tjänster. En sak att byta ut stereon hemma kanske inte är allt för kostnsamt men att byta bil är en lite större affär. Dessutom även om du köper en nyare begagnad bil så är det inte säker att den stödjer musik streaming i alla fall.

Att tänka på:
Något vi märkt är att byta låt på mobiltelefonen inte alltid funkar så bra, dels vill inte telefonen alltid registrera när du trycker på skärmen, du måste träffa rätt och skärmsläckaren kan ställa till med besvär. Därför är det uppskattat om streamingdosan har egna knappar för byta av låt. Ljudöverföring via FM radio innebär ofta sämra ljudkvalite än via 3,5 mm kontakt. Det är mycket bekvämt när telefonen återansluts per automatik och inte måste anlutas manuellt via bluetooth varje gång.

Andersson FMT-200
FM sändare som placeras i det runda 12V uttaget (Cigg-uttaget). FMT-200 har följande funktioner:

 • 2 stycken USB utgångar för laddning (3A samt 1A)
 • Micro-SD Minneskortplats
 • Volymkontroll
 • Knappar för nästa och föregående ljudspår
 • Stöd för handsfree telefonsamtal

Denna produkt är inköpt hos Netonnet för 400 kr. Största svagheten hos denna produkt är att den enbart skickar ljudet till bilstereon via FM radio. Den har inte 3,5 mm ljudutgång även om det felaktigt anges i produktbekrivningen). Först kan det ta ett tag att ställa in en bra radiofrekvens som inte ligger för nära andra radiostationer och då blir utstörd. Ljudet som sönds via radio blir inte likabra som om det skulle gått via kabel och det kan höras lite störningar i bakgrunden när musiken har tustare avsnitt. Telefonfunktionen är inte testad. Läs vårt separata test av Andresson FM sändare här

Styrkor och svagheter Andersson FMT-200

Styrkor

 • Stödjer även telefonsamtal
 • Knappar för nästa/föregående låt
 • Extra USB laddningsuttag
 • Inga lösa kablar

Svagheter

 • Inte lika bra ljud via Fm sändare (Bakgrundsstörningar)
 • Hoppar lätt ut från 12v uttaget

TP-link HA100
Inköpt hos Inet för 299 kronor. HA100 kopplas till ett USB uttag för ström och ljudet går sedan via 3.5 mm ljudingång till bilens stereo. Denna fungerar utmärkt, och då den har NFC anslutning så lägger du bara mobiltelefonen mot ljuddosan så kommer det upp en fråga om att ansluta direkt i bilen. Superenkelt. Tyvärr saknar den extra USB uttag och inga knappar för låtval.

Styrkor och svagheter TP-link HA100

Styrkor

 • Superenkel och blixtsnabbt att ansluta till mobiltelefonen
 • Bra ljudöverföring

Svagheter

 • Stödjer inte telefonsamtal
 • Har inga knappar för ändra låtar

Kitsound Wireless Music Adaptor 2 (KS WMA2)
Inköpt hos Dustin, pris 295 kronor. WMA 2 ansluts till USB uttag för ström och 3,5 mm ljudingång för musik. Du kan även vända på ljudflödet så du kan strama musik via 3,5 mm utgång till Bluetooth om du skulle vilja nyttja detta i något annat sammanhang än att spela musik i bilstereon. Denna produkt har sperata knappar för låtval och volymkontroll. Dessutom har den en magnet på undersidan vilket gör att den kan placeras lättare i bilen om du skaffar en klistermagnet till instrumentbrädan. Det sämsta hos denna produkt är att mobiltelefonen inte återansluts per automatik när du kommer tillbaka till bilen.

Styrkor och svagheter Kitsound WMA2

Styrkor

Har knappar för låtval

Magnet på undersidan

Svagheter

Mobiltelefonen kopplar inte upp sig per automatik när du kommer tillbaka till bilen.

Summering test av ljudstreaming till bil: Andersson FM sändaren har mest funktioner men sämst ljud, Kitsound funkar bäst av dessa 3 testade bäst när du väl kopplat upp dig, men förlorar stort på att den inte återansluter per automatik. Streamar du sällan så kan det funka, men streamar du ofta så lär du bli irriterad på KS WMA2. TP-link blir därmed testvinnaren då den har bra ljud och är lätt att ansluta till telefonen.

Avslutningsord
Dessa produkter börjar bli mer och mer sällsynta på marknaden då de främst är framtagna till äldre ljudanläggningar och inte för bilar. Men 3,5 mm ljudanslutning är inte det bästa när det gäller HIFI stereo, då är det bättre med vanliga “Phono” anslutningar (Vit/röd). Av denna anledning så minskar nu utbudet allt mer för blutetooth streming produkter via 3,5 mm ljudanslutning. Kitsound fick vi vänta länge på att den skulle dyka upp. Så har du en äldre bil som inte stödjer musikstreaming så vänta inte för länge med att köpa en blutooth streaming adapter till din äldre bil.

Stödjer din bil varken bluetooth telefonsamtal och musikstreaming så tänka på att det är olagligt att hålla i telefonen vid bilkörning, köp en produkt som stödjer både telefonsamtal och ljud via bluetooth, eller en telefonhållare och hantera telefonsamtal via den inbyggda telefonhögtalaren och musikstreaming via bluetooth streaming adapter.

Not: Denna test är helt bekostad av Bytabil.net utan någon direkt medverkan från leverantörerna.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.