Test av Kia Sportage 2016

Kia har gjort det igen och skapat en suveränt attraktiv bil! Förra generationens Kia Sportage var en av min personliga favoriter och nya Kia Sportage fortsätter helt klart att vara en favoritbil för mig. Nya Kia Sportage är bättre, snyggare och minst lika praktisk som tidigare. Kia Sportage uppfyller alla kriterier för hur en bra vardagsbil ska vara och tänk på att Sportage dessutom kommer med hela 7 års garanti, det är inte dåligt!

Kia SPortage - 2 - 2016 (16) 750

Testbilen: Kia Sportage 1,7 CRDi 115 hk manuell växel. Utrustningsnivå: Komfort. 0-100 km/h 11,5 sekunder.

Att köra

Testbilen har manuell växellåda och växelspaken är placerad på bekvämt avstånd från mittarmstödet. Detta gör att bilen är mycket komfortabel att köra, speciellt för att vara en manuellt växlad bil. Trots ganska medioker prestanda på 0-100 km/h på 11,5 sekunder så upplevs bilen ändå pigg att köra. Motorn har bra kraft från start som därefter är bra fördelad upp till motorvägshastighet. Det är dock inga sportbilsprestanda vi talar om här men motorn tar sig an de vardagliga behoven galant. Kia har skruvat åt fjädringen rejält gentemot gamla Kia Sportage. Fördelen med detta är att väghållningen blivit fantastiskt mycket bättre och nya Kia Sportage kränger inte alls speciellt mycket i kurvorna, tvärtom den tar för sig riktigt bra för att vara en SUV. Baksidan med den förbättrade väghållningen är att nya Kia Sportage har blivit avsevärt stötigare på ojämn väg. För dig som främst kör på asfalterad bra väg är detta en förbättring medans det kan vara något sämre för dig som kör en hel del på guppig oasfalterad väg.

Komfort

Komforten hos Kia Sportage är god på samtliga passagerarplatser. I förarplatsen sitter jag mycket bra med en bekvämt upprätt körställning och armstöden på båda sidor är perfekt placerade. På förarplatsen har jag god utsikt utöver framförvarande trafik. Benutrymmet hos baksätet är bra och det finns dessutom luftutblås riktat mot passagerarna där bak. Dörröppningarna är generösa och det är lätt att stiga i och ut ur bilen för samtliga passagerare. Bullernivån upplevs som helt okej men det finns trots allt ännu tystare bilar på marknaden men som då oftast är avsevärt dyrare.

Kia SPortage - 2 - 2016 (23)640

Praktiskt nyttjande

Kia Sportage har ett lastutrymme som räcker för de flesta behoven. Mugghållare och småförvaring finns så att man klarar sig. Dessutom finns det glasögonförvaring infällt i taket.

Infotainment

Kia Sportage är föredömligt standardiserad avseende kontroller och reglage. Allt fungerar lätt och smidigt och alla knappar sitter där de ska, i mörkret är de dessutom väl upplysta. Den stora pekskärmen fungerar utmärkt och menyhanteringen är lätt att förstå. Ljudet i stereon är helt okej men inte att jämföra med premiumstereos. För dig som vill ha ännu bättre ljud så kan du välja GT-line som har en JBL stereo, denna har inte testats för denna artikel.

Spotify: Koppla upp telefonen mot bilens Bluetooth och Starta Spotify i telefonen, välj din lista eller album, tryck på knappen Media i Kia Sportage och vips så är du igång. Du kan byta låtar på pekskärmen eller via rattreglage.

Design

Exteriört så har Kia Sportage förändrats rejält. Man kan ana några linjer från förra generationen men det syns helt klart att nya Sportage är en ny modell. Fronten är lite bulligare och gör att bilen ser lite mindre ut. På insidan så är inte Kia Sportage speciellt spännande designmässigt. Grafiken i menyer och displayer är också föredömlig med huvudvikt åt det praktiska vilket gör att allt är lättavläst, inga utsvävande exploderande färgspektrum här inte. Det finns egentligen nästan inget alls avseende designdetaljer och det märks att Kia satsat på att göra en bra och praktisk bil först och främst som dessutom ska stå sig väl prismässigt. Detta funkar faktiskt bra då bilens komfort och körkänsla är så pass bra att man inte tänker så mycket på avsaknad av designlister och annat. Man kan också vända på det, det finns inget i inredningen som känns fult eller ologiskt som jag stör mig på.

Kia SPortage - 2 - 2016 (38)640

Styrkor och svagheter

Styrkor:

  • Komfortabel
  • Praktisk
  • Rymliga sittplatser
  • Bra väghållning
  • Trevlig motor (1,7 diesel)
  • Lättanvänd, alla reglage finns där de ska
  • Bra instrumentering och menyhantering
  • 7 års garanti

Svagheter

  • Avskalad inredning
  • Ej lyxig känsla

Summering

Kia Sportage är en riktigt komfortabel lättkörd bil som klarar av vardagens alla praktiska behov.

Kia Sportage 2016 (27)750

Prisbild:

Kia finns i tre utrustningsnivåer: Action, Komfort och GT-Line. Komfort är riktigt prisvärd och blir sannolikt storsäljaren och har bland annat automatisk klimatanläggning, farthållare, parkeringssensorer bak, backkamera, GPS-navigation 7″ pekskärm, skyltavscanning, Bluetooth. GT-Line har utöver Komfortpaket bland annat: Panoramaglastak, JBL-stereo, Automatisk baklucka, 8″ pekskärm, Läderklädsel.

Du köper en Kia Sportage i något av dessa tre nämnda utrustningsnivåer och de enda tillvalen är metalliclack och automatväxel.

Det finns tre motoralternativ, 1,6 bensin (Provkör innan köp då denna kan upplevas seg), 1,7 CRDi diesel 115 hk vilken troligtvis blir storsäljaren och så finns 2,0 CRDi diesel på 184 hk.

Autobroms finns i Komfort och GT-Line, dödavinkel-varning och varning för korsande bakomvarande trafik vid backning finns i GT-Line.

Baspriset är: 205 000 kr för 1,6 bensin utrustning: Action

Prisexempel för de vanligaste och mest attraktiva alternativen:

Kia Sportage 1,6 bensin 2WD 132 hk Komfort 240 000 kr
Kia Sportage 1,7 CRDI 2WD 115 hk Komfort 265 000 kr
Kia Sportage 2,0 CRDI AWD automat 185 hk Komfort 324 000 kr
Kia Sportage 2,0 CRDI AWD automat 185 hk GT-line 356 000 kr

Det finns ytterligare varianter samt räkna även med att det pågår kampanjer regelbundet för Kia Sportage som ger dig bättre pris och/eller bra tillbehör.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.